Quimi Portet porta el món oníric i delirant del seu 'Ós Bipolar' al festival Strenes de Girona

El músic i cantant vigatà presenta el seu novè disc en solitari al Teatre Municipal

"La nit renilla amb aire comprimit. Hivernant, planifica el seu futur l'ós bipolar". El músic, compositor i cantant Quimi Portet ha convidat el Teatre Municipal de Girona a submergir-se al seu particular món oníric, on la música és evasió i –com assegura l'artista vigatà- "els sons i paraules barrejats ens catapulten cap a llocs on no esperàvem anar".

Portet ha escollit el festival Strenes per presentar-hi el seu novè disc d'estudi, que fa tot just dues setmanes ha sortit a la venda. "És un plaer començar aquí el nostre World Tour 2016", ha dit fent gala del seu particular sentit de l'humor. I per acabar-ho de reblar, ha afegit, abans de fer sonar els primers acords: "Agraïm als admiradors que han vingut, que hem sentit que n'hi ha algun per aquí, però també als detractors i a les senyores que estan de pas; compartirem aquesta estona".

Amb 'Ós bipolar' el guitarrista català torna a fer un divertimento, mesclant tot allò que li passa pel cap en un nou àlbum. A les lletres, hi ha des de cowboys de Palamós fins a llunes boterudes o cels esperrucats. I a partir d'aquí, com explica, cada tema és una invitació "absolutament premeditada" a evadir-se.

"Em sembla que faig discos que són tot el contrari que un missatge", assegura Portet. "Visc la vida real intensament i m'agrada, tot i haver d'acceptar les seves imperfeccions i injustícies; però als discos no intento modificar-la, sinó més aviat fugir i anar cap a un altre lloc magnífic, una mica delirant, on tothom qui m'hi vol acompanyar és benvingut", precisa.

De fet, el mateix títol del nou disc ja és tota una declaració d'intencions sobre aquesta màxima. L'artista confessa que 'Ós bipolar', les dues paraules que donen nom a l'àlbum i al tema de presentació, van sortir "per casualitat". Portet estava mirant un documental a la BBC, on hi sortia una milionària que tenia un ós blanc dissecat al saló. "Ella va explicar que l'animal es deia 'Bipolar' i, a partir d'aquesta anècdota, fins i tot una mica infantil, vaig fer una cançó, que és la que dóna títol al disc", precisa el cantant.

Com no podia ser d'altra manera, Quimi Portet ha arrencat la nit amb els temes del seu nou disc. ´Ós bipolar', 'Pamela', 'Daisy'... Però les quatre dècades de trajectòria musical que porta a l'esquena –i els seus altres vuit discos en solitari- donen per a molt. Per això, el músic català no ha oblidat els temes més antològics, alternant les cançons del seu nou àlbum amb d'altres com 'Paisatge amb anxova', 'Tinc una bèstia a dintre meu', 'Massa' o –ja dins els bisos- 'La Rambla'. I fent honor a la ciutat on ha presentat disc, abans de tancar el concert ha interpretat el tema 'Girona (cançó crepuscular)'.

"Quan toquem en directe, bàsicament allò que volem transmetre és el nostre entusiasme il·limitat", precisa l'artista. "I precisament, també hi ajuda que tinguem un extens repertori d'on podem triar", hi afegeix el vigatà.

A l'Strenes, estrena format

Quimi Portet no només ha estrenat gira de presentació del nou àlbum a Girona. També ha pujat a l'escenari amb un nou format de directe: dues guitarres (la seva i la de Jordi Busquets) i bateria (Ángel Celada). Però sense baix.

El cantant assegura, però, que aquest trio "tan aspre" en realitat, permet anar fins al fons de cada tema. "Les dues guitarres i la bateria fan que et plantegis cada part de la cançó, per què funciona, per què realment la vas fer i quin interès té; aquí no hi haurà cap ornamentació que et salvi la vida", detalla Quimi Portet.

Per a l'artista vigatà, aquest nou format de directe és més efectiu. Han calgut hores i hores d'assajos abans de pujar-lo a l'escenari, però com diu el cantant, al prescindir del baix "hem sublimat el dramatisme, perquè les cançons suaus sonen més suaus; i les més enèrgiques, més enèrgiques".

Portet, a Girona; Manolo García, a Málaga

Després de Girona, Quimi Portet portarà el seu 'Ós bipolar' al Guitar BCN. La casualitat, precisament, ha volgut que el guitarrista osonenc, cofundador d'El Último de la Fila, hagi coincidit amb l'altre artífex del grup, Manolo García, a l'hora d'iniciar gira. Portet ho ha fet a Girona; García, a Málaga, on ha arrencat el tour del seu 'Todo es ahora'.