Absolta la propietària dels dos pit bull que van atacar i malferir un home a Llagostera

No es pot concloure si la finca tenia mancances de seguretat

El jutjat ha absolt la propietària de la parcel·la on vivien els dos pit bull que van atacar i malferir un home a Llagostera (Gironès). La sentència sosté que no es pot concloure si la finca tenia les mesures de seguretat adients per tenir-hi gossos perillosos, que era l'eix sobre el qual es recolzava l'acusació penal. A més, el jutge diu que tampoc ha quedat clar de quina manera els pit bull van sortir de la parcel·la abans de mossegar la víctima (perquè no se sap si van saltar la tanca o simplement van empènyer la porta, que ja estava oberta).

L'atac va tenir lloc el març del 2016 a la urbanització Selva Brava. "La denunciada va voler sortir de casa i el seu veí la va ajudar, amb tanta mala sort que els gossos van aprofitar per escapar-se i el van atacar", recull la sentència. La decisió es pot recórrer, però d'entrada el jutjat no hi veu delicte. A banda de la via penal, el cas derivarà en un altre de civil, perquè l'afectat ja va avançar que demanaria una indemnització per les lesions que li van provocar els dos pit bull.

L'atac dels dos pit bull va tenir lloc l'11 de març del 2016. Aleshores, la propietària dels gossos els havia portat a viure a casa la seva mare, situada en una parcel·la de la urbanització Selva Brava. Segons recull la sentència, aquell dia el veí –un home jubilat- va anar a ajudar la dona a treure el cotxe de la finca i va ser llavors quan els gossos "van sortir corrents i el van atacar".

Els pit bull van fer anar la víctima per terra, el van mossegar, li van provocar ferides greus a la cara i pràcticament li van arrencar la carn del braç. L'home va estar-se un mes i mig ingressat al Trueta. Va necessitar rebre nombrosos punts de sutura (al braç, al cap i a les orelles), ha passat per vuit operacions i gairebé s'ha quedat sense mobilitat a la mà esquerra.

L'atac va derivar en un procés penal, que ara fa pocs dies va arribar a judici. A la vista, però, no hi va assistir cap de les dues dones (ni la mestressa dels gossos ni la seva mare).

Després del judici, l'acusació particular va demanar que es condemnés la mare a pagar 2.160 euros de multa per un delicte de lesions per imprudència menys lleu. Segons sostenia, perquè la finca no tenia les mesures de seguretat adients perquè hi visquessin dos gossos perillosos. Per a la propietària dels pit bull, però, l'acusació particular no va demanar cap pena.

La defensa de les dues dones, encapçalada per l'advocat Carles Monguilod, va sol·licitar l'absolució. I ara, el Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona li ha donat la raó.

La sentència, de la qual ha estat ponent el jutge Domingo A. Sánchez, sosté que no es pot concloure si la parcel·la tenia prou mesures de seguretat. De fet, diu que, des del punt de vista penal, la presència d'un cartell advertint que allà hi vivien gossos perillosos és "irrellevant" (perquè els veïns ja sabien que a la finca hi havia dos pit bull). I pel què fa a si la tanca era prou alta, el jutjat diu que no té elements per valorar-ho, perquè els policies locals de Llagostera que van declarar al judici no van saber concretar aquest extrem.

La porta, oberta?

Més enllà d'això, però, la sentència també recull que no ha quedat clar de quina manera els dos pit bull van sortir de la parcel·la. "No se sap si van sortir quan la porta es va obrir, si la van empènyer o bé si van saltar la tanca", recull l'escrit. De fet, la sentència subratlla que la mateixa víctima, durant el judici, va donar fins a tres versions diferents sobre aquest punt del relat.

Segons el jutge, allò més "creïble" és que els pit bull van sortir "sense més" en el moment en què "la porta es va obrir". "Per tant, els gossos no eren al carrer, i tampoc consta que les circumstàncies en què es trobaven a dins de la parcel·la generessin un risc rellevant des del punt de vista penal", recull la sentència.

En conseqüència, el jutjat absol la propietària de la finca on hi vivien els dos pit bull. I com que l'acusació particular tampoc va demanar cap condemna per a la mestressa dels gossos, també fa el mateix amb ella.

La decisió no és ferma i es pot recórrer. La sentència gairebé tanca del tot la via penal, però no la civil. I és que com ja va avançar l'acusació particular, l'afectat interposarà ara una altra demanda perquè se l'indemnitzi per les lesions i les seqüeles que li va provocar l'atac.