Operatiu de la Guàrdia Civil a Girona pel presumpte frau de l'aigua

També s'estan duent a terme a Fornells de la Selva, Bescanó i Navata

Operatiu de la Guàrdia Civil pel suposat frau de l'aigua a Girona. Passades les 9 del matí agents de la policia espanyola han entrat a la seu de l'Ajuntament de Girona així com en diverses empreses que gestionen el subministrament de l'aigua.

Els registres formen part del cas 3%, que indaga el presumpte pagament de comissions d'empreses adjudicatàries a l'extinta Convergència Democràtica (CDC) a canvi de l'adjudicació d'obra pública. Les investigacions va destapar nombroses irregularitats en la gestió de les aigües per part de les empreses publicoprivades creades pels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Els registres, que sumen una quinzena, també s'estan duent a terme a Fornells de la Selva, Bescanó i Navata (Alt Empordà).

L'Agència Tributària va concloure, en un informe inclòs en el sumari del 3%, que s'ha produït al llarg dels anys un frau milionari en aquestes empreses. En el cas de Girona, es tracta d'Agissa, una empresa de capital mixt (públic i privat) que va pagar per serveis a empreses de la trama. Els beneficis de Agissa, segons la investigació, revertien en benefici únicament de la part privada de la companyia, Girona S. A. La mixta, en canvi, va anar acumulant un deute milionari i va acabar descapitalitzada, segons l'informe d'Hisenda.

Els agents han entrat a l'empresa municipal de l'aigua de capital mixt, Agissa SA; a l'empresa privada que controla el 80% de les accions d'aquest ens, Girona SA, i en una filial d'aquesta última companyia, Prodaisa SA, també de capital privat. A més, la Guàrdia Civil està registrant els domicilis dels tres principals implicats fins ara. Es tracta de Narcís Piferrer, conseller delegat de Agissa fins al juny de 2016; Xavier Ballell, successor de Piferrer i director tècnic de l'empresa pública quan es van produir els presumptes desviaments; i l'empresari Joan de Llobet, conseller de Agissa i, presumptament, un dels grans beneficiats pel presumpte desfalc de l'Ajuntament de Girona.

Agissa va néixer a principis dels 90 per assumir el subministrament d'aigua de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Des de fa anys, la societat ha falsejat els comptes, el que ha perjudicat la part pública. El sistema va començar ja a finals dels 90 durant l'època en que governaven el PSC i va continuar en el temps, també durant el mandat de l'avui president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a alcalde de Girona (2011-2016). Amb tot, va ser el mateix Puigdemont qui va encarregar diferents auditories que van fer emergir les irregularitats en les empreses d'aigües.