L'Ajuntament de Girona, Òmnium i l'ANC denuncien l'Estat pels empresonaments de Sánchez i Cuixart

L'alcaldessa considera "Il·legal i impresentable" que la policia no els registrés la denúncia

La denúncia conjunta contra l'Estat que ahir a la nit la policia espanyola no va acceptar ja es troba als jutjats. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el coordinador de l'ANC i el vicepresident d'Òmnium a la ciutat, Àdam Bertran i Josep Bosch, l'han entrada poc després de les onze al jutjat de guàrdia.

L'escrit que s'ha interposat critica que l'empresonament de Cuixart i Sánchez és "una actuació de caire totalment polític que suposa una vulneració dels drets fonamentals". A més, la denúncia també carrega contra l'Estat perquè "l'existència de presos polítics a la Unió Europea és un fet inaudit, totalment denunciable i democràticament rebutjable" que vulnera la Declaració Universal dels Drets Humans.

"Res justifica aquesta vulneració, i es aquest fet que es denuncia", diu el redactat. "No és la llei la que justifica l'aplicació dels drets fonamentals; i per tant, cap llei no en pot eliminar ni tampoc limitar la seva prevalença", subratlla el redactat que signen conjuntament l'Ajuntament, l'ANC i Òmnium.

A la sortida dels jutjats, l'alcaldessa ha assegurat que la ciutat se sentia "amb l'obligació" de presentar la denúncia. Sobretot, tenint en compte que l'any passat Girona va rebre el Premi Europa 2016, que atorga el Consell Europeu, pel foment de la pau, la tolerància i els drets humans. "Teníem el deure d'interposar-la, per vetllar perquè al nostre territori aquests drets es protegeixin", ha afirmat Madrenas.

L'alcaldessa ha assegurat que l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium fa evident que a l'estat espanyol "no hi ha independència" entre els poders executiu, legislatiu i judicial. "La comunitat internacional, i no només Europa, observa el què està passant a Catalunya; i cada dia que passa ens omplim de raons perquè Catalunya sigui un estat independent", ha afegit.

"Impresentable, inusual i il·legal"

Marta Madrenas també ha carregat contra la policia espanyola per haver-se negat a entrar la denúncia ahir a la nit. "És absolutament impresentable que se'ns negués l'entrada a la comissaria que fa servei de policia judicial", ha dit l'alcaldessa de Girona. "És absolutament inusual i torna a ser il·legal, perquè tenen l'obligació d'assistir tothom qui hi acudeixi", ha puntualitzat, criticant que el cos "infringeixi de manera flagrant" els seus deures però que el passat 1-O "ataqués de manera violenta els ciutadans".

Madrenas també ha dit que, com a única explicació, els policies que hi havia a la comissaria del CNP només els van dir que "tenien instruccions dels superiors" de no deixar-los entrar. "Aquest és l'argument de la por, l'argument del qui no en té", ha assegurat l'alcaldessa de Girona.

Per últim, i abans d'assistir a la concentració que s'ha convocat a la plaça del Vi, Madrenas ja ha avançat que l'Ajuntament donarà "ple suport" a les accions que emprengui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Parlament de Catalunya.