Olot posa en marxa un pla de millora del nucli antic

Les accions es decidiran a través d'un procès participatiu

Amb la voluntat d’impulsar noves accions que permetin posar al dia i dinamitzar el centre d’Olot (Garrotxa), l’Equip de Govern ha decidit posar en marxa un Pla de Millora del Nucli Antic. Es tracta de definir un conjunt d’actuacions consensuades participativament i que incidiran en l’àrea delimitada pels carrers Sant Bernat, Verge del Portal, Esgleiers, plaça Rector Ferrer, el carrer Sant Esteve, Sant Tomàs, plaça Móra, carrer Hospici, carrer Lorenzana, Valls Nous, el riu Fluvià, Plaça Palau, Escultor Llimona i la ronda Sant Bernat.

Hi podrà participar tothom qui vulgui, a títol individual o en nom d'alguna entitat. També hi prendran part tècnics municipals de diferents àmbits i es comptarà amb el suport d'una empresa especialitzada en processos participatius de regeneració urbana.

Tres fases

El procés comptarà amb una d’inicial i preparatòria en la que, a més de recollida d’informació i creació d’un espai web, es contractarà l'assistència tècnica del procés. També es farà una crida a la participació i es definirà el grup motor (les persones i/o representants d’entitats amb més motivació i interès per participar d’aquest Pla del Nucli Antic).


A la segona fase es definirà l'estratègia participativa i el sistema de treball a més de concretar-ne els àmbits i temes d'actuació.

A la tercera fase es concretaran les accions de millora, la seva priorització i pressupost. Les actuacions que es decideixin s’incorporaran al pressupost del 2018.

La Junta de Govern Local de dijous de la setmana que ve aprovarà el plec de clàusules per a la contractació de l’empresa, que es farà càrrec del procés participatiu del Pla de Millora del Nucli Antic. A principis de febrer s’inicien els treballs previs a aquest programa, que és previst que finalitzi a la tardor.

El regidor de Promoció de la Ciutat Estanis Vayreda assumeix la responsabilitat del Pla de Millora del Nucli Antic que també incorporarà les actuacions definides a l’EDUSI (l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral) que l’Ajuntament d’Olot ha tornat a presentar a la convocatòria d’ajudes del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Forma part d’aquest àmbit la reforma del Firal, la inversió més important dels pressupostos d’aquest any i el projecte de més abast d’aquest mandat. Una estratègia de ciutat que parteix del PIAM (Pla Integral d’Accions de Millora) de Sant Miquel que continua avançant amb les reunions que, de forma periòdica, mantenen els responsables municipals i les veïnes i veïns del barri per definir les actuacions a desenvolupar. El regidor responsable de l’Àrea de Cohesió Social i Atenció a les Persones Pep Berga s’ha posat al capdavant del PIAM de Sant Miquel. En el ple d’aquest dijous s’aprovaran les noves responsabilitats dels regidors.

“Parlarem de tot” ha explicat el regidor Estanis Vayreda “però sobretot tractarem temes com l’habitatge, la revitalització social, el comerç, l’Escola d’Art, entre altres qüestions que anirant sortint en tot el procés, seguint l’exemple iniciat a Sant Miquel”. El regidor Pep Berga ha assegurat que “a Sant Miquel portem a terme un treball extraordinari i una dinàmica de treball amb uns resultats efectius que ara iniciarem al nucli antic”. Segons Berga, “a Sant Miquel hem pogut posar en marxa un nou aparcament, obrir l’escola bressol, canviar lluminàries... accions que hem acordat a les reunions del Consell de Barri i que ja són una realitat”. Finalment, l’alcalde Josep M. Corominas ha afirmat que “nosaltres no improvisem sinó que governem i definim les accions a partir d’un full de ruta planificat i amb un pressupost que fa possible tirar endavant les decisions que prenem”.