Declaren dos gironins acusats de clonar el web del referèndum

Girona Vota ha convocat una concentració de suport

  • Un dels joves citats a declarar. ACN
    Un dels joves citats a declarar
    Fotos: ACN
  • Els concentrats davant la comissaria de la Policia Nacional. Girona Vota
    Els concentrats davant la comissaria de la Policia Nacional
    Fotos: Girona Vota

Dues persones han estat citades a declarar a la comissaria de la policia espanyola a Girona per haver clonat webs sobre el referèndum. La citació s'ha fet per ordre del jutjat d'instrucció número 4 de Paterna (València), que els investiga pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics.

Tots dos, que s'han acollit al seu dret a no declarar, han quedat en llibertat i investigats només per desobediència. Els seus advocats han qüestionat que se'ls mantingui la causa oberta, ja que no se'ls havia comunicat prèviament que si replicaven webs podrien incórrer en un presumpte delicte.

La declaració s'ha fet enmig d'un fort desplegament de la policia espanyola, amb una desena de furgonetes antidisturbis i agents a tot l'entorn. Un centenar de persones també s'ha personat davant la comissaria per donar-los suport amb l'alcaldessa de Girona, regidors, diputats i congressistes al capdavant.

La setmana passada dos gironins van fer servir pàgines com 'github.com' per fer duplicats de webs com 'referèndum.cat' o 'garanties.cat' amb informació sobre la votació prevista per l'1 d'octubre.
 
Els dos nois estaven citats a declarar aquest matí a dos quarts de deu a la comissaria que la policia espanyola té a la zona de Pedret de Girona. Un dels detinguts té 28 anys i és veí d'Anglès (Selva), segons han explicat els seus amics que l'han acompanyat des de primera hora. Dos agents, vestits de paisà, es van presentar aquest diumenge a dos quarts de deu de la nit a casa d'aquest noi per entregar-li la citació per aquest dilluns a primera hora.

"Suposem que per evitar que es pogués buscar un advocat", apunta un d'ells. L'altre citat, Marc Ruiz, va rebre també aquest diumenge al vespre la visita de tres agents del cos espanyol a casa seva, a Calonge (Baix Empordà). "Em citaven per uns suposats delictes de desobediència, malversació de fons públics i prevaricació", explicava.

Dubtes dels advocats

La seva citació a declarar ha arribat per part del jutjat d'instrucció número 4 de Paterna. Els dos han arribat a la comissaria com a investigats pels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i desobediència i s'han acollit al seu dret a no declarar. A la sortida, només continuaven sent investigats pel presumpte delicte de desobediència.

Un dels advocats s'ha mostrat especialment crític amb el "desplegament policial" per un delicte "derogat" des de fa dotze anys. "Ajudar o col·laborar a la difusió o preparació d'un referèndum sense competències va quedar despenalitzat l'any 2005", recorda Joan Cañada, advocat d'un dels investigats i que va ser també el 'cervell' logístic del 9-N.

Davant d'aquests fets, Cañada ha fet una "crida" a "tots" els Col·legis d'Advocats de Catalunya perquè "en 25 anys de carrera "mai" havia vist un desplegament com aquest "per un delicte que està derogat".
 
"En principi sembla una situació bastant anòmala", explica l'advocat de Marc Ruiz, Albert Carreras. Carreras assegura que no se li ha donat una còpia de la declaració o documentació que fomenti la investigació. "No tenim documentació bàsica que permeti garantir els drets d'investigat d'en Marc", es lamenta. El seu advocat qualifica "d'infundada" qualsevol investigació pels fets del seu client ja que, entre d'altres, "mai" ha rebut cap citació o ordre per obeir. "Per tant, difícilment ha pogut cometre cap delicte de desobediència", conclou Carreras.

Mobilització de suport

Els primers que a primera hora eren davant la comissaria de la policia nacional espanyola eren amics d'un dels investigats. El fort desplegament policial ha aixecat també la sorpresa d'alguns vianants i conductors que no sabien si podien circular pel carrer Sant Pau on hi ha la comissaria al barri de Pedret.

Ha estat a l'entorn de dos quarts d'onze quan han començat a arribar més ciutadans a donar suport als investigats. La crida s'ha fet a través de grups de WhatsApp i impulsada també pel col·lectiu Girona Vota. Han mostrat una pancarta amb les lletres de 'democràcia' i s’han succeït els càntics d'"independència", "votarem" o "¿Dónde está Piolín?", entre d'altres.

Entre els càrrecs polítics que s'han acostat a la comissaria hi havia l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas del PDECAT, regidors com Lluc Salellas o Laia Pèlach de la CUP, diputades com Anna Caula de Junts pel Sí i congressistes com Joan Olóriz d'ERC.