Arxivat el cas contra Quim Nadal per estafa urbanística a Santa Cristina d'Aro

Estava acusat d'oferir terrenys inundables a canvi d'una zona industrial en un paratge protegit

Una jutgessa de Barcelona ha arxivat provisionalment la causa contra l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques durant el tripartit, Joaquim Nadal, per una suposada estafa urbanística a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà). La fiscalia està d'acord amb l'arxivament, però la immobiliària afectada ha presentat un recurs a l'Audiència.

El cas es va destapar el 2013 quan l'empresa es va considerar enganyada per Nadal en haver acceptat la permuta d'uns terrenys on pretenia construir un polígon industrial, al paratge protegit de Solius, a canvi d'uns terrenys al polígon Bernades que després va comprovar que eren inundables i per tant no s'hi podia edificar.

L'any 2006 Varal Real Estate tenia els drets per construir un polígon industrial a la zona del Molí d'en Reixac. Però la forta oposició veïnal i ecologista de la plataforma Salvem Solius va fer que el 2006, l'Incasòl, l'Ajuntament i el promotor arribessin al pacte que consistia en el pagament de 7,5 milions d'euros per la meitat dels terrenys i la permuta per uns terrenys edificables a la zona anomenada Bernades.

Els nous terrenys eren parcialment inundables, com ja deien els informes tècnics, i això va fer que l'empresari hagués d'afrontar una inversió major de la prevista. A més, poc després va començar la crisi econòmica, que va fer aturar molts projectes industrials. El polígon no es va arribar a construir.La fiscalia també apuntava que Nadal podria haver canviat de criteri sobre la construcció del polígon a la vall de Solius no pas per les pressions veïnals sinó perquè el complex industrial quedava relativament a prop d'una residència de l'empresari José Manuel Lara Bosch.Ara, com han avançat 'El Periódico de Catalunya' i 'El País', el cas queda arxivat a l'espera de si l'Audiència de Barcelona obliga a reobrir-lo.