Fiscalia i defensa demanen ara 13 anys i mig de presó per l'autor del crim a Palafrugell

Els forenses descarten la versió del processat i sostenen que l'atac va ser cara a cara

Acord entre el fiscal del cas, Víctor Pillado, i l'advocat de la defensa, Manel Mir. Al final del judici contra l'acusat de matar el seu veí de replà d'un tret al cap, les parts han modificat el seu escrit de conclusions provisionals i han presentat un nou relat de fets conjunt.

Ara, i un cop practicada tota la prova, consideren que José G. P. és autor d'un delicte d'homicidi amb una agreujant d'abús de superioritat i d'un delicte de tinença il·lícita d'armes. Tant l'acusació pública com la defensa demanen una pena de 13 anys i 6 mesos de presó (12 anys i mig per l'homicidi i 1 per tenir les armes sense llicència).

Segons el relat que fan tant fiscal com defensa, cap a les dotze de la matinada del 5 de juny del 2014, la víctima va colpejar amb insistència la porta de casa de l'acusat, el seu veí de replà al carrer Mestre Àngel López. Els dos homes tenien mala relació des de feia anys i havien arribat a creuar-se una dotzena de denúncies (10 interposades per l'acusat i dues per la víctima).

Aleshores, José G. P. va decidir sortir al replà a plantar-li cara al seu veí. Ho va fer armat. Va agafar un ganivet de 22 centímetres de fulla i dues armes de foc. Una d'elles era una arma llarga pneumàtica, originalment dissenyada per disparar balins amb aire comprimit. Segons han explicat els perits de balística, l'acusat l'havia manipulat canviant l'agulla percutora de lloc i ampliant el canó. Tot plegat, per convertir-la en una arma de foc capaç de disparar bales del calibre 22. També duia un silenciador i li va agregar una mira telescòpica. "Això és per fer puntaria a llarga distància", han explicat els agents.

La segona arma era una pistola curta feta íntegrament de forma artesanal, amb el mànec de fusta i un canó que tancava hermèticament. També disparava la mateixa munició. "No es fan en un matí, necessiten temps", han ressaltat els perits.

Segons han explicat els mossos del laboratori informàtic, a l'ordinador de l'acusat hi havia fins a 519 cerques relacionades amb armes, la seva construcció o la instal·lació de silenciadors. Les primeres recerques van començar el maig del 2010 i es van allargar fins el 18 de maig del 2014, poques setmanes abans del crim.

Versió no compatible

Un cop a fora del replà, fiscal i defensa indiquen que va començar una baralla entre els dos homes. La víctima anava armada amb un bat de beisbol i el va fer servir per colpejar l'acusat i fer caure a terra una de les dues armes de foc. Aleshores l'acusat va treure el ganivet i li va assestar tres ganivetades al braç i tres a la zona del coll.

Aquestes ferides i el fet que la víctima tingués una taxa d'alcohol d'1,33 grams per litre de sang van "disminuir" les seves capacitats de defensa i no va poder fer res quan l'acusat va treure l'arma casolana i li va disparar un tret al cap, a la zona del pòmul. Va ser a boca de canó, a menys de 10 centímetres de distància, i li va causar la mort de forma immediata. Segons les forenses, ni una atenció mèdica urgent li hauria salvat la vida.

Aquest dimarts també han declarat els forenses que van fer l'autòpsia a la víctima. Asseguren que les lesions no són compatibles amb el relat de l'acusat, que afirma que va llançar les estocades amb el ganivet i va disparar sense apuntar al cap quan la víctima el tenia subjectat amb força per l'esquena. Les forenses exposen que, per la trajectòria de les ferides, l'explicació més probable és que l'atac fos "cara a cara".

Justícia per la mà

Als informes, el fiscal ha ressaltat que és un homicidi amb abús de superioritat perquè, tot i que la mort es va produir durant una baralla i la víctima va tenir alguna possibilitat de defensa, la desproporció entre les armes i les lesions finals és abismal. "A un li van donar un paracetamol i a l'altre el van enviar a fer l'autòpsia", ha afirmat Pillado.

L'acusació pública sosté que la mala relació veïnal, amb denúncies creuades i constants, jo justifiquen el crim. "Es va prendre la justícia per la mà, i això no es pot fer", ha ressaltat. El ministeri fiscal sosté que José G. P. sabia perfectament que podia matar la víctima quan li va disparar un tret al cap.

La defensa, encapçalada pel lletrat Manel Mir, ha ressaltat que la mala convivència va portar José G. P. a una situació límit. "Va estar sotmès a una pressió extraordinària que el va fer arribar fins a aquest extrem", ha dit. Mir assegura que l'acusat no duia les armes per matar a la víctima, sinó que les volia fer servir només per "acovardir-lo".

L'acusat, en el seu últim torn de paraula, ha reiterat que no tenia intenció de matar. "Mai ho vaig buscar ni volia fer-ho", ha dit. A continuació, també ha lamentat haver construït les armes de foc i ha demanat perdó a la família de la víctima. "Hi ha hagut una mort que no s'hauria d'haver produït, perdó, ho sento", ha conclòs.

Dimecres al matí el magistrat president entregarà l'objecte del veredicte als membres del jurat popular, que es retirarà a deliberar.