El Fòrum Gastronòmic de Figueres augmenta un 30% el nombre d’expositors respecte a l’any passat. En total hi haurà una trentena de professionals que portaran els seus productes en una edició centrada en destacar “la riquesa” de la cuina empordanesa.
A més, també s’ha ampliat l’horari del certamen. En concret, s’iniciarà el divendres a les cinc de la tarda fins a les onze de la nit. Dissabte també tancarà a aquesta hora, però hi haurà activitat des de les deu del matí. El fòrum es tancarà diumenge a les cinc de la tarda. El certamen té la voluntat d’apropar la gastronomia i els professionals del sector al públic, a més de “donar visibilitat a la cuina empordanesa, des dels productors fins als restauradors i negocis”.
Un dels escenaris principals serà el que està dedicat a les ponències en les quals participaran restauradors i productors empordanesos. En un altre espai s’hi duran a terme presentacions de diferents productes del territori. En qualsevol dels dos espais, els assistents podran degustar els diversos productes que hi haurà. A més, i per segon any consecutiu, la cuina dolça serà una de les protagonistes principals del fòrum, ja que celebrarà la segona edició del concurs de brunyols de l’Empordà.
L’acte es farà el divendres i el guanyador rebrà com a premi la possibilitat de ser el protagonista d’una ponència per explicar els secrets d’aquestes postres. Aquesta proposta va néixer el 2024 i l’establiment premiat va ser el de Maia Flequers.
El divendres el certamen començarà amb una xerrada per repassar l’evolució al llarg del temps del pa amb xocolata i per entendre’n el paper en el present. En parlarà el mestre xocolater Arnau Triola, que ha treballat en diversos establiments com ara la Rectoria, Divinum, Botic, Celler de Can Roca, Casa Cacao i el Restaurant Castell Perelada. L’acompanyarà Agnès Julià, de la fleca i obrador Lleva’t, d’Aninyonet de Puigventós.
El col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent hi tornarà a tenir una presència destacada, al costat de restaurants de l’Alt Empordà premiats amb alguna estrella Michelin com és el cas del Miramar de Llançà, Voramar de Portbou i Empòrium a Castelló d’Empúries, així com d’altres establiments com el Compartir de Cadaqués, Restaurant Castell Perelada, l’Hotel Duran i el Motel Empordà. Durant els tres dies també es podran degustar diferents productes del segell Girona Excel·lent.
Grans expectatives
Des de l’organització reconeixen que tenen “unes grans expectatives” amb aquesta edició, perquè permeti consolidar el certamen. En aquest sentit, el director del Fòrum Gastronòmic, assenyala que l’increment d’expositors i l’ampliació d’horari permeten pensar en aquesta direcció. Per la seva banda, l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, assenyala que l’Alt Empordà és “un territori dels més potents, gastronòmicament parlant, tant per l’extraordinària qualitat dels productes com pel reconeixement dels nostres cuiners i restaurants”.
El Fòrum Gastronòmic Ciutat neix arran del Fòrum Gastronòmic de Girona, es va posar en marxa el 2023 a la plaça de Catalunya de Girona, però l’any passat es va traslladar a la Rambla de Figueres.