Sílvia Pérez Cruz: '''Vestida de nit' és un disc amb una energia molt de directe''

El nou àlbum conté versions com 'Hallelujah' de Leonard Cohen o 'La lambada'

Sílvia Pérez Cruz publica aquest divendres el seu nou àlbum 'Vestida de nit' (Universal Music), un disc "amb una energia molt de directe", com ha explicat la mateixa cantant en una presentació que ha fet per als mitjans aquest divendres al Círcol Maldà. El nou àlbum, en el qual Pérez Cruz és acompanyada per un quintet, conté versions de temes propis i d'altres bandes com 'Hallelujah' de Leonard Cohen o 'La lambada'. Inclou per exemple la cançó 'Vestida de nit', un tema que van fer els seus pares fa més de 30 anys i 'Ai, ai, ai', la cançó amb el que va guanyar el Goya l'any 2017. Aquest dissabte presenta el disc al Gran Teatro Falla de Cadiz i el 17 de maig al Gran Teatre del Liceu.

Fa ja algun temps li van proposar a Sílvia Pérez Cruz fer un concert acústic dintre d'un cicle de música clàssica a la sala de càmera de l'Auditori Nacional de Música a Madrid al gener del 2014. Ells van imaginar un concert amb veu i guitarra sense amplificar, però a ella, com ha explicat, la proposta li va despertar un vell desig musical que tenia de tocar sola acompanyada d'un quintet de corda.

En aquest disc, que consta d'onze temes, segueix de la mà de dos músics, dos amics que ja tocaven amb ella a '11 de novembre': Miquel Àngel Cordero al contrabaix i Joan Antoni Pich al violoncel. A aquest últim, a banda de demanar-li tres arranjaments del repertori, Pérez Cruz li va demanar que busqués tres músics per acabar de crear el quintet. Així van arribar Elena Rey al violí, Anna Aldomà a la viola i Carlos Montfort al violí. Els arranjaments del disc corren a càrrec de Javier Galiana de la Rosa, Joan Antoni Pich, Carlos Montfort i jo mateixa. Després de tres anys de tocar plegats van entrar a l'estudi al juny del 2016, i van gravar el disc en dos dies i en directe.

Entre altres peces, hi ha inclosa 'La lambada (Chorando se foi)'; 'Tonada de luna llena', una cançó que li va ensenyar una cantant de Logronyo a 'La gota de leche', un seminari on ella donava classes; 'Loca' amb una lletra que va fer al 2006 inspirada en una obra de teatre de Joe Penthall; 'Estranha forma de vida', un fado d'Amália Rodrigues; 'Mechita', cançó que li va descobrir el director de teatre Joan Ollé i la va gravar per primer cop per una obra de teatre seva, 'La Chunga'; 'Vestida de nit', una cançó que van fer els seus pares fa més de 30 anys; 'Ai, ai, ai', la cançó amb el que va guanyar el Goya, o 'Hallelujah' de Leonard Cohen.

Pérez Cruz ha recordat que va fer '11 de novembre' que eren cançons seves, 'Granada' que eren versions i parlava del què "ha fet tota la vida que és trencar els estils i defensar la cançó i l'emoció". Després, ha explicat, va fer 'Domos', que és de temes propis, i aquest nou àlbum és de versions. "Són dos mons que m'agraden", ha indicat.

Així mateix, la cantant ha assenyalat que darrera cada nou treball hi ha tot un camí com ara al treballar amb aquesta formació. "'Vestida de nit' és un disc més directe perquè estic cantant mirant-los amb ells perquè et sentin i et segueixin. L'àlbum és molt de directe, però l'ordre que hi ha no sé si el podria aguantar perquè és molt bèstia i per això intercales altres coses perquè si no et mors".

Preguntada per quina relació té amb les seves cançons i ara versionadas al disc, ha apuntat que simplement són cançons que "s'estima molt, estan molt ben fetes i tenen a veure amb la música popular, i tenen una simplicitat que dona molt de joc i són una excusa perquè passin coses". "Són cançons que m'agraden molt i les refresques, les desmuntes un altre cop i et trobes diferent", ha afegit.