El Baix Empordà acollirà el Festival Brots del 30 d’octubre al 2 de novembre, una nova proposta que homenatja la pagesia, la terra i la creació contemporània. Impulsat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí i dirigit per Montse Faura, el certamen presenta una programació que integra música, dansa, arts visuals i gastronomia, amb l’oli d’oliva com a fil conductor. Segons Faura, el festival aposta per l’escolta i el diàleg entre artistes, pagesos i públic, amb un model Km 0 en què el 99% dels participants són de l’Empordà.
La inauguració tindrà lloc a Torroella de Montgrí (30/10) a l’Espai Ter, amb una peça audiovisual de Pol Roig i Martina Rogers inspirada en l’escorça de l’olivera, la veu de Maria Callís i un recital de piano d’Emma Stratton (Bach, Mendelssohn, Prokófiev, Granados) en una escenografia de fibres vegetals i 450 kg d’olives. La vetllada es completarà amb una degustació gastronòmica.
L’endemà (31/10), Bellcaire d’Empordà acollirà Clara Peya a la Capella del Castell amb Piano solo & electrònica, i un tast de coca d’oli a càrrec d’Es Portal. L’1/11, el tourBrots esdevindrà itinerant per Fonteta, Peratallada, Fontclara, Sant Iscle d’Empordà i Fonolleres, amb propostes com GlosaBrots!; la reposició d’Altar de Fina Miralles (Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2025); La Revolta de Carles Marigó amb pagesos locals; diàlegs entre arts visuals i música antiga amb Mar Serinyà i Tricinium; la peça Kumulunimbu de Cia. Ortiga; i actuacions de Frances Bartlett i Cobos Mika, entre d’altres. La jornada inclourà tastos i àpats de producte de proximitat.
En paral·lel, La Bisbal d’Empordà acollirà la performance ceràmica de 24 hores“Fang era Fang” de Marcos Pacheco a la plaça Major, una acció continuada de tornejat amb participació del públic.
La cloenda (2/11) se celebrarà a Monells amb La Figueral (direcció de Rusó Sala amb Anna Ferrer i Judit Neddermann) i els concerts de Gili-Romaní Hot Jazz Cats, Brots en Bossa, The Swing Lyons i The Gramophone All Stars Big Band. Hi haurà espai de sobretaula amb Carles Sanjosé (Sanjosex) i Adrià Pujol (El cançoner de l’Empordà) i sessió de DJ Thisorder. La proposta es completarà amb cuina de l’Empordanet, vins i olis DO Empordà.
Brots neix amb la voluntat de connectar tradició i contemporaneïtat, reivindicar la cultura com a espai de retorn i comunitat i posar en valor el paisatge agroalimentari empordanès. L’organització preveu consolidar el festival com a cita de referència de tardor al territori.