Posen trampes per controlar la plaga de l'eruga defoliadora de boixos a Olot

S'espera que el fred i la neu d'aquest hivern hagin contribuït a frenar la seva expansió

Prova pilot a Olot per controlar la plaga de l'eruga defoliadora de boixos que afecta la ciutat d'Olot. Coincidint amb la primavera, s'han instal·lat trampes en espais com el Parc Nou per atrapar les papallones mascles que hi entren atretes per feromones.

També es recolliran ous d'aquesta espècie invasora per intentar infectar-los amb algun bacteri i evitar així la seva eclosió. "El que volem no és exterminar l'espècie, que ja sabem que no és possible, però estabilitzar la seva població´", ha explicat el director del SIGMA, Francesc Canalies.

Durant aquest 2018, la comissió tècnica que es va crear l'any passat a la capital garrotxina farà un seguiment de la seva evolució. L'estiu passat van saltar les alarmes per la virulència de l'eruga en espais singulars i jardins de la ciutat. I s'espera que el fred i la neu d'aquest hivern hagin contribuït a frenar la seva expansió.

Aquestes actuacions que s'implantaran de forma experimental en aquesta prova pilot han d'aportar dades sobre l'evolució de la plaga de la 'Cydalima perpsectalis' (eruga defoliadora) que ataca els boixos. S'ha decidit des de la comissió que es va crear l'estiu passat i on hi ha representants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, del Centre de protecció dels vegetals (Generalitat) i del consorci SIGMA.

El principal objectiu, segons ha detallat el responsable del SIGMA, Francesc Canalies, és veure com evoluciona el cicle biològic de l'eruga per aconseguir controlar-ne la població. "El que volem no és exterminar l'espècie, que ja sabem que no és possible, però estabilitzar la seva població de manera que pugui arribar a tenir els seus depredadors". Les altes temperatures de l'any passat van propiciar que hi haguessin com a mínim quatre cicles complets. Això va fer saltar les alarmes, especialment durant l'estiu, quan es van veure boixos completament desfullats i de color grisós. Aquest hivern de fred i nevades haurà contribuït a escurçar el total de cicles segons els experts.

L'eruga ja s'ha estès per tota la ciutat , instal·lant-se en els indrets on hi ha boixos. Des d'espais verds públics, jardins privats i masses forestals. Des de l'estiu passat que s'han fet tractaments ecològics en indrets com ara a la plaça Clarà, als jardins de la Torre Malagrida i al Parc Nou. Un indret on preocupa especialment és a la roureda monumental del Parc Nou, on es va arribar a una afectació del 80%. En aquest espai hi ha boixos de gran interès -fan més de deu metres i són centenaris-, que van quedar molt afectats. Segons Canalies, no es pot saber encara com estan actualment però confien que molts exemplars hauran superat els atacs. Ara bé, també admeten que com més vell és l'exemplar més debilitat està per suportar els efectes de l'eruga.

Precisament a aquest punt és on s'han instal·lat algunes trampes per agafar papallones mascles, atrets per les feromones de dins. Això els permetrà determinar el temps entre cicle i cicle i quantificar les poblacions. Per altra banda, també es recolliran ous per fer-los madurar en un entorn controlat i intentar "infectar-los" amb algun bacteri o paràsit perquè no eclosionin. Per fer aquestes feines, es comptarà amb l'empresa Orius Solucions Entomològiques, especialista en gestió de plagues.

Aquesta prova pilot compta amb el suport de l'Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya que ha atorgat al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa un ajut de 3.000 euros per desenvolupar mètodes per monitoritzar i controlar l'eruga.

El cicle natural de l'eruga

Originària de l'Àsia, la seva progressió a la Garrotxa ha estat constant i ràpida durant aquest estiu. A l'any 2014 es va detectar per primera vegada a la zona de Besalú i enguany ha arribat de forma massiva a Olot. Té entre 3 i 4 generacions per any: des de març fins a l’octubre. La larva ataca principalment les fulles dels boixos, però també pot afectar grèvols i evònims. Fa uns quatre centímetres de llarg i és molt visible, perquè és de color verd i negre. Per atacar a un nou exemplar, teixeix una teranyina per desplaçar-se. Quan té forma de papallona (de dimensions grans i de color blanc i negre) fa la posta d'ous a les fulles del boix. D'aquí en neix l'eruga i es comença a alimentar de les mateixes fulles. Llavors es converteix amb pupa que, al cap d'un temps, es transformarà en papallona. Fins ara es desconeix un depredador natural.