L'acusat del crim de Palafrugell diu que vivia un ''calvari'' amb la víctima però que no la volia matar

El processat assegura que va disparar sense apuntar

Quasi set anys de "calvari", ha assegurat l'acusat que va viure per la mala relació amb el seu veí de replà, la víctima. Segons ha explicat aquest dilluns davant el jurat popular encarregat de jutjar-lo, d'entrada tenien bona relació però les desavinences van començar quan la víctima va intentar que declarés al seu favor en una denúncia contra la policia per una detenció que el processat havia presenciat. "Jo no m'hi vaig voler ficar i ja em va dir que m'amargaria la vida", ha afirmat.

A partir d'aquest moment, ha detallat que l'acusat l'increpava, l'amenaçava de mort a ell i també a la seva dona, els hi esgrimia una pistola i li causava desperfectes a la seva propietat. Al llarg d'aquests anys, es van creuar una dotzena de denúncies (deu interposades per l'acusat i dues per la víctima). "La policia a mi no m'ha ajudat en res", ha lamentat.

José G. P. ha relatat que la víctima li havia punxat rodes del cotxe, li havia ratllat la porta i, fins i tot, va intentar calar foc al seu pis quan el matrimoni va decidir marxar de lloguer per evitar enfrontaments. "Les denúncies no van solucionar els meus problemes", ha criticat. La filla de l'acusat ha afegit que el matrimoni havia intentat vendre l'immoble però cada cop que hi anaven possibles compradors la víctima provocava altercats i feia que els interessats es fessin enrere.

Segons l'acusat, per protegir la seva propietat després de l'intent de calar-hi foc, van decidir tornar a casa. "La meva dona ni s'atrevia a sortir de casa", ha dit. El processat assegura que al llarg d'aquest temps, per sentir-se protegit, portava sempre una destral a sobre per si es creuava amb el veí, que no sempre vivia al pis i que no sabia mai quan se'l podria trobar. "Me l'amagava a la màniga i, quan entrava dins de casa, la tornava a guardar", ha relatat.

També va comprar per internet una arma pneumàtica i la va manipular perquè pogués disparar bales del calibre 22. L'arma llarga duia silenciador i l'acusat hi va incorporar una mira telescòpica d'una carrabina que tenia inutilitzada. A més, l'home, que és fuster de professió, va construir una segona arma de forma artesanal per disparar la mateixa munició. Les bales les va comprar a Andorra. "Vaig buscar tota la informació per Internet", ha explicat.

L'acusat ha negat que s'estigués armant amb la intenció de matar el seu veí i ha assegurat que ho feia per protegir-se. José G. P. afirma que el 5 de juny del 2014 no va actuar seguint cap pla predeterminat i ha negat que, dies abans, anés a un descampat a fer pràctiques de tir. "Només vaig comprovar que les armes funcionaven", ha justificat. Una versió que desmenteix un cosí de la víctima que assegura que se'l va trobar disparant l'arma manipulada i que li va dir que estava "fent punteria".

Sense apuntar

José G.P. ha explicat que la nit dels fets estava a casa amb la seva dona quan va començar a sentir soroll de veus a fora. Segons l'acusat, era la víctima que discutia amb una altra persona. Poca estona després, detalla, la víctima va començar a donar cops a la seva porta amb un bat de beisbol mentre deia "surt fill de puta, et mataré".

"Em vaig aprovisionar bé, vaig agafar les armes i vaig sortir al replà", ha exposat. Duia l'arma curta a la butxaca i l'altra a la mà esquerra. Un cop a fora, assegura que la víctima li va propinar un cop amb el bat al cap i va aconseguir fer-li caure l'arma a terra. Aleshores el veí va aconseguir subjectar-lo amb força per l'esquena. "M'estava asfixiant", ha assegurat.

Per intentar alliberar-se del veí, va agafar el ganivet de grans dimensions que duia i va llançar diverses estocades per sobre la seva espatlla, a la zona on calculava que estava la víctima. "No vaig pensar en si hi tenia el cap o què, jo només em volia alliberar", ha declarat. Segons els forenses, la víctima tenia tres ferides d'arma blanca a la zona del coll.

Com que no aconseguia que el veí el deixés anar, va agafar l'altra arma de foc que duia i, també per sobre l'espatlla, va disparar. "Estava desesperat per treure-me'l de sobre, no estava apuntant, vaig disparar la pistola cap enrere", ha explicat al judici. La bala percutida a menys de 10 centímetres va impactar al cap de la víctima, que va caure estesa a terra. "No és veritat que el rematés a terra, el tenia darrere meu", ha subratllat.

En estat de pànic

Després de perpetrar el crim, l'acusat va arrossegar el cos de la víctima fins a casa seva i el va deixar a la zona del lavabo. "Tenia pànic, por, en aquell moment no vaig pensar en què està malament o què està bé, el vaig agafar pel peu i el vaig entrar a casa", ha dit.

L'acusat va començar a netejar la sang mentre decidia què feia amb el cadàver. No hi va ser a temps perquè una veïna del mateix replà l'havia vist entrant el cos fins a casa i havia alertat la policia. Quan els agents van arribar al pis, l'acusat va obrir la porta. D'entrada, segons els agents, va dir que la víctima havia marxat i no sabia on era però, davant els indicis, els mossos van entrar a l'immoble i van localitzar el cos al lavabo.

Només veu l'inici de la disputa

L'acusat assegura que no sap en quin moment va marxar la seva dona, només recorda que li va dir que se n'anés a casa de la seva filla. La dona ha detallat que quan va sortir del pis només va tenir temps de veure l'inici de la baralla. "Ell subjectava el nostre veí pel pit contra la paret", ha dit però ha afegit que estava tan nerviosa que no va ser capaç ni de veure si duien armes.

El fiscal Víctor Pillado acusa José G. P. d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il•lícita d'armes i demana que el condemnin a 23 anys de presó. La defensa, encapçalada pel lletrat Manel Mir, sosté que va ser un homicidi per imprudència greu i sol•licita una pena de 5 anys. El judici continuarà dimarts amb la declaració dels perits.