Els gironins podran proposar noms per als nous carrers i places, prioritzant els personatge femenins

L'ajuntament obre la porta a eliminar noms relacionats amb el franquisme

Els ciutadans podran proposar noms per als nous carrers i places de Girona. Així ho preveu el nou reglament del nomenclàtor a la ciutat. Fins ara, era l'àrea d'alcaldia qui proposava els noms però ara aquest procés s'obre i es fa més democràtic. A més, es prioritzaran aquells noms de dones gironines que hagin tingut un paper rellevant en la societat i també noms relacionats amb la memòria històrica.

El 85% dels carrers de la ciutat tenen nom d'home i només el 15% de dona, la majoria d'alguna marededéu. Per això, s'aplicaran criteris de discriminació positiva per redreçar aquesta situació. A més, el nou reglament obre la porta a eliminar noms relacionats amb el franquisme, sempre que hi hagi un acord majoritari entre els veïns. Canviar el nom d'un carrer comporta fer tot un seguit de tràmits burocràtics que hauria de fer (i pagar) cada veí.

El reglament del nou nomenclàtor de la ciutat és fruit d'un procés participatiu amb veïns i entitats i es va aprovar el darrer ple del mes d'octubre amb l'objectiu d'incloure nous elements a l'hora d'escollir el nom de carrers i places. Una de les principals novetats, és que els veïns i entitats podran presentar propostes que, posteriorment, haurà de valorar una comissió. Les propostes que es considerin adequades passaran a formar part d'un catàleg de noms disponibles. En el moment que s'hagi de batejar una nova via urbana o espai públic, el consistori podrà recórrer a aquest llistat. Fins ara, aquesta elecció es feia des d'alcaldia.

El regidor de la UMAT, Manuel Marín, ha reconegut que aquest reglament arriba en un moment en què la ciutat ja està molt urbanitzada i que no hi ha massa espais lliures pendents de batejar. Ara bé, valora que es posen les normes per tal que, sempre que calgui buscar un nom nou, quedi establert el mecanisme per fer-ho.

Objectius del reglament

Un dels objectius del nou reglament és fer créixer de carrers amb nom de dona. Segons ha explicat el regidor de la UMAT, el 85% dels carrers de Girona porten noms d'home i només el 15% són dones i, a més, moltes en honor a alguna marededéu. Per això, ara es volen aplicar criteris de "discriminació positiva" per tal de redreçar aquesta situació. A més, es demanarà que els noms que es proposen siguin de dones gironines o vinculades a la ciutat. Des de la Xarxa de Dones de Girona, la seva presidenta, Carme Bosch, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa i ha recordat que aquest ha estat, precisament, un dels objectius de la xarxa des de la seva creació.

Obre la porta a canviar noms relacionats amb el franquisme

Un altre dels elements importants d'aquest reglament és que obre la porta a canviar noms de carrers vinculats al règim franquista. El regidor ha reconegut que ja s'ha fet molta feina en aquest àmbit però que encara hi ha alguns indrets on es conserven noms de personatges relacionats amb la dictadura. A partir d'ara, quan un veí registri una petició en aquest sentit, es valorarà com portar a terme la seva petició.

El regidor de la UMAT ha reconegut que no volen fer "demagògia" sobre aquest aspecte i que caldrà que hi hagi un acord majoritari entre els veïns abans d'emprendre cap acció. Per tant, si algú proposa canviar el nom d'algun carrer de la ciutat per connotacions històriques, caldrà saber l'opinió dels veïns.

Segons el president de la Federació de Veïns de Girona, Josep Maria Castañer, el fet de canviar el nom d'un carrer comporta nombrosos tràmits burocràtics que hauria de fer personalment cada veí afectat. També seria responsabilitat de cada veí pagar totes les despeses derivades del canvi de nom. Per tant, reconeix que això pot suposar "un fre" per tirar endavant canvis de noms de vies ja existents.