Tramiten 55 denúncies contra un bar de Figueres amb aldarulls fruit del tràfic de drogues

L'Ajuntament vol tancar el local però diu que no té prou eines legals per actuar-hi

Situat a pocs metres de la Rambla i a poca distància de dos centres educatius, un bar on es produeixen aldarulls porta de corcoll a l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà). Hi ha baralles en ple dia i escenes on persones sota els efectes de l'alcohol i les drogues increpen veïns i vianants. En el que portem d'any, la Guàrdia Urbana ha fet 55 actuacions a l'exterior de l'establiment que han acabat amb denúncies penals, per vulneració de les ordenances de civisme i convivència, la de tinença d'animals i de seguretat ciutadana.

També han realitzat intervencions de vigilància des d'habitatges propers, patrullatges i controls de so així com una inspecció coordinada amb el Departament de Treball. De moment, però, l'Ajuntament no troba les eines necessàries per aconseguir aturar l'activitat.

L'alcaldessa, Marta Felip, assegura que, en la majoria d'ocasions, els problemes estan relacionats amb el consum i el tràfic de drogues però també d'alcohol. Tot plegat comporta una situació gairebé insostenible no només pels veïns sinó també pels comerços de la zona. Felip assegura que l'objectiu és aconseguir tancar l'establiment però, de moment, no troben la manera.

"Aquí ens topem la paradoxa en la qual, a vegades, els fets i la normativa no casen", remarca l'alcaldessa. I és que, segons explica, penalment els fets delictius no es produeixen en "suficient volum o quantitat com perquè es pugui considerar tràfic de drogues".

Malgrat això, Felip assegura que l'Ajuntament no s'aturarà fins que aconsegueixi tancar el local. De fet, l'equip de govern vol tirar endavant un pla de transformació i dinamització a la zona que no "casa" de cap manera amb la problemàtica d'aquest punt "negre". "No pot ser que la gent tingui neguit en ple dia de passar per aquest tram", insisteix.

Recollida de signatures per aturar l'activitat

Els problemes a l'establiment venen de lluny i aquest estiu els veïns i comerciants afectats van recollir més de 600 signatures per reclamar el seu tancament. Felip assegura que són conscients de la problemàtica, que la tenen localitzada i que estan treballant per trobar-hi una solució.