Girona apuntala un edifici a punt de descalçar-se a la séquia Monar

Els treballs, de 29.000 euros, també inclouen la reparació d'una part de la mota erosionada

L'Ajuntament de Girona ha començat aquest dimarts obres de millora de la séquia Monar a la ciutat. En concret, es tracta de l'execució de dos treballs per garantir l'estabilitat del canal: una per evitar que l'erosió de l'aigua pugui afectar els fonaments d'un edifici ubicat al costat de la séquia i una segona per donar continuïtat a la mota de terreny i prevenir possibles pèrdues d'aigua del canal. Es preveu que les accions de reparació acabin d'aquí 5 dies, el 22 de maig.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha ressaltat la importància que té la séquia per la ciutat i ha posat èmfasi en la necessitat de fer-ne un bon manteniment. "La séquia és una infraestructura vital per a la ciutat, ja que nodreix d'aigua les hortes de Santa Eugènia i la Devesa, a més, a través de la Central del Molí, genera energia que produeix un estalvi econòmic per a l'Ajuntament de 18.000 euros mensuals", ha ressaltat.

Madrenas ha explicat que s'està treballant per tenir llest al més aviat possible un conveni amb els ajuntaments de Salt i de Bescanó per establir una estratègia comuna de gestió i manteniment de la séquia. "Els tres ajuntaments analitzarem les necessitats de la séquia a mitjà i llarg termini per establir el calendari d'actuacions conjuntes", ha assenyalat. Un cop ho tinguin definit, no descarten recórrer a fons europeus per poder atacar les obres necessàries.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha assegurat que la inversió que fa ara l'Ajuntament de Girona és "molt important", sobretot tenint en compte que ara fa dos anys que la séquia va passar a titularitat pública. El maig del 2014 els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó van assumir la propietat de la séquia Monar després signar el conveni de cessió de l'espai hidrològic amb l'empresa Sala i Bertran.

L'obra que ha començat aquest dimarts és el resultat de les observacions que es van realitzar amb motiu del recent aixecament topogràfic de la séquia, que es va fer el passat mes de febrer. Amb l'estudi van detectar els punts febles que s'havien de resoldre a més curt termini. La previsió és que al llarg de la tardor es duguin a terme dues actuacions més, en aquest cas de neteja, per optimitzar la correcta circulació de l'aigua i prevenir embussos.

L'adjudicació de les dues primeres actuacions de les obres, les que han començat aquest dimarts, s'ha fet a l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, SA (AGISSA) amb un cost de 18.502,86 euros. El cost total de les quatre actuacions previstes aquest any és de 29.099,57 euros.