Es presenten dos dels 20 acusats pels aldarulls a Lloret del 2011 i es suspèn el judici

Els processats s'enfronten a penes d'entre 2 i 9 anys de presó

Els aldarulls de la matinada de l'11 d'agost del 2011 a Lloret de Mar (Selva) han trigat més de sis anys en arribar a judici i, tot i això, s'ha hagut de suspendre perquè només han comparegut dos dels 20 acusats.

Els processats s'enfronten a penes d'entre 2 i 9 anys de presó per delictes de desordres públics, atemptat a agent de l'autoritat, lesions, danys i robatori amb força. Tots els acusats són estrangers (de nacionalitats francesa, alemanya, noruega, holandesa, ucraïnesa i suïssa) i, de fet, setze d'ells ja estaven declarats en rebel·lia.

Per això, el jutjat penal 3 de Girona preveia jutjar aquest dimarts quatre dels implicats en la batalla campal, dels quals finalment només dos s'han presentat a la vista. L'acusació popular, exercida per la patronal de l'oci nocturn Fecasarm, demana penes "exemplars" i recorda que els aldarulls, originats arran del desallotjament d'una discoteca perquè va deixar de funcionar l'aire condicionat, van ser "molt greus".

Els fets

El cas que aquest dimarts havia d'arribar a judici es remunta a la matinada de l'11 d'agost del 2011. Cap a les 2 de la matinada, la discoteca Colossos situada a l'avinguda Just Marlés de la població va tenir problemes en el subministrament elèctric. Els responsables de l'establiment van decidir desallotjar perquè no funcionava el sistema d'aire condicionat i les temperatures a l'interior s'enfilaven. Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Lloret van participar en les feines de desallotjament per garantir la seguretat i evitar situacions de risc perquè, en aquell moment, hi havia molta gent a la discoteca.

Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, els acusats van començar a fer "cas omís" de les indicacions dels agents i van incitar la resta de gent a entrar "per la força" a la discoteca. "Van actuar amb la intenció d'alterar de forma greu la pau pública i la seguretat ciutadana", exposa el fiscal. L'advocat de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha assegurat que els acusats van provocar desordres greus que podrien haver acabat "en tragèdia" si, per exemple, hi acabava havent allaus humanes.

A fora del local, es va originar una batalla campal de la qual les acusacions responsabilitzen els processats. En concret, van començar a llançar objectes "contundents i punxants" com ampolles de vidre, tapes de claveguera o pedres contra es agents i els vehicles policials, van obstaculitzar la via pública, van trencar mobiliari urbà, van cremar contenidors i van formar barricades per impedir l'actuació policial. Els aldarulls van començar primer davant la discoteca però aviat es van ampliar a tota la zona centre de la població.

Durant els disturbis, els processats també van llançar pedres contra màquines expenedores per trencar-les i robar begudes i llaminadures, que van repartir entre els participants de la batussa. També van calar foc a papereres, van llançar contenidors contra els cotxes de la policia i van provocar desperfectes a vehicles que hi havia aparcats.

A més, continua exposant la fiscalia, alguns dels acusats van agredir i colpejar els agents quan els detenien. En total, tretze agents van patir ferides com contusions o esquinços i els desperfectes al mobiliari urbà van costar 36.680,02 euros a l'Ajuntament de Lloret de Mar.

Només dos es presenten

Per això, la fiscalia demana penes d'entre 2 i 9 anys de presó i multes de fins a 3.600 euros per a un total de 20 acusats, tots ells d'origen estranger. Els acusa de delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat amb instrument perillós, lesions utilitzant instrument perillós, lesions, danys i robatoris amb força. Un dels processats s'enfronta a 9 anys de presó, un altre a 8, per a quinze demana 6 anys de presó, dos més afronten penes de 4 anys i el darrer a 2 anys.

El cas ha trigat més de set anys a arribar a judici i només s'han presentat al Jutjat penal 3 de Girona dos dels 20 acusats. De la resta, 16 ja estaven declarats en rebel·lia i n'hi ha hagut dos més contra qui el jutjat ha dictat aquest dimarts ordres de crida i cerca perquè no han comparegut tot i estar correctament citats. La fiscalia ha sol·licitat la suspensió del judici perquè, com que s'enfronten a penes superiors als 2 anys de presó, no se'ls pot jutjar en absència. Tant acusació popular com defenses s'han adherit a la petició del fiscal.

Joaquim Boadas lamenta que, després de tant temps i amb uns fets tan greus, no es pugi celebrar el judici perquè els acusats no han comparegut. A més, ressalta que els processats només han consignat fins al moment 21.000 euros per fer front a les indemnitzacions, que sumen més de 52.000 euros entre desperfectes, danys i lesions provocades als agents.

Possible conformitat

Les parts, però, obren la porta a arribar a un acord per als dos acusats que sí que han comparegut. Un d'ells afronta 6 anys de presó i 3.600 euros de multa i per a l'altre demanen també una pena de 6 anys. Li podrien aplicar dues atenuants: una per dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici i una altra de reparació del dany pels diners per a la indemnització aportats.

En cas que s'acabi en conformitat, Boadas ja ha anunciat que demanarà que es penedeixin dels fets i que demanin disculpes. L'objectiu és que fer-ho servir "d'escarment" i com a "missatge" perquè els visitants vegin que provocar aldarulls i posar en risc la seguretat ciutadana no és gratuït.