Les conseqüències de l'1-O han planat damunt la celebració de la Diada de la Policia Municipal de Girona. Ja d'entrada, perquè a les fileres d'assistents no hi havia cap representant de la resta de forces i cossos de seguretat. La Policia Municipal, que s'ha encarregat d'organitzar l'acte, ha decidit no convidar-ne cap –ni espanyol ni català- després que l'Ajuntament vetés la presència de l'Estat als seus actes.
El referèndum i tot el que ha generat, però, també s'ha fet molt present durant els discursos. De fet, ha estat aquí quan el cap de la Policia Municipal, l'inspector Joan Jou, n'ha parlat obertament. Ho ha fet per criticar la violència que es va viure aquell dia, amb independència de quins cossos l'exercissin.
"Fets com l'1 d'octubre, que no haurien d'haver passat mai, han fet que la relació entre la societat i la policia passi per moments complicats", ha dit Jou. I tan sols per posar un exemple de com l'1-O s'ha traslladat després al carrer, ha afegit: "Hem hagut de fer front a 174 concentracions o manifestacions, entre les quals hi ha hagut les més multitudinàries de la història de Girona".
"No heu perdut la legitimitat"
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, sí que ha anat un pas més enllà durant el seu parlament. Madrenas ha admès que durant el 2017 les forces de seguretat s'han vist "al centre del debat polític", però que l'1-O va marcar un punt d'inflexió.
"És evident que la violència desproporcionada exercida pels cossos de seguretat espanyols cap a la nostra ciutadania pacífica ha canviat la manera com els ciutadans perceben la policia", ha dit l'alcaldessa. I ha precisat: "Si els atemptats de Barcelona van crear una unió molt potent entre cossos de seguretat i ciutadania, el que va passar el dia del referèndum va fer el contrari".
Marta Madrenas, però, també ha volgut deixar clar que el paper de la Policia Municipal durant la jornada de votació va ser el que tocava. "Aquell dia, va actuar sense infringir els drets més fonamentals de les persones o atacar les llibertats col·lectives; ho va fer amb proporcionalitat", ha dit l'alcaldessa.
"A diferència dels cossos de seguretat espanyols vau ser exemple de professionalitat i de servei modern del segle XXI", ha subratllat Madrenas. I ha afirmat, en referència a la Policia Municipal: "La prova és que vosaltres no heu perdut davant la ciutadania la legitimitat que us heu guanyat durant tots aquests anys, com sí que ho han fet altres cossos policials".
"Menys indulgents" amb els sorolls
La Diada de la Policia Municipal també ha servit per passar balanç de les actuacions del cos i encarar els reptes del 2018. Entre aquests, Joan Jou hi ha situat la lluita contra l'incivisme. "Els sorolls, les activitats a la via pública i els animals de companyia s'emporten el gruix de les queixes administratives", ha dit l'inspector.
Jou ha explicat que durant l'any passat els agents han estès 540 actes motivades per sorolls, un 8% més que al 2016. Per això, el cap de la policia ja ha alertat que una de les prioritats del cos serà controlar aquests incívics. "Per això, ens proposem dues premisses: arribar en el menor temps possible a les queixes i ser menys indulgents", ha afirmat.
En paral·lel, Jou també ha lamentat la "irresponsabilitat" d'alguns propietaris d'animals de companyia. "Hi ha hagut 820 demandes aquest 2017, que han portat a denunciar 324 comportaments incívics, un 14% més que al 2016", ha dit el cap de la policia, traient xifres per exemplificar la problemàtica.
Un 3,2% menys d'accidents
En matèria de trànsit, Joan Jou ha explicat que l'any es tanca amb bones dades, perquè els accidents a la ciutat han baixat un 3,2%. Ara bé, l'inspector també ha subratllat que el cos continuarà lluitant contra aquelles causes que suposen fins al 30% dels sinistres: no respectar la distància de seguretat, les errades del conductor i les distraccions. I aquí, ha insistit de nou en què l'ús del mòbil al volant "és directament proporcional a l'augment dels accidents", recordant la campanya específica que ha engegat el cos per combatre aquesta pràctica.
D'altra banda, Joan Jou també ha recordat que la policia de circulació també té "sensibilitat" cap als usuaris "més febles de la via: els vianants i els minusvàlids. Per això, el cos ha dissenyat dispositius específics, que els han portat a denunciar 324 conductors que havien aparcat el cotxe a zones reservades per a discapacitats i 1.118 més que l'havien estacionat damunt les voreres.
I aquí, Jou ha obert un apartat a banda per "remarcar" la posada en marxa de la campanya per sancionar els ciclistes que circulen per la vorera, que s'ha traduït en 402 denúncies durant el 2017. L'inspector també ha dit, però, que en les darreres setmanes les denúncies han anat a menys, "cosa que significa una millora del civisme cap al vianant".
L'alcaldessa de Girona també ha aprofitat el seu parlament per defensar la campanya. "Se n'ha parlat molt darrerament, però crec sincerament que era necessària; a les voreres començàvem a tenir un problema greu, ja que entre el 2016 i el 2017 s'havien duplicat els accidents entre vianants i ciclistes", ha dit Madrenas. I ha precisat: "De la mateixa manera, hem d'estar amatents que els cotxes també respectin els ciclistes, i per això són importants campanyes com la dels conductors que fan servir el mòbil al volant".
Durant la Diada de la Policia Municipal s'han entregat els diplomes i distincions als membres del cos –i també als ciutadans- que han destacat per alguna actuació. Entre aquestes, a un policia que va salvar un home que s'ofegava a la plaça Calvet i Rubalcaba.
Abans de la celebració de l'acte, s'ha fet una demostració de la unitat canina del cos. Es va posar en marxa ara fa quatre anys i ja compta amb quatre 'policies' de quatre potes (tres gosses i un gos). Avui, la 'Lola', en companyia del seu instructor, ha demostrat com actua a l'hora de descobrir substàncies estupefaents i drogues amagades.