Més de 40 ajuntaments de les comarques gironines treballaran el 12 d'octubre

Alguns funcionaran amb normalitat i d'altres ho faran a porta tancada

Desenes d'ajuntaments gironins preveuen treballar amb més o menys normalitat el proper dijous 12 d'octubre. Més d'una quarantena han anunciat que els regidors hi aniran com ho fan habitualment i d'altres preveuen, fins i tot, que s'hi puguin fer tràmits perquè molts dels treballadors han decidit no fer festa. Les fórmules escollides són diverses. En tots els casos, asseguren els alcaldes, s'ha donat llibertat al personal però alguns ajuntaments han ofert la possibilitat de fer festa just l'endemà (el 13 d'octubre) o bé canviar-la per qualsevol altre dia laborable. És el cas, per exemple, de Celrà o Verges (tots dos amb governs de la CUP).

Girona, en canvi, ofereix la possibilitat de treballar com un acte voluntari però els que hi acudeixin no podran compensar el dia. En aquest consistori, es mantindrà la mateixa fórmula de l'any passat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, els regidors de l'equip de govern i els altres que ho vulguin hi aniran a treballar. Però la feina es farà a porta tancada perquè no hi haurà atenció al públic. Al Gironès, també Salt ha anunciat que l'Ajuntament obrirà perquè "nosaltres ja estem desconnectats", ha afirmat l'alcalde, Jordi Viñas. Viñas ha concretat, però, que s'ha donat llibertat als treballadors i que, depenent de l'adhesió, podran oferir més o menys serveis. En el cas de Celrà, l'Ajuntament també obrirà tot i que no podrà funcionar al 100% perquè alguns empleats faran festa.

A Llagostera, precisament el 12 d'octubre s'hi celebra la Fira del Bolet. L'Ajuntament no estarà obert, però el certamen sí que obliga tant l'alcalde com altres serveis –Turisme o la brigada municipal- a treballar. De totes maneres, el consistori té intenció de traslladar la fira a una altra data, que no sigui la del Pilar, i fer-la coincidir amb el cap de setmana (per allargar-la més temps). Una decisió que, des de l'Ajuntament, admeten que "es precipitarà" arran del procés sobiranista i l'1-O, i que possiblement ja serà una realitat l'any vinent.

A la comarca de la Selva, una dotzena d'ajuntament treballaran aquest dijous. En el cas de Santa Coloma de Farners, Amer, Sant Hilari Sacalm, Breda, Riells i Vilobí d'Onyar ho faran amb normalitat i amb tots els treballadors. Vilobí, a més, ha anunciat que faran festa l'endemà "si no hi ha vaga general". Anglès, Maçanet de la Selva, Riudellots, Tossa de Mar, Osor i Vidreres tindran els càrrecs electes treballant amb normalitat i estan pendents dels treballadors que decideixin adherir-s'hi.

A l'Alt Empordà, la comarca amb més municipis de la demarcació amb una xifra que s'enfila fins als 68, hi haurà 12 ajuntaments que no faran festa el 12-O. A la majoria, hi haurà almenys l'alcalde i alguns regidors. En funció de l'adhesió dels treballadors, aquests consistoris podran obrir al públic o no. La decisió, en molts casos, s'haurà de prendre a darrera hora perquè la majoria no tenen una llista del personal que hi anirà a treballar. Entre ells, hi ha Figueres, Bàscara, Agullana, Castelló d'Empúries, Cabanes, Fortià, Maçanet de Cabrenys, Palau de Santa Eulàlia, Vilanant o Vilabertran. Preveuen funcionar amb total normalitat, en canvi, els de Lladó i Viladamat, liderats per ERC i la CUP, respectivament.

A Verges, decret i festiu alternatiu

Almenys cinc ajuntaments més del Baix Empordà convertiran el dijous en un dia laborable més. És el cas de la Bisbal d'Empordà, que té previst obrir amb normalitat. També Torroella de Montgrí ha programat reunions i ha deixat llibertat als empleats per decidir si hi van o no. Pals i Palau-sator també comptaran amb la presència dels regidors a les dependències municipals. En el cas de Verges, l'alcalde ha emès un decret a través del qual anuncia que l'equip de govern (CUP) treballarà perquè no es consideren "concernits per la festivitat anomenada Dia de la Hispanitat, una celebració que commemora la colonització del continent americà i el genocidi dels pobles indígenes". Per això, ofereixen al personal la possibilitat de canviar el dia per un altre de laborable.

Al Pla de l'Estany, Camós, Cornellà del Terri i Esponellà treballaran a porta tancada amb els membres dels respectius equips de govern. Pel què fa a la Garrotxa, la Vall d'en Bas preveu obrir amb normalitat i farà festa el dia 13. També seguiran aquesta fórmula Riudaura, Mieres i Sant Jaume de Llierca. A Castellfollit de la Roca, en canvi, el govern municipal treballarà però no s'hi podran fer gestions administratives.

Finalment, al Ripollès, Pardines ja ha anunciat que obrirà amb normalitat i Llanars treballarà però a porta tancada.

Altres poblacions, com Ripoll o la Jonquera (Alt Empordà), estan acabant d'abordar-ho amb el personal i d'altres estan pendents dels esdeveniments que es puguin produir en les darreres hores, arran de la compareixença de Puigdemont.