ERC proposa la creació del programa 'Girona +80' per a la gent gran

Aquest seria un pla específic per ancians que viuen sols

La secció local d’ERC a Girona va celebrar ahir al vespre, un acte sobre la situació de la gent gran a la ciutat. A més de persones d’aquest col·lectiu, hi van participar membres del Govern de la Generalitat i regidors/es d’ERC-MES a l’Ajuntament.

En aquest sentit, Maria Mercè Roca va proposar la creació del programa Girona +80 d’atenció social específic “per a les persones majors de 80 anys amb pocs recursos i que viuen soles”.

#PensantGirona


L'acte d'ahir s'emmarca dins el cicle “#PensantGirona”, que són converses sobre temes rellevants de ciutat. Aquesta vegada han tractat la situació de la gent gran. Maria Mercè Roca va explicar que, gràcies als avenços científics i a l’augment de l’esperança de vida, “anem cap a una societat cada vegada més envellida”. En aquest sentit, va defensar que Girona “ha d’estar preparada per afrontar aquesta realitat i oferir a la gent gran els serveis i atencions que necessiten”.

A més de Maria Mercè Roca i del regidor Ricard Calvo, van participar de l’acte Roser Galí (Directora General de Famílies del Govern de la Generalitat), Tere Delgado (membre de l’associació de gent gran de Sant Narcís), Mariona Rustullet (Directora tècnica del Consorci d’Acció Social de Catalunya) i Marta Morera (Subdirectora General de Famílies del Govern de la Generalitat).

Programa Girona +80

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament va proposar la creació del programa “Girona +80”, un projecte específic per a les persones de més de 80 anys amb pocs recursos i que viuen soles. Maria Mercè Roca va explicar que “es tracta d’un col·lectiu molt vulnerable des d’un punt de vista social”. Segons la regidora, l’objectiu d’aquest programa seria “detectar i abordar les problemàtiques de soledat i pobresa entre els majors de 80 anys”, abocant-hi recursos específics tant humans com materials.

Per la seva banda, el regidor Ricard Calvo va explicar que aquestes actuacions “haurien d’anar més enllà dels serveis que s’ofereixen actualment”. Va sostenir que, a vegades, els serveis socials no aconsegueixen detectar “situacions social i emocionalment fràgils” entre aquests perfils. “Cal un exercici precís d’acupuntura social”, ha declarat, “i actuar més d’ofici i no només a demanda”. La coalició creu que a través d’aquest programa podrien visibilitzar-se, també, situacions d’abusos i maltractaments; així com de carència econòmica. “Hem de saber quants àvis o àvies els costa fer front al lloguer, o no poden pagar l’aigua o la llum”. El regidor Calvo va concloure afirmant que, en resum, el que proposen és “detectar situacions de fragilitat que avui no coneixem i actuar-hi de forma decidida”.


Atenció centrada en la persona

En el transcurs de l’acte, la Directora General de Famílies, Roser Galí, va explicar alguns dels projectes en els quals està treballant el Govern de la Generalitat. Després de l’explicació de les seves inquietuds per part de Tere Delgado, membre de l’associació de gent gran de Sant Narcís, va intervenir Mariona Rustullet, que gestiona diversos centres per a la gent gran. “Les nostres residències són per viure-hi, no per morir”, ha declarat. Rustullet va defensar que “és la persona qui ha de decidir com vol envellir”.

En aquest sentit, Ricard Calvo va argumentar que el model anomenat d’Atenció Centrada en la Persona pot inspirar “una nova mirada” a l’hora de dissenyar i implementar polítiques públiques per a la gent gran des de l’Ajuntament. Calvo va explicar que cal passar “d’un model d’oferta que es basa en un catàleg de serveis fixats per Llei” a un altre de demanda centrat en la persona. El regidor d’ERC-MES va insistir en què “cal sortir al carrer i saber què necessita aquella persona gran, que té noms i cognoms”. La planificació de les polítiques per a gent gran basades en les necessitats específiques del col·lectiu “garanteix una atenció més integral i satisfactòria”. Després de diverses preguntes per part del públic, la moderadora Marta Morera va cloure l’acte.