Béjart Ballet Lausanne inauguren el Festival Castell de Peralada

La companyia ha visitat per quarta vegada l'escenari empordanès

El Festival Castell de Peralada ha aixecat aquest dijous el teló de la seva 31a edició i ho ha fet de la mà de la prestigiosa companyia de dansa Béjart Ballet Laussane. La formació ha visitat aquest escenari empordanès per quatre vegada i ha ofert davant de 1.700 espectadors un espectacle íntim carregat de sensibilitat i delicadesa. Just quan se celebren els 30 anys de la seva creació i una dècada de la mort de qui va ser el seu fundador, Maurice Béjart, el seu successor, Gil Roman, ha volgut retre-li un homenatge pòstum a través d'un diàleg entre la dansa, les cartes que el coreògraf li va enviar i extractes de les seves coreografies més íntimes i personals. Un autèntic còctel d'emocions que han donat el tret de sortida al certamen, que s'allargarà fins al proper 17 d'agost.
 
Per Roman, Peralada és un escenari màgic. Hi va actuar per primera vegada com a ballarí l'any 2003 (de la mà de Béjart) i hi va tornar ja com a director artístic el 2010 i el 2015. Segurament per això, aquest dijous ha volgut transmetre aquesta connexió a l'espectacle inaugural que la companyia ha ofert durant la inauguració del festival. Deu anys després de la mort de Béjart i quan se'n compleixen 30 de la creació de la companyia, Roman ha creat un espectacle únic que s'estrena per primer cop a Catalunya i que es vol íntim i emocional.

Amb dues parts ben diferenciades, l'actuació del ballet s'ha iniciat amb la coreografia 't'M et variations...'. La proposta, totalment nova, ha deixat el públic absolutament bocabadat amb una coreografia on mestre i deixeble s'han trobat sobre l'escenari. La dansa ha transformat en moviment les paraules que Béjart va enviar a l'actual director de la companyia. Un autèntic tribut pòstum a una de les figures més rellevant de la història de la dansa internacional. Els ballarins han anat sortint a l'escenari sense aturador. Ho han fet al ritme de la música més intimista, gairebé feta només de sons. El públic, absolutament aclaparat per l'emoció, gairebé no ha tingut temps ni d'aplaudir fins a la fi de la primera part, quan tots els membres de la companyia han sortit a l'escenari.

La segona part del programa, sota el títol 'Béjart fête Maurice', els ballarins i ballarines de la companyia han ofert als assistents un reguitzell d'extractes d'algunes de les coreografies més íntimes i personals (també poc conegudes pel gran públic) que Béjart va crear. Es tracta de deu fragments de dansa ideats pel coreògraf entre els anys 1977 i 1993. Entre elles, els presents han pogut gaudir de peces com '1789...et nous', estrenada a París en motiu del bicentenari de la Revolució Francesa. També s'hi ha representat la coreografia 'Patrice Chéreau (devenue danseur) règle la rencontre de Mishima et Eva Perón', que es va estrenar a Brussel·les l'any 1988 quan Béjart ja s'havia traslladat a Lausanne i la companyia havia adoptat el nom de la nova ciutat.

Tot plegat en senzilla posada en escena i amb una il·luminació pràcticament inexistent que ha volgut copsar la força de la dansa i ha aclaparat l'atenció del públic assistent. Uns espectadors que han quedat fascinats per un espectacle de prop de dues hores.

La proposta que avui s'ha pogut veure en primícia es repetirà aquest divendres en una segona sessió que la companyia de dansa oferirà sobre el mateix escenari.

La dansa i la lírica, protagonistes del certamen

El festival, que aquest dijous ha obert portes, oferirà una extensa programació fins al proper 17 d'agost. La dansa i la lírica seran les protagonistes indiscutibles d'aquesta 31a edició que portarà a l'escenari Gregory Kunde (6 d'agost), Iréne Theorin, Pretty Yende (2 d'agost) o Aihnoa Arteta (4 d'agost). També s'hi podrà veure la producció pròpia operística de 'Madama Butterfly' de Puccini sota la direcció d'escena de Joan Antoni Rechi (7 i 9 d'agost). 'Dido i Eneas', en versió semi-escenificada (15 de juliol), i 'La straordinaria vita de Sugar Blood', de Alberto García Demestres, en versió concert (20 de juliol), són els altres dos títols operístics que presenta el certamen.

La dansa també serà la protagonista de la clausura del festival i ho farà a càrrec de la companyia Acosta Danza de Carlos Acosta (17 d'agost). A més, s'hi podrà veure per primera vegada a Catalunya la particular lectura del coreògraf francès Thierry Malandain del conte de 'La Bella i la Bèstia' (28 de juliol).

El certamen no deixarà tampoc de banda la música moderna. El cartell d'enguany l'encapçalen Brian Ferry (21 de juliol) i Franco Battiato (22 de juliol). També hi actuaran Katie Melua (15 de juliol), el pianista James Rhodes (11 d'agost), Malú (10 d'agost), Jarabe de Palo (15 d'agost) o Diego 'el Cigala' (12 d'agost), entre d'altres. A més, hi haurà un singular homenatge a la cantant francesa Barbara. Els espectadors podran veure el proper 29 de juliol a l'actriu Juliette Binoche recitant en companyia del pianista Alexandre Tharaud, en un espectacle que porta el títol de 'Vaille que Vivre'.