Les Musiciens du Louvre obriran la 5a edició del Festival Nits de Clàssica de Girona

La programació inclou tretze actuacions entre el 25 de juny i el 19 de juliol a diferents espais del Barri Vell

Girona tornarà a reunir grans figures del món de la clàssica en la cinquena edició del Nits de Clàssica, que tindrà lloc entre el 25 de juny i el 19 de juliol. El festival, sota la direcció artística de Víctor García de Gomar, compta amb tretze concerts, deu dels quals amb artistes de renom internacional, i tres més a càrrec de joves talents de casa nostra.

Els encarregats d'obrir el festival seran Les Musiciens du Louvre, amb la direcció de Marc Minkowski, que interpretaran 'Stabat Mater" de Pergolesi a la nau central de la Catedral de Girona en un concert únic a l'estat espanyol. La proposta musical compta també amb Mireia Barrera, Barrera dirigirà la formació Ars Nova de Barcelona interpretant un programa de misses polifòniques a l'entorn espectacular del monestir de Sant Daniel (2 juliol).

La nova revolució en el món del clavicèmbal, l'iranià Mahan Esfahani (3 juliol), mostrarà el seu virtuosisme amb un innovador programa, un viatge des de Rameau o Bach fins als més contemporanis, en una actuació també única a nivell estatal. També passarà pel Nits de Clàssica un dels millors ambaixadors de la música del Pare Antoni Soler, el clavicembalista Diego Ares (5 juliol), que interpretarà les Sonates del manuscrit de la Morgan Library i Montserrat, del compositor català. Un programa per encàrrec del festival, repartit en quatre capítols, i del qual aquest any se n'oferirà el primer.

El tercer clavecinista del festival serà el prestigiós Andreas Staier (7 juliol), un dels plats forts del festival. L'artista interpretarà una de les obres més venerades, 'Les variacions Goldberg', de J.S. Bach, en una actuació que només es podrà veure a Girona.
Com cada any, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) passarà per la capital gironina. En aquesta ocasió sota la batuta de Pablo González interpretarà una de les grans pàgines de la música orquestral de tots els temps: la 'Simfonia núm. 9 Coral', de L.V. Beethoven (9 juliol).

Un dels millors liederabends de l'actualitat, el baríton alemany Christian Gerhaher, actuarà a l'Auditori de la Mercè (10 juliol), oferint el seu últim treball Nachtviolen, lieders de F. Schubert, al costat del seu pianista inseparable, Gerold Huber. El pianista José Menor interpretarà 'Cinq études d'art', l'última de les composicions del català Héctor Parra, i que forma part d'un àlbum per a piano, que el festival Nits de Clàssica va encarregar el 2012. Completarà el recital obres de Granados ara que es commemoren els 100 anys del seu traspàs. Es tracta d'una producció pròpia que s'estrenarà al festival.

El claustre de la Catedral serà l'escenari del concert de La Real Cámara i el seu violinista i director, Emilio Moreno (16 juliol). La formació actuarà amb un programa encàrrec del festival, amb obres de Corelli i Francisco José de Castro. Tanca el festival un artista molt apreciat pel festival: William Christie amb la seva formació Les Arts Florissants (19 juliol), que oferiran un viatge al pietisme de J.S. Bach, amb la interpretació d'algunes de les seves obres més extraordinàries.

El festival també aposta pels talents de casa i programa els concerts Obertura on enguany actuaran el pianista Marc Serra, l'organista Pau Riuró i el quintet de vent Proyecto Beta.

Novetats del festival

El festival ha presentat algunes novetats que introduirà en aquesta cinquena edició. Per una banda, la figura del guia musical. Seran trobades prèvies de petit format, breus xerrades introductòries, que volen trencar amb la dinàmica rigorosa d'una conferència i volen fer que la comprensió del concert, el seu repertori i intèrprets sigui més accessible per a un públic generalista.

També es vol introduir la difusió a través de les xarxes socials i el Nits de Clàssica posarà a disposició d'instagramers, tuitaires i bloguers seients en zones especials perquè puguin compartir la seva experiència al festival amb els seus amics i seguidors.

El festival també s'ha inventat la 'tarifa sorpresa'. A través d'ella, es dóna la possibilitat de poder assistir a determinats concerts a un preu més econòmic. L'usuari comprarà l'entrada sense conèixer la ubicació del seient, però amb la garantia que les localitats 'seient sorpresa' estaran situades en bones zones.

També es potencia el 'preu emocional' per al concert de la JONC. Amb aquest nou sistema, serà el propi públic qui, a la sortida del concert, fixarà l'import de l'entrada en funció de l'experiència obtinguda.