El 10è Fòrum Gastronòmic de Girona comptarà amb un 20% més d'espai firal

80 ponents hi participaran

El Fòrum Gastronòmic de Girona tornarà a créixer en nombre d'expositors aquest 2017. Aquest esdeveniment, que es fa un cop cada dos anys, preveu incrementar un 20% més el nombre d'expositors respecte el 2015. Una situació que fa que els Palaus de Fires i Congressos es quedin petit i s'hagin d'instal·lar carpes per cobrir les demandes de professionals que hi volen assistir. Amb les inscripcions encara obertes, hi ha 210 empreses, 70 de les quals hi seran per primer cop.

Davant d'aquesta xifres, el director del Fòrum ha qualificat l'edició del 2017 com "l'edició més gran del Fòrum Gastronòmic en tots els sentits". Pep Palau destaca que aquest creixement és en quantitat i en qualitat. En la presentació de l'edició d'enguany del Fòrum, el director ha explicat que hi haurà empreses que vindran d'Holanda, Itàlia, França o Bèlgica entre d'altres a més també de les missions inverses que comptaran amb empresaris de països escandinaus.

Entre les propostes d'enguany, es mantindran concursos com el Josep Mercader o el del cuiner de l'any, el d'obridors d'ostres o el 'Noodle master' de receptes fetes amb fideus i que arriba a la segona edició amb una separació entre professionals i aficionats. També s'escollirà el representant estatal a la 'World Chocolate Masters'.

10 edicions de Fòrum

El Fòrum 2017 té també una xifra rodona: la desena edició. Una efemèride que no ha passat per alt el xef del Celler de Can Roca en la seva intervenció com a representant dels cuiners. Per a Joan Roca, el Fòrum ha deixat empremta en la gastronomia. "El Fòrum és una manera de compartir coneixement i crear complicitat i aliances", ressalta. Roca ha explicat que, en una perspectiva internacional, "no hi ha fòrums com el d'aquí" ja que no hi ha el mateix grau de complicitat amb l'entorn. "Per sort els gironins ho tenim aquí a casa i n'estem orgullosos: probablement és un fet que ha ajudat d'una manera molt important a potenciar la gastronomia d'aquestes comarques", opina.

Joan Roca és un dels cuiners que participaran a les demostracions de cuina d'aquest any. En total, hi haurà 20 xefs que es posaran a darrere els fogons del Fòrum Gastronòmic entre el 19 i el 21 de novembre. Molts dels convidats són de l'entorn com Pere Planagumà, que ha deixat Les Cols per obrir el Rom de Roses; Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas del Compartir de Cadaqués; Paco Pérez del Miramar de Llançà o Joan Carles Sánchez d'Es Portal de Pals.

De cuiners també n' hi haurà d'arreu de l'Estat com Andoni Luis Aduriz, Marcos Morán o Javier Olleres. A nivell internacional, el Fòrum Gastronòmic tindrà també xefs d'Eslovènia (Ana Ros), Regne Unit (Isaac Mchale), Brasil (Roberta Sudbrack) i Itàlia (Massimiliano Mascia, Massimo Spigaroli i Paolo Lopriore).

Sostenibilitat i diversitat

La diversitat creixent de la cuina s'ha anat notant en les diferents edicions del Fòrum Gastronòmic per l'obertura de nous sectors i àmbits. Aquest any per exemple, segueixen guanyant pes el món dels còctels o el dels dolços.

Una cuina amb propostes cada cop més plurals se suma a la demanda de propostes sostenibles. Dues línies en clara expansió al Fòrum ja que els seus organitzadors ho veuen com el futur en auge de tot allò relacionat amb els fogons. "Som dels que pensem que la cuina té sentit si és sostenible i els mons de la cuina són més plurals ara del que no han estat mai", defensa Palau.

Precisament, en aquesta línia, Joan Roca ha explicat que el Celler de Can Roca farà una sessió de cuina durant el Fòrum que enllaça amb el seu projecte Terra Animada, una iniciativa que pretenen potenciar. L'objectiu és reivindicar coneixements que s'estan perdent del món de plantes, flors i arrels. "Farem una sessió especial per posar en valor allò que tenim al voltant nostre i que l'àvia sabia molt més bé que la mare i ella molt bé que nosaltres fins que hem perdut pràcticament aquesta cultura d'allò que hi ha al bosc i que es pot menjar", segons ha ressaltat el xef.

El 2015 més de 24.000 persones van passar pel Fòrum Gastronòmic de Girona. Les entrades per l'edició del 2017 es posaran properament a la venta.