Els cineastes Isaki Lacuesta i Isa Campo, Mosques de Sant Narcís i del Col·legi

El Col·legi de Periodistes de Girona homenatjarà Narcís-Jordi Aragó durant l'entrega dels guardons

El Col·legi de Periodistes de Girona celebra la 28a edició de les Mosques de la Informació el proper dijous. Aquest matí ha anunciat a qui aniran a parar dos dels premis.

En l'edició del 2016, la Junta de col·legi ha decidit distingir amb la Mosca de Sant Narcís els cineastes Isaki Lacuesta i Isa Campo pels reconeixements i premis que han aconseguit al llarg de la seva carrera. Aquesta nit, el Temporada Alta estrena el seu darrer treball, 'La propera pell', que s'ha endut sis premis al Festival de Màlaga.

La Mosca del Col·legi, que distingeix una trajectòria professional, anirà a mans del periodista guixolenc Julià Castelló, que va participar en la fundació del col·legi. Les mosques són obra de l'artista Roser Bover, fetes sobretot a base de ceràmica blanca. Durant l'acte, que es farà a la Casa Solterra (seu dels serveis territorials de Cultura) es coneixeran els guanyadors de la Mosca Grossa i Borda. També es retrà homenatge al desaparegut Narcís-Jordi Aragó.

Ampliació:

Demà passat els periodistes gironins celebren les Mosques de la Informació, uns guardons que arriben a la 28ena edició. Durant la nit, s'entreguen quatre guardons, dos dels quals els decideix la junta i, la resta, són escollits pels mateixos professionals. Aquest dimarts s'han donat a conèixer els guanyadors de la Mosca de Sant Narcís i de la Mosca del Col·legi.

La primera, distingeix persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals. Enguany, la Junta del Col·legi ha decidit que aquest guardó vagi per als cineastes Isaki Lacuesta i Isa Campo. Junts han ideat projectes com 'Los Pasos Dobles' que es va endur la Conxa d'Or al festival de Sant Sebastià el 2011 i ara codirigeixen 'La propera pell', que aquesta nit estrena el Temporada Alta i que va merèixer el reconeixement del jurat del darrer Festival de Cinema de Màlaga, on va endur-se sis guardons.

La Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals, serà pel periodista Julià Castelló. Nascut a Sant Feliu de Guíxols, ha fet bona part de la seva carrera a TVE a Sant Cugat del Vallès. També va ser un dels fundadors del Col·legi de Periodistes de Catalunya i del Sindicat de Periodistes. Actualment està jubilat.

Escultures de ceràmica blanca

Els premis consisteixen en l'entrega d'una escultura que cada any el Col·legi de Periodistes encarrega a un autor diferent. Enguany, són creació de Roser Bover, que ha usat la ceràmica blanca com a material principal. Sobre una planxa de ferro, l'artista hi ha recreat un feix de diaris (com els que al matí arriben als quioscos, diu) lligats amb un fil prim que representa "la fragilitat dels mitjans". Cadascuna de les escultures conté una lletra i, juntes, s'hi llegeix la paraula 'MOSCA'.

La gala d'entrega dels premis serà dijous a la Casa Solterra, un edifici del segle XV situat al carrer Ciutadans de Girona que és, actualment, seu dels serveis territorials de Cultura. Durant l'acte, els periodistes gironins retran homenatge a Narcís-Jordi Aragó, qui fou "mestre dels periodistes gironins", segons el qualifica el president del col·legi, Joan Ventura. Mort aquest estiu, Aragó va ser el primer president del col·legi a Girona i el 1993 ja va rebre la Mosca del Col·legi.

A l'espera del veredicte dels periodistes

Les mosques més esperades són habitualment la Borda i la Grossa. El mateix col·lectiu de periodistes gironins és qui proposa candidatures a aquells que els han ajudat més (Mosca Grossa) i, per contra, per a aquells que consideren que els ho han posat més difícil (Mosca Borda). Enguany, han votat més d'una vuitantena de periodistes i el veredicte es coneixerà dijous al vespre durant l'entrega de premis.

Opten a la Mosca Borda l'agrupació local del PDC de Girona (per com van gestionar el relleu de Puigdemont a l'alcaldia de Girona), el departament de premsa de l'Ajuntament de Figueres, l'equip de Govern de Salt i Premsa del Departament d'Agricultura. Per a la Mosca Grossa els nominats són la cap de premsa de Blanes, Eva Palau, el cap de premsa de Calonge, Jaume Figueres, i el cap de premsa de la CUP a Girona, Biel de Montserrat.