(Última actualització 11:50h)
L'aleshores alcalde de Girona i actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fou l'encarregat d'aixecar la catifa a l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A (Agissa) per tal de descobrir possibles irregularitats que han acabat desencadenant l'actual procés d'investigació iniciat pel jutjat d'instrucció número 2 de la capital gironina on avui s'està veient traduït amb escorcolls a l'empresa i altres punts de la província. La investigació gira entorn als presumptes delictes de frau i administració deslleial en la gestió de l'adjudicació del subministrament d'aigua.
Durant el seu mandat, Puigdemont va acordar mitjançant decret d'Alcaldia el 27 de desembre de 2013, contractar l'empresa Efial Consultoria S.L., perquè desenvolupes una auditoria d'Agissa de l'exercici de 2012.
Els resultats de la mateixa foren publicats gairebé un any més tard, el novembre de 2014 per la CUP. L’estudi, que ja va ser objecte de debat al ple municipal del mes d’octubre d'aquell mateix any, apunta alguns interrogants i possibles irregularitats en la facturació, la contractació i la prestació del servei per part de l’empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià S.A. Aquesta societat té un 80% de capital privat i gaudeix una pròrroga per prestar el servei fins l'any 2020. Els accionistes que n’ostenten principalment la part privada són La Caixa, Agbar i FCC-Aqualia. Pel que fa a les irregularitats detectades, aquestes farien referència a un seguit de persones que van formar part del govern del PSC a l'Ajuntament de Girona i que a través d'un sistema de portes giratòries haurien entrat a participar del conglomerat d'empreses investigades pel suposat frau de l'aigua un cop fora del consistori. Amb tot, els governs socialistes a Girona encapçalats en primer lloc per Joaquim Nadal i posteriorment per Anna Pagans -amb el tripartit-, no van fer mai una auditoria per tal d'esbrinar si hi havia cap irregularitat i fou necessària l'entrada de Puigdemont al consistori perquè es poguessin iniciar.
Els darrers mesos ja s'han investigat a diverses persones relacionades amb el suposat frau, en concret, els dos exregidors socialistes Manel Serra i Tomàs Sobrequés, l'exconseller delegat Narcís Piferrer, l'actual directiu Xavier Ballell, l'empresari Joan de Llobet i el secretari Lluís Sibils.
Escorcolls a Girona
La Guàrdia Civil duu a terme aquest matí una quinzena de registres relacionats amb el 'cas Agissa' a Girona, Fornells de la Selva, Bescanó i Navata, segons ha informat el cos armat.
Es tracta d'una operació coordinadora pel titular del jutjat d'instrucció número 2. El cas també té una presumpta vinculació amb el 'cas 3%'. A l'Ajuntament de Girona, no s'hi està produint cap escorcoll, però un tinent de la policia judicial hi ha entrat vestit de paisà per demanar informació referent a Agissa. El consistori ha remarcat que molta de la informació demanada ja s'havia facilitat al llarg de la instrucció. No es preveu que en aquesta operació hi hagi cap detenció.