La Diputació elaborarà un codi ètic de bona conducta per a alts càrrecs

S'aprova crear 15 places a Xaloc per reforçar el servei

La Diputació de Girona està treballant en un codi ètic de bona conducta que hauran de complir els alts càrrecs de l'ens on s'inclouran un conjunt de mesures.

El text de la moció de la CUP, que finalment no s'ha votat, incloïa la creació d'aquest canal de participació electrònica amb l'objectiu d'oferir un espai "per tenir coneixement de qualsevol acció o omissió contrària als principis de bon govern" dins de l'ens i també als seus organismes dependents. També precisava incloure mecanismes per garantir la confidencialitat de tots les informacions per evitar possibles represàlies així com la creació d'una comissió d'ètica institucional formada per un membre de cada grup polític. La presidència recauria a l'equip de govern de l'en que seria la responsable de respondre les comunicacions rebudes i investigar allò que es considerés "plausible".

La proposta ha recollit el suport de totes les forces de l'oposició que estaven disposades a votar-hi a favor. ERC i el PSC han coincidit que calia que fos un instrument que tractés la informació de forma "rigorosa" i "seriosa" i que representava un pas més cap a la transparència i la participació ciutadana. Des del grup d'Independents de la Selva, la seva diputada i portaveu, Gisela Saladich, ha expressat també el seu vistiplau perquè veu positiu que la informació s'analitzi i es valori des de tots els grups que tenen representació a l'ens.

El portaveu del PDeCAT, Albert Piñeira, ha explicat que des de l'ens ja s'està treballant en un codi ètic de bona conducta per a alts càrrecs, on s'establiran els "principis ètics i les normes de conducta derivades" i els mecanismes de control intern per vetllar pel seu compliment com ara una comissió de seguiment. També ha dit que la voluntat de l'equip de govern és la de "buscar el màxim consens possible" amb la resta de forces i ha assegurat que es portarà al ple del pròxim setembre. Piñeria justificava així deixar la moció per més endavant: "És un tema que cal treballar a fons; creiem que té més sentit fer un debat sobre el tot i no sobre una mesura concreta perquè aquest és un tema prou important".

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha vist bé deixar la moció sobre la taula després d'obtenir el compromís verbal del portaveu del govern de que s'inclourà una bústia per recollir queixes i denúncies de possibles incompliments d'aquest codi ètic dels alts càrrecs.

Per altra banda, Salellas ha aprofitat per preguntar al president de la Diputació sobre el cas Manga. Concretament, si pensa "actuar" després que el sumari del cas, destapat fa més de 4 anys, inclou els noms d'alguns càrrecs públics vinculats a l'ens. Pere Vila ha respost que de moment no prendran cap decisió perquè el cas està en una fase inicial però s'ha compromès a emprendre les mesures pertinents si en l'obertura del judici oral hi ha "canvis substancials" en les persones que tenen alguna vinculació amb l'ens que presideix.

La creació de 15 places a Xaloc

Durant el ple s'ha aprovat ampliar la plantilla de l'organisme autònom Xaloc amb 15 places destinades a millorar el servei d'assessorament tècnic, jurídic i econòmic als ajuntaments. Les primeres places sortiran a partir de la tardor i es cobriran de forma progressiva, segons ha explicat el diputat del PDeCAT a l'ens, Jordi Camps. ERC i la CUP s'han abstingut tot denunciant "falta de previsió" ja que aquesta ampliació no s'incloïa als pressupostos aprovats fa mig any. Els republicans, a més, han demanat també un debat públic sobre les futures línies de treball d'aquest organisme. Camps ha respost que la creació de noves places es basa en la necessitat dels municipis i que està inclòs al nou pla que es va encarregar coincidint amb l'entrada del nou gerent a l'ens l'octubre passat.

Ampliació de la xarxa de vies verdes a 13 municipis

En la sessió d'aquest dimarts s'ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració pel cofinançament, les condicions d'execució i lliurament de les obres d'ampliació de la xarxa de vies verdes a les comarques gironines. Inclourà la construcció de nous trams que passaran per 13 municipis gironins del Pla de l'Estany, Ripollès i Gironès amb un cost de més de 5,23 milions d'euros (MEUR). El 50% s'aportaran a través del FEDER mentre que els ajuntaments n'aportaran prop d'1,759.000 MEUR, la Diputació uns 956.000 euros i el Consorci de les Vies Verdes, gairebé 609.000 euros. L'acte de la signatura es farà demà al saló de sessions de la Diputació. El calendari amb el que es treballa és que a partir de la tardor s'iniciï la licitació de les obres i que els nous trams puguin ser una realitat a mitjans del 2019.

El ple també ha acordat, per unanimitat, una declaració institucional proposada per ERC en que la Diputació de Girona celebra l’acord a què s'ha arribat des de la la Taula del Ter el 14 de juliol passat. Aquest acord estableix el 2028 com a data en què el transvasament cap a Barcelona no ha de superar el 30% del cabal del riu. S'oficialitzarà el proper 2 d’agost en un acte amb els president de la Generalitat. Així mateix, la declaració reafirma l’acord pres pel Ple el 16 de febrer de 2016 en suport a la Conca del Ter, a la recuperació del cabal ecològic i la reducció de transvasament. "Amb aquest acord el país fa evident per una banda el transvasament i, per altra, la necessitat històrica de reparar el dany causat durant tant de temps al nostre territori", es diu al text de la moció d'aquest dimarts.