La Festa de la Ratafia de Santa Coloma bat rècords amb més de 300 licors casolans

La 44a edició reuneix milers de visitants i consolida la ciutat com a capital ratafaire

La 44a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners ha tancat aquest cap de setmana amb un nou rècord de participació i un ple absolut en totes les activitats programades. El concurs de ratafies casolanes ha assolit una xifra històrica amb 314 propostes arribades de 96 municipis, consolidant-se com el certamen més antic i reconegut de Catalunya.

La guanyadora del concurs ha estat Paula Joan, de Palamós, mentre que Fina Vilert i Robert Gesti, tots dos de Santa Coloma de Farners, han obtingut el segon i tercer lloc. Durant la Gala de la Ratafia, s’ha nomenat Jaume Guinovart, mestre ratafiaire i ànima de la Fira de la Ratafia de Centelles, com a Confrare d’Honor.

Milers de visitants han passat pels diferents espais de la festa, considerada una de les fires temàtiques més importants de Catalunya, que enguany ha tornat a sorprendre amb propostes innovadores i atrevides.

Èxit gastronòmic i homenatge a la tradició

L’Espai Ratafiàrium ha estat un dels punts més concorreguts, amb totes les activitats exhaurides. La primera edició del concurs de cuina amateur Fogons de Ratafia ha comptat amb una àmplia participació de famílies i grups d’amics, que han elaborat receptes amb la ratafia com a ingredient principal. També ha estat un èxit el taller de xuixos del mestre pastisser Quim Trias, guanyador del premi al millor xuixo del món, i el taller de cuina amb ratafia impartit pel cuiner Jordi Ávila sota el segell Girona Excel·lent.

Un dels moments més emotius ha estat la presentació oficial de la Ratafia Cabrera, elaborada amb 39 plantes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra. La presentació va comptar amb la presència de Maria Canaleta, de 105 anys i neta de la creadora de la recepta original del segle XIX. Impulsada pels Amics del Castell de Montsoriu, la Confraria de la Ratafia i la Cooperativa La Sobirana, aquesta nova proposta ha connectat història, territori i tradició i ha estat un èxit de vendes.

També han destacat la presentació del nou llibre del gastrònom Jaume Fàbrega, la conversa amb les autores de Les plantes de la ratafia i la conferència de Fra Valentí Serra, que ha compartit el seu coneixement sobre licors monàstics i pairals.

Tast i activitats populars

Els tastos guiats han tornat a omplir-se, amb la participació de Marta Cortizas, sommelier d’El Celler de Can Roca i recentment reconeguda com a millor sommelier d’Espanya 2025.

La festa ha combinat activitats familiars, tallers, correfocs, cercaviles, concerts i litúrgies que han fet vibrar tota la ciutat durant quatre dies d’intensa activitat.

Amb un balanç excel·lent, Santa Coloma de Farners tanca la seva 44a Festa de la Ratafia reafirmant-se com l’epicentre del món ratafiaire i una cita imprescindible per als amants d’aquest licor tradicional català.