Els ajuntaments 'moralment exclosos' de la Constitució fan front comú per un referèndum d'independència

Alcaldes i regidors es comprometen a demanar-ho al proper president de la Generalitat

Fa dos mesos El Port de la Selva va ser el primer municipi en declarar-se moralment exclòs de la Constitució. Ho feia com a reacció a 'agressions' com la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i les declaracions de Zapatero que donaven a entendre que Catalunya no tindria més quotes d'autogovern. Després d'aquest primer ajuntament, hi ha hagut un degoteig constant de consistoris catalans que s'han sumat a la iniciativa.

Actualment hi ha 73 ajuntaments que ja han aprovat la declaració. Són de diverses formacions polítiques i hi ha alcaldies de CiU, ERS, PSC, ICV i independents. El Port de la Selva ha convidat aquest diumenge els ajuntaments a una trobada al Monestir de Sant Pere de Rodes. Hi han assistit representants d'una quarantena de municipis i hi ha hagut una vintena d'alcaldes de poblacions moralment excloses de la Constitució com Vic, Manlleu, Llançà, Santpedor, Sant Pere de Torelló o Arenys de Munt. També hi han participat regidors d'alguns municipis que encara no s'han adherit a la declaració.

En total, segons Decidim.cat, hi ha gairebé 1.500 regidors que han donat suport a la proposta. L'objectiu és arribar al centenar de municipis abans de finals d'anys i després, tots plegats, reclamar al pròxim president de la Generalitat que atengui la petició del món local i del conjunt de la ciutadania i lideri un procés independentista que culmini en un referèndum.

De la trobada d'aquest diumenge n'ha sorgit el 'Compromís municipal sobiranista de Sant Pere de Rodes'. En aquest document, els alcaldes afirmen que l'Estat cada vegada és més 'centralista i uniformitzador' i que accepta menys la diversitat de Catalunya. 'És per això que volem expressar en veu alta i clara la nostra voluntat de seguir empenyent des dels nostres municipis per tal d'avançar de forma efectiva cap a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació', afirma el manifest. 'Ja és arribada l'hora de començar a dir 'Adéu, Espanya!' de forma pacífica i cordial', conclou el compromís.