La Farinera Coromina de Banyoles invertirà 1 MEUR per modernitzar la fàbrica

L'empresa treu al mercat tres farines ecològiques amb segell de "km 0"

L'any passat, la Farinera Coromina de Banyoles va invertir uns 80.000 euros per adequar el magatzem de producte acabat i aquest 2018 iniciarà un procés de "modernització" de la fàbrica amb un cost d'1 MEUR en els pròxims cinc anys. El gerent de l'empresa, Lluís Coromina, explica que el que es farà serà "automatitzar la majoria de processos" per poder extreure de forma automàtica i a temps real dades que després permetran prendre decisions per millorar la productivitat, l'eficiència o fins i tot reduir costos energètics. Aquesta automatització, precisa Coromina, no comportarà una reducció de llocs de treball sinó que és "una via per potenciar el creixement".

Una de les actuacions més innovadores serà la incorporació d'un braç automatitzat que agafarà les mostres del cereal dels camions que arriben a fàbrica. Les mostres s'enviaran fins al laboratori, situat al costat, a través d'uns conductes d'aire comprimit des d'on els tècnics comprovaran si el blat és apte per entrar a les instal·lacions. Aquest procés, que es preveu implantar aquest any, permetrà reduir a la meitat el temps que s'hi destina, passant de l'hora que actualment es destina per camió a trenta minuts.

Les farines ecològiques, un sector estratègic

Aquesta empresa familiar, amb 45 treballadors, va decidir apostar fa uns anys per la qualitat i la innovació en veure que al mercat nacional hi havia empreses molt més grans que podien oferir una farina a preus i costos més baixos. Seguint aquesta línia, l'any 2012 van inaugurar un laboratori de panificació des d'on es fan els controls de qualitat de les farines que elaboren i les proves de nous productes. Arran del procés d'investigació, han sorgit diferents productes. És el cas de les tres farines ecològiques i amb segell de "km 0" (integral, panificable i de força), les primeres que treuen d'aquesta gamma feta només amb blat conreat al Pla de l'Estany. Les presenten oficialment a la Fira Alimentària de Barcelona si bé es van començar a comercialitzar el setembre de l'any passat.

Aquesta línia ecològica ha tingut una bona acollida, superant les previsions de la mateixa empresa. Segons Coromina, s'havien fixat vendre unes 10 tones de farina ecològica al mes en aquesta primera campanya però la xifra ja s'ha doblat. Això ha fet que hagin hagut d'ampliar la superfície de conreu de blat en la propera collita per poder donar resposta a la demanda.

La farina ecològica només representa el 5% del total de les vendes de l'empresa, que té un catàleg amb més de 100 referències. Malgrat tot, la situen com un "producte estratègic" que aporta "valor afegit" i que confien que els obrirà portes a l'estranger. Actualment ja en venen a França i més recentment a Portugal. La previsió és treure nous productes de la gamma ecològica més endavant.

Durant el 2017, l'empresa va facturar 11,5 MEUR, un 4% menys que l'any anterior que havia arribat als 12 MEUR. La baixada de preus de la farina dels mercats va ser-ne la principal causa. Aquest any, però, les previsions són més optimistes i confien arribar als 12,5 MEUR i continuar amb un creixement sostingut. Els seus clients són flequers artesanals i indústria que busquen una farina "de gamma alta". La seva cartera suma uns 700 clients, la majoria a Catalunya, Balears i País Valencià i la fàbrica produeix 40.000 tones de blat a l'any. Dues terceres parts van destinades sobretot a l'elaboració de pa i la resta, a altres productes de pastisseria, pizza o galetes. També tenen punts de distribució a altres punts de l'Estat, com ara Madrid i Canàries.

"El nostre objectiu és que no hi hagi cap poble de Catalunya sense Farina Coromina i portar-la a tot el territori espanyol, on encara es pot créixer", afirma el gerent. Un factor que els ha anat molt a favor, assenyala Coromina, és que el pa de les fleques ha guanyat valor amb uns consumidors més selectes i exigents.

Farinera Coromina és una empresa familiar centenària fundada el 1897. Es troba en una finca de 12.000 metres quadrats, on hi ha el molí, el laboratori-obrador, les oficines i el magatzem.