El monitor del gimnàs de Salt detingut per abusar sexualment de menors surt en llibertat

L'Audiència de Girona estima el recurs de la defensa

El monitor del gimnàs de Salt (Gironès) detingut per abusar sexualment de menors ha sortit en llibertat sense fiança. L'Audiència de Girona ha estimat el recurs de la defensa contra l'empresonament ordenat pel Jutjat d'instrucció 2 de Girona el 9 de gener.

En una vista aquest dijous al matí, l'advocat de la defensa, Sergio Noguero, ha al·legat falta de motivació de la interlocutòria, absència d'indicis racionals de prova i que el sospitós té arrelament al país.

L'Audiència de Girona li ha donat la raó i ha criticat que el jutge instructor decretés presó sense prendre declaració a cap de les víctimes, només amb "testimonis de referència", com són la mare i l'àvia de dues nenes. "Aquesta forma de procedir deixa la imputació orfe de càrrega indiciària i comporta la seva posada en llibertat", resol l'Audiència. Fins al moment, al jutjat han arribat sis denúncies contra el monitor, arrestat per fer tocaments a les menors quan feien estiraments.

La primera denúncia la van interposar els pares d'una alumna a mitjans desembre. El cas es va destapar quan una de les menors va dir als seus pares que no volia anar al gimnàs perquè una persona havia abusat d'ella. Segons van denunciar, el monitor d'arts marcials hauria fet servir d'excusa que feia massatges a les víctimes per fer-los tocaments. Els pares van posar la situació en coneixement d'altres possibles afectats i d'aquesta manera van sortir els nous casos.

Els Mossos d'Esquadra van detenir el sospitós el 8 de gener i van escorcollar el gimnàs on treballava el monitor, situat al carrer Francesc Macià. L'endemà, el dia 9, va passar a disposició judicial i el Jutjat d'instrucció 2 de Girona va ordenar l'ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança per presumptes abusos sexuals.

La defensa va interposar recurs. Aquest dijous, a la secció tercera de l'Audiència de Girona s'ha celebrat la vista per resoldre el recurs, durant la qual l'advocat Sergio Noguero ha argumentat que la interlocutòria de presó no estava suficient motivada, que no existeixen "indicis racionals de prova" i que l'arrestat té arrelament al país.

El lletrat ha argumentat que l'única prova que hi ha contra el monitor són "testimonis de referència" perquè el jutjat instructor no ha pres declaració a les víctimes ni l'equip d'assessorament tècnic penal les ha explorat. A més, també ha exposat que hi ha "contraindicis", com ara una monitora de suport que ha assegurat que els estiraments sempre es feien conjuntament i en una sola sala "diàfana" on no hi ha espais per "apartar" o arraconar les menors.

L'Audiència de Girona ha estimat el recurs. La interlocutòria ressalta que el jutge instructor basava la resolució en declaracions de la mare i l'àvia de dues de les víctimes. "La sala no pot admetre tals testimonis com a prova, ni tan sols indiciària, des del moment en què es podria recórrer al testimoni de les menors, víctimes dels pretesos abusos", indica el tribunal.

La resolució lamenta que s'hagi utilitzat la testifical de referència per substituir el testimoni directe. "Així s'ha vulnerat la doctrina del Tribunal Suprem", afegeixen. "El jutge instructor va poder i hauria d'haver acordat la citació de les menors per a la seva ulterior exploració", ressalta l'Audiència que conclou que aquesta manera de procedir deixa la imputació "orfe de càrrega indiciària".

L'Audiència de Girona revoca l'empresonament i deixa el monitor en llibertat sense fiança i sense cap tipus de mesura cautelar. Només té l'obligació de comparèixer al jutjat quan el citin.