El detingut pel crim de Susqueda incrimina altres persones, inclòs al seu fill

El jutge també l'investigarà per un cas d'agressió sexual que hauria comès l'any 2011

Els investigadors consideren que, al llarg de la instrucció del cas, el sospitós del doble crim de Susqueda ha intentat desviar l'atenció i apuntar cap a altres possibles autors de la mort a trets de la parella del Maresme. Els Mossos d'Esquadra van elaborar un informe on evidencien diverses contradiccions de Jordi Magentí durant les diverses converses que va mantenir amb els agents i exposen que va aportar informació "contradictòria, imprecisa i confusa".

Una d'aquestes informacions que no "correspon a la realitat" és la relacionada amb la visita que va fer al pantà amb la seva dona i que els investigadors han pogut situar el dia 25 d'agost, l'endemà de la desaparició dels joves. Segons subratllen els mossos, Magentí va assegurar que va veure un grup "d'unes 25 o 30 persones" a la zona del Mas Llomà. "Morenes de pell que podrien ser magrebins, romanesos o kosovars que feien molt mala fila", va dir i va afegir que també tenien un grup electrogen per vincular-los amb plantacions de marihuana. Els investigadors creuen que, intencionadament, va intentar mostrar un Mas Llomà "molt allunyat de la realitat" fent servir informacions aparegudes als mitjans de comunicació per "revestir de credibilitat la seva versió, que en cap cas s'ajusta a la realitat".

Els investigadors han constatat amb "nombroses gestions de camp i diferents testificals" que en la data dels fets al Mas Llomà com a molt hi podien viure quatre adults i tres menors i que "mai" van veure cap grup de persones sospitós. A més, les converses intervingudes amb la seva dona (amb qui parlava per Skype perquè ella ja havia marxat a Colòmbia) a través dels micròfons instal·lats a casa seva posen en evidència, segons el criteri dels investigadors, que va intentar que ella donés una versió d'acord amb la d'ell. A la conversa, quan la dona li responia que no recordava haver vist aquest grup de persones sospitós ell li replicava que era perquè estava "espantada" però que ell sí ho havia vist.

Els investigadors també troben il·lògic que, si Magentí va veure un grup nombrós de persones que feien "mala fila", deixés la seva dona al pantà sola durant dues hores. De fet, els mossos consideren que l'objectiu del detingut era proveir-se d'una coartada i, alhora, utilitzar aquest lapse de temps per acabar de desfer-se de possibles proves incriminatòries.

Magentí, a més, també va dedicar "gran part de la seva energia" per intentar allunyar el focus dels investigadors de la zona de la Rierica, el lloc acotat com a escena del crim i on l'arrestat solia anar a pescar. "Va indicar que el punt més probable en el qual van ser llançats els cossos seria la zona del Mas Llomà", ressalten els investigadors, que també assenyalen que l'arrestat també va dir que li semblava "estrany" que les persones que viuen allà "no haguessin vist ni escoltat res". Segons els mossos, era un nou intent d'abocar sospites cap a altres habitants del pantà.

Els va matar el fill

Però l'intent d'incriminació d'altres persones no es va limitar només a l'entorn del pantà. El sumari també recull la declaració d'un company de cel·la de Magentí que va assegurar que el detingut li va dir que l'autor material del doble crim va ser el seu fill i que ell va limitar a ajudar-lo a desfer-se dels cossos.

Els dos presos van coincidir a la cel·la el dia 1 de març, el mateix dia que el jutjat va enviar Magentí a presó com a suposat autor de dos delictes d'assassinat. D'entrada, el veí d'Anglès li va relatar que el 24 d'agost estava al pantà pescant i va sentir "detonacions i crits" però ho va associar a una batuda de caça de senglar. El company de cel·la li va replicar que sabia que era mentida perquè la temporada de caça no comença fins a l'octubre o novembre i que "o callava o, si volia desfogar-se, li expliqués la veritat".

Va ser aleshores quan el detingut li va començar a explicar "el que va succeir" al pantà. Segons li va dir, aquell dia va anar fins a Susqueda amb el seu fill (també detingut per un delicte contra la salut pública) per regar la plantació de marihuana que tenien a la zona. Quan van ser allà, li va relatar que va anar a buscar aigua mentre deixava el seu fill a la plantació. "En un d'aquests viatge va ser quan realment va escoltar les detonacions i els crits i quan va tornar es va trobar amb el que havia fet el seu fill: matar la parella", afegeix el company de cel·la.

Magentí va afegir que el se fill li havia descarregar tres trets al noi per l'esquena i un a la noia al cap. L'única implicació que li va reconèixer va ser la d'ajudar el seu fill a manipular els cadàver. "Com que ell coneixia molt bé la zona del pantà, va ser qui va escollir la zona on tirar-los a l'aigua", declara el pres. També li va dir que van haver de col·locar pedres als cossos per evitar que sortissin a la superfície. No li va concretar com es van desfer del cotxe però sí que li va dir que el van "llançar al pantà".

El sospitós del doble crim li va dir que va decidir carregar amb totes les culpes perquè el seu fill l'extorquia dient-li que li devia per haver matat a trets la seva mare l'any 1997.

Els Mossos d'Esquadra analitzen la declaració del company de cel·la i conclouen que les afirmacions han de provenir necessàriament de Magentí perquè aporta informació que només pot saber ell. Tot i això, conclouen que va mentir per incriminar el fill. Els agents ressalten que el dia i l'hora del crim el telèfon mòbil del fill de Magentí estava situat a Sant Julià de Llor. De fet, pocs minuts abans de la franja fixada com a hora dels assassinats (entre les 11.21 i les 11.26) va efectuar una trucada a la seva parella actual des del mòbil.

Agressió sexual

El sumari recull tota la informació sobre Magentí, també la relacionada amb la seva reinserció sociolaboral quan va sortir de la presó després de complir condemna per l'assassinat de la seva dona. Aleshores, el van derivar a una fundació especialitzada en inserció de persones amb problemes de salut mental. Mentre estava a la fundació, consta que va mantenir una relació amb una usuària i que els facultatius van emetre un informe on apuntaven que la dona podia haver estat agredida sexualment després d'haver patit episodis de maltractament de gènere. Els delictes, però, no van ser denunciats a la policia, segons consta als informes del centre de salut mental, perquè la usuària tenia "por" que Magentí tornés a ingressar a la presó.

Arran d'aquesta informació, el jutge ha dictat una interlocutòria per investigar-ho i requereix a la fundació perquè realitzi un informe cronològic global de la relació, les circumstàncies personals i el pas de Magentí pel centre. "Especificant i explicant aquelles circumstàncies observades i valorades directament pels professionals o notificades als mateixos per part d'altres usuaris del centre relacionats amb la possible comissió d'un delicte de violència de gènere i/o agressió sexual", sol·licita el jutge.