Girona vol acabar amb les llistes d'espera del servei d'assistència a persones grans o dependents

El ple de l'ajuntament aprovarà un nou contracte amb l'empresa pública Sumar

Els ciutadans de Girona dependents i les persones grans no hauran d'esperar per rebre el servei que els ofereix l'ajuntament, i és que el consistori aprovarà en el proper ple municipal el nou contracte amb l'empresa pública Sumar – especialitzada en aquests tipus d'assistència -. Es tracta d'una iniciativa engegada fa uns mesos quan l'equip de govern estava format per Convergència i el PSC. De fet, el projecte va sorgir de l'àrea de la que n'era responsable l'antiga regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque.

Per a la líder dels socialistes gironins es tracta d'un "pas important" ja que el fet que deixi de ser una empresa privada qui ofereixi l'assistència "consolida la gestió pública" i "fa més eficient" la prestació d'una "necessitat bàsica". De fet, des del consistori expliquen que s'havia contemplat la possibilitat de municipalitzar del tot el servei, però recorden que "la llei no ho permet".

Per això s'ha adoptat per una fórmula que fa que "s'incrementi notablement" el nombre d'hores que es dediquen a aquestes persones. En concret passarà a més de 74.000, una xifra molt superior a les prop de 68.000 actuals.

Aquest augment d'hores s'explica en bona part perquè Sumar no té ànim de lucre, i per tant pot destinar els beneficis a atendre més usuaris. En canvi, Clece contemplava un guany empresarial al tractar-se d'una companyia privada.

El cost de la nova gestió volta els 1,1 MEUR i el contracte és per quatre anys prorrogables quatre més. La millora del servei fa que des de l'ajuntament es contempli una crescuda en funció de la demanda. En concret, si els usuaris del creixen, el 2019 i el 2020 s'augmentarien les hores per tal de poder abastir a les persones que ho requereixin, sense que suposi un cost addicional.

Per tot plegat, l'Ajuntament preveu atendre prop de 400 en els propers dos anys, una setantena més que les actuals. La xifra és assumible gràcies al augment d'hores que contempla el nou contracte en cas que sigui necessari.

Queixes a Clece

A banda de la millor productivitat i nombre d'hores que dedicarà la nova empresa a prestar el servei, un altre motiu del canvi en la concessió ha estat la qualitat que s'oferia. Segons ha exposat Paneque hi havia queixes per part d'alguns dels familiars d'usuaris envers l'assistència que donava Clece.

Unes queixes que l'administració ha copsat a partir de les diferents enquestes que s'han traslladat a la població, en relació a aquest aspecte. Per tot plegat l'ajuntament ha obert un expedient administratiu contra Clece per tal d'investigar si ha deixat de complir amb alguna de les clàusules del plec de condicions que s'aportava en la licitació que l'empresa va guanyar.

Copagament

El servei d'assistència a persones grans o dependents serà de copagament, en funció dels informes que emetin els tècnics dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona. De totes maneres, Paneque ha recordat que hi haurà persones que no hauran de pagar res en funció de la seva situació i el servei que requereixin. Paneque ha explicat que el preu d'aquest servei actualment és de 16 euros per hora.