Tots els municipis del Pla de l'Estany es declaren moralment exclosos de la Constitució espanyola

Les mocions han estat inciativa de Plataforma Pla de l'Estany per l'Autodeterminació

'No tindria sentit aprovar la moció i no fer res per l'autodeterminació del poble català', assevera la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del Pla de l'Estany amb motiu de l'aprovació de mocions rupturistes als onze municipis de la comarca. Actualment són una cinquantena els municipis catalans que s'han declarat exclosos de la Constitució, però el Pla de l'Estany és el primer cas de comarca sencera que s'hi declara.

Segons precisa la Plataforma Pla de l'Estany per l'Autodeterminació la majoria de municipis han aprovat la moció original del Port de la Selva, en què es declaren moralment exclosos de l'àmbit de la Constitució espanyola. Concretament, manifesten que 'ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya i com a representants legítims dels nostres ciutadans i ciutadanes acordem declarar el nostre municipi moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució espanyola'.

Tanmateix, Banyoles, governada per CiU i PSC, ha acordat rebutjar la sentència del Tribunal Constitucional perquè 'exclou de la Constitució la voluntat del poble català i planteja un problema de legitmitats democràtiques'. Tot amb tot, la moció banyolina insta les instituncions 'a plantejar un nou horitzó basat en el dret del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur, sense cap altre límit que la seva voluntat expressada de forma lliure, democràtica i pacífica'.

En aquest sentit, tots els ajuntaments 'insten el Parlament a iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència naiconal' (Fontcoberta), 'a iniciar un procés democràtic per la celebració d'un rferèndum' (Banyoles) i 'a defensar el dret a l'autodeterminació (Porqueres, Sant Miquel de Campmajor i altres).

La CUP fa un toc d'atenció

La CUP Pla de l'Estany ha felicitat aquest dimecres els ajuntaments de la comarca que han aprovat 'mocions rupturistes amb l'estat espanyol' i en aquest sentit celebren que la comarca hagi decidit 'en bloc' avançar cap al procés d'autodeterminació dels Països Catalans. Tanmateix, la candidatura independentista adverteix que 'pugnarà' perquè els grups polítics que ara s'han manifestat públicament a favor del dret del poble català a tenir un estat propi 'siguin coherents amb el compromís que han adoptat' amb l'aprovació d'aquesta moció'.

'Esperem que d'ara endavant les seves polítiques siguin fidels a l'esperit d'aquesta moció i no només perquè és la nova onada de moda', rebla la CUP, que es mostra disposada a defensar 'qualsevol iniciativa ciutadana que tingui per objectiu l'alliberament nacional i social dels Països Catalans'.

Amb l'aprovació d'aquestes mocions, la comarca del Pla de l'Estany esdevé la primera comarca catalana a declarar-se moralment exclosa de la Constitució espanyola, tal com ja va passar amb les consultes per la independència, que va ser la pimera comarca a celebrar-ne a tots els municipis.