Jordi Velver i Daniel Giralt mostren les seves fotografies a Torroella

La col·lecció consta de 35 retrats d'artistes que van de Dalí a Perajaume

La Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha presentat aquest dijous l'exposició 'Mirada i gest', un recull de 35 fotografies que Jordi Belver va fer a grans artistes com Dalí, Tàpies o Perajaume durant 30 anys.

Els retrats, tots en blanc i negre, s'acompanyen de textos de Daniel Giralt-Miracle. Són extractes que el crític d'art ha tret de les entrevistes que va realitzar a aquestes personalitats des de 1977 al 2007 conjuntament amb Jordi Belver.

El fotògraf explica que volen que el visitant vegi l'artista "en dos retrats paral·lels". La mostra s'exposarà al Palau Museu Solterra de Torroella de Montgrí fins al novembre i després passarà a formar part de la Fundació Vila Casas. 'Mirada i gest', però, no és l'única novetat del museu. La fotògrafa gironina Carme Masià estrena un "diàleg fotogràfic" a partir d'una obra de l'artista japonès Masao Yamamoto. A més, aquest proper dissabte la fundació donarà a conèixer el guanyador del concurs de fotografia que convoca cada any.

Un encàrrec d'una publicació alemanya sobre Dalí el 1977 va ser l'inici d'una llarga trajectòria professional comuna, entre el crític d'art Daniel Giralt-Miracle i el fotògraf Jordi Belver. La del pintor empordanès va ser la primera de moltes entrevistes i fotografies que, finalment, han acabat conformant 'Mirada i gest', una exposició que des d'aquest dissabte presidirà una de les sales de Palau Solterra de Torroella de Montgrí.

"És una repassada als artistes més rellevants de l'últim quart del segle XX i inicis del XXI", comenta l'autor. A més de figures clàssiques com Dalí, Tharrats, Brossa, Tàpies o Chillida, trobem altres més properes com Perejaume o Mabel Palacín. A tots ells els acompanya un text que més enllà de ser un complement de la fotografia, representa un "retrat paral·lel que permet conèixer molt millor l'artista", explica Belver.

La gerent de la Fundació valora el fet que l'exposició es quedi al museu baix-empordanès, un cop acabada al novembre. "És una col·lecció d'un valor històric i documental molt rellevant", remarca.

Carme Masià presenta un "diàleg fotogràfic"

Entre les novetats que ha presentat la fundació hi ha un conjunt de fotografies de la gironina Carme Masià que representen un "diàleg" entre elles. El punt de partida és una obra de l'artista japonès Masao Yamamoto, del 1957, i que el fons té en propietat.

A partir d'aquí Masià construeix un relat relacionat amb el retrat inicial de Yamamoto. La fotògrafa explica que el que realment va ser complicat va ser trobar l'obra que "donés sentit" al que volia expressar i reconeix que "de seguida va tenir clar" quines peces composarien el diàleg.

Premi de fotografia

Un dels atractius en l'estrena de la programació és el concurs Premi de Fotografia Fundació Vila Casas. No serà fins dissabte 17 que es donarà a conèixer el guanyador d'aquesta 17a edició en la que s'hi ha presentat 300 retrats, dels quals el jurat n'ha escollit 37 que s'exposen en dues sales de la planta baixa del museu.

El guanyador del Premi de Fotografia Fundació Vila Casas s'emportarà 6.000 euros i la possibilitat d'exposar durant un any al Museu Can Framis de Barcelona. El segon classificat comptarà amb un premi de 3.000 euros.