Aigua és Vida llança aigua amb palanganes a Girona per reclamar més cabal al riu Ter

Denuncien que està sobreexplotat

Carregats amb palanganes, regadores o directament des de garrafes, una vintena d’activistes de la Plataforma Aigua és Vida han llançat aigua al riu Onyar des de l’emblemàtic Pont de Pedra de Girona en la 5a Palanganada pel Ter.

L’objectiu d’aquesta acció simbòlica és reclamar un cabal més alt pel riu Ter, un riu que segons l’entitat està sobreexplotat i que de mitjana acostuma a portar entre 3 o 4 metres cúbics per segon, molt per sota del cabal ecològic fixat en el pla sectorial de cabals de manteniment de la Generalitat del 2006. Uns incompliments que suposen greus perjudicis pel medi ambient i també econòmics.

Paral·lelament, des de l’associació denuncien que fa 60 anys que es travessa el 76% de l’aigua del Ter cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, avancen que han presentat al·legacions al pla de gestió de cabals 2016-2021 de la Generalitat. “Preveu un 40% menys, no arribarem ni a les previsions de cabals legals que preveia la llei franquista del 1959”, ha criticat el portaveu de l’entitat, Pau Masramon.

Ampliació:

Una vintena d’activistes s’han reunit aquest dissabte al migdia al bell mig del Pont de Pedra de Girona per portar a terme una acció reivindicativa. Fins ara, la Palanganada pel Ter es feia en un altre pont de la ciutat però enguany, en aquesta cinquena edició, els membres han volgut conscienciar, sensibilitzar i arribar a més gent. Per això han traslladat l’acte al centre de la capital gironina. Carregats amb palanganes, regadores, porrons o directament des de garrafes, els manifestants han llançat aigua al riu Onyar en defensa del cabal del riu Ter. L’Onyar, afluent del riu Ter, s’uneix al Ter al seu pas per Girona. “Sabem que no hem llançat l’aigua directament al Ter però la nostra voluntat era i és arribar al màxim nombre de gent possible per difondre el nostre missatge”, ha comentat Masramon.

La Palanganada pel Ter 2016 s’emmarca en la campanya de denúncia que ha engegat Aigua és Vida anomenada ‘L’aigua és un dret, no una mercaderia. Recuperem la gestió pública de l’aigua”. Un cop ha finalitzat la llançada d’aigua al riu, els membres han realitzat un taller per ensenyar com cada ciutadà pot mesurar fàcilment el cabal del Ter i veure, amb els seus propis ulls, com “s’incompleixen” les normatives i la legalitat vigent.

L’acció d’aquest dissabte coincideix amb el fet que ara fa 40 anys l’Ajuntament de Girona va signar el contracte per a la gestió de l’aigua amb l’empresa Girona SA. Des dels inicis de la plataforma ecologista, els seus membres han realitzat diversos manifestos, reivindicacions i mobilitzacions per donar a conèixer les “múltiples irregularitats” en la gestió de l’aigua a Girona. “La principal conclusió és que el consistori de Girona s’ha desentès de la gestió realitzada pel soci privat i ha desatès la seva responsabilitat en la gestió del servei”, asseguren.

D’altra banda, aquest dissabte l’entitat ha volgut posar tots els focus en la situació que pateix el riu Ter. Segons denuncien, aquest riu gironí porta de mitjana un cabal d’entre 3 o 4 metres cúbics durant l’any, molt per sota dels límits legals que es van marcar en el Pla sectorial de cabals de manteniment del 2006 la Generalitat de Catalunya. Des de fa tres mesos, la plataforma mesura cada dia el cabal del riu Ter al seu pas pel pont de la Barca. Així, han pogut evidenciar el fort incompliment del cabal ecològic fixat en el pla de cabals del Govern ara fa deu anys. En concret, en el 85% dels dies, s’ha incomplert la normativa i no s’ha arribat al mínim marcat.

El portaveu de la plataforma, Pau Masramon, critica que els responsables del Govern i del consistori de Girona continuïn escudant-se en la llei franquista del 1959 – que fixa un cabal mínim en casos excepcionals de només 3 metres cúbics per segon- per continuar “eixugant el riu Ter”. “Al final el que es fa es pervertir el llenguatge perquè els cabals mínims acaben essent els objectius desitjables”, ha lamentat.

Des de l’entitat assenyalen que si no hi hagués l’actual sobreexplotació (sobretot per part de l’agricultura) i el transvasament del 76% de l’aigua del Ter cap a l’àrea metropolitana de Barcelona, el riu podria tornar a tenir 12 metres cúbics per segon. “És el seu curs natural, això es mou en el tram que va fins a Sau i Susqueda, allà es desnaturalitza”, ha denunciat Masramon. Aquest dissabte, a Girona, el Ter baixava amb 4,95 metres cúbics per segon, una quantitat dins del marc legal i que des d’Aigua és Vida relacionen amb les pluges dels darrers dies.

Aquesta dràstica reducció del cabal comporta perjudicis per al medi ambient tals com reducció de la humitat, desaparició d’espècies animals i vegetals i, fins i tot, conseqüències econòmiques; denuncien els activistes. A part del transvasament, des dels anys 60 es calcula que el cabal del Ter s’ha reduït un 40% a causa del canvi climàtic. “Demà la gent es mobilitzarà pel delta de l’Ebre però el delta del Ter fa temps que ha desaparegut, com que no hi ha aigua circulant creixen les algues. És la mort del riu”, assenyala Masramon. Des de l’entitat comenten que un bon cabal ecològic que asseguraria el futur del riu serien uns 6 o 7 metres cúbics per segon.

Critiques al Govern i l'ACA

No obstant això, des de la plataforma tenen clar que és un objectiu improbable si s’analitza el Pla de gestió de cabals 2016-2021 que ha presentat la Generalitat ara fa uns mesos i al qual des de la plataforma – que aglutina diversos partits polítics i entitats socials- ja hi han presentat al·legacions. “Es preveu un 40% menys de cabal, el que vol dir que no arribarem ni a les previsions de cabals legals de la llei franquista. Després de deu anys de lluita això és el que obtenim de la Generalitat i llavors ens diran l’any 2020 que compleixen amb el que va marcar el tripartit el 2006”, ha denunciat Masramon. Al mateix temps, ha posat el crit al cel amb el que s’ha previst pel riu Muga o la precària situació del riu Onyar, “un riu que no existeix ja com a tal i només serveix per fer la foto turística de Girona”.

“No disposem de Danubis, no podem fer tanta fruita i blat de moro, la nostra agricultura hauria de ser secà i mirar de fer-la rentable. I nosaltres no estem en contra dels agricultors, al contrari, estem a favor de tots els pagesos”, ha conclòs Masramon. Pel que fa a les paraules del director de l’ACA qui aquesta passada setmana va admetre que calia reduir el transvasament del Ter a Barcelona però que no hi havia les infraestructures per fer-ho, el portaveu d’Aigua és Vida ha estat contundent: “Belles paraules les de Jordi Agustí, sempre diuen mentides i es manté l’eterna dependència de Barcelona”.

Demà, diversos membres de la plataforma gironina assistiran a la manifestació que s’ha convocat a Barcelona en defensa del delta de l’Ebre.