Besalú (Garrotxa) acollirà els dies 29 i 30 de novembre una nova edició de la seva tradicional Fira de la Ratafia, que enguany arriba a la trenta-dosena edició consolidant-se com una de les cites més emblemàtiques del calendari festiu i gastronòmic de la comarca. La fira inclourà el 32è Concurs de Ratafies de Besalú, activitats divulgatives, degustacions, música i un mercat artesanal.
El concurs de ratafies, obert exclusivament a participants del municipi, es farà el dissabte 29 de novembre a les 18 h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament. Un jurat format per experts i licoristes triarà la millor ratafia de Besalú de l’any 2025, que es presentarà oficialment el diumenge dins la mateixa fira. El premi està dotat amb 120 euros i la possibilitat que la recepta guanyadora s’envasa i comercialitzi l’any següent a la fira.
La jornada de diumenge 30 de novembre serà la més participativa, amb degustació, tast i venda de ratafies de tot Catalunya a la plaça de la Llibertat durant tot el dia. Paral·lelament, al Prat de Sant Pere s’hi instal·larà un mercat artesanal i de botiguers, reforçant l’oferta cultural i comercial del cap de setmana.
Entre les activitats destacades hi ha la conferència “Tot el que cal saber sobre la ratafia”, a càrrec de Salvador G. Arbós i Xavier Codina (Cal Russet), dissabte al migdia, on també es presentaran les 31 ampolles de ratafia de Besalú donades per Pilar Jou. A la mateixa jornada es donaran a conèixer els resultats del concurs i es farà la presentació de la ratafia guanyadora 2025, amb l’obertura de la ratafia 2024 elaborada pel guanyador Francesc Grau i Gratacós.
L’activitat musical tindrà un paper rellevant amb The Puppy Thoughts a les 12.30 h a la plaça de la Llibertat i una sessió de sardanes amb la Principal de Banyoles a les 17 h, posant el punt final a la fira.
Organitzada per l’Ajuntament de Besalú amb el suport de la Diputació de Girona, la fira vol continuar potenciant la ratafia com a producte identitari i cultural de la comarca i del país, tot oferint al públic una experiència que combina tradició, gastronomia i cultura popular en un entorn patrimonial únic com és el nucli històric de Besalú.

