El 66% dels vins DO Empordà obtenen la qualificació d’excel·lents a la Guia Peñín 2026

Tres referències empordaneses entren a la llista dels vins excepcionals

Els vins de la DO Empordà han assolit uns resultats històrics a la Guía Peñín 2026, on el 66% dels vins valorats han obtingut la qualificació d’excel·lents (entre 90 i 94 punts). En concret, noranta dels cent trenta-set vins empordanesos inclosos a la publicació han rebut aquesta puntuació, consolidant l’Empordà com una de les denominacions de referència en qualitat vitivinícola a Catalunya i a l’Estat.

A més, tres vins de l’Empordà han entrat a la prestigiosa llista dels “vins excepcionals”, que reconeix les elaboracions amb entre 95 i 100 punts. Es tracta del Perelada Finca Garbet 2021 i del Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys, tots dos del celler Perelada, i del dolç Bac de les Ginesteres, del celler Vinyes dels Aspres.

A la franja immediatament inferior, cinc vins han aconseguit 94 punts: els negres Efimer 2022 i Perelada Aires de Garbet 2021, també de Perelada; el dolç Somnis de Gerisena Sol i Serena, del celler Gerisena; el Soliserena Garnatxa d’Empordà Solera, del celler Espolla, i el Soques 2018, de Vinyes dels Aspres.

En total, 14 vins han rebut 93 punts, 19 vins han obtingut 92 punts, 20 han assolit 91 punts, i 29 han estat qualificats amb 90 punts. La resta de referències puntuades han estat catalogades com a molt bones, amb notes d’entre 85 i 89 punts.

Els vins negres continuen sent els més reconeguts de la denominació, amb gairebé la meitat dels excel·lents (49%), seguits pels blancs (33%), els dolços (14%) i els rosats (4%). Les varietats autòctones, garnatxa i carinyena, protagonitzen la majoria de les elaboracions més ben puntuades, reafirmant la seva importància com a senyal d’identitat de l’Empordà.

Entre els cellers amb més vins d’excel·lència destaquen Espolla, Espelt Viticultors, Gerisena, Olivardots, Vinyes dels Aspres, Martí Fabra, Perelada, Arché Pagès, Brugarol, Mas Llunes i Massís de l’Albera. En total, 31 cellers de la DO Empordà han estat valorats per la guia, 27 dels quals han aconseguit situar un o més vins dins la categoria d’excel·lent.

Reconeixement a la qualitat creixent de l’Empordà

La millora constant en les puntuacions dels vins empordanesos és fruit d’un salt qualitatiu sostingut en els darrers anys, acompanyat per una decidida aposta per les varietats autòctones i per l’elaboració de vins amb personalitat pròpia.

Les bones notes de la Guía Peñín se sumen a altres reconeixements recents. La Guia de Vins de Catalunya 2026 ha distingit tres referències de la DO Empordà com a millors de les seves categories: el VD’O 6 2023, de Vinyes d’Olivardots, guardonat com a Millor Carinyena Blanca; el Singulars de Garnatxa Roja 2023, de Mas Llunes, com a Millor Garnatxa Roja, i el Vi de Panses, de Vinyes dels Aspres, com a Millor Vi Dolç.

Als Premis Vinaris, el Torre de Capmany, del celler Pere Guardiola, ha estat distingit amb el Gran d’Or a millor vi dolç, ranci o de postres. També han obtingut medalles d’or l’Airam, d’Espelt, i el Solera 1931 Espolla, del Celler d’Espolla, en la categoria de vins dolços, mentre que el Finca Malaveïna 2022, de Perelada, ha estat reconegut com a millor vi negre de criança.

A més, els Premis Vinaris han premiat l’etiqueta de l’Ethèric Blanc de Noirs, de Vinyes d’Olivardots, com a millor disseny, i han distingit el celler Espelt amb el premi al millor projecte ecològic.

Amb aquests resultats, la DO Empordà consolida el seu lideratge com una de les denominacions amb més projecció i reconeixement internacional, posant en valor la singularitat dels seus vins i l’excel·lència dels seus elaboradors.