Detenen la regidora d'ERC a Toses acusada de pertànyer a un grup de narcotraficants

En l'operació contra la xarxa s'han arrestat vuit persones més

La Guàrdia Civil ha detingut la regidora d'ERC a Toses (Ripollès), Maria Gassó, acusada de pertànyer a un grup de narcotraficants que operava a l'Estat i enviava droga a alguns punts d'Europa i per donar feina a una immigrant que es trobava en situació irregular a la seva casa rural-restaurant. A més, li hauria facilitat documentació d'una tercera persona perquè passés els controls fronterers.

Gassó, a qui la Guàrdia Civil considera que estava darrera l'organització i el jutge va ordenar el seu ingrés a la presó després de passar a disposició judicial, és l'única representant de la formació republicana a Toses i regenta el restaurant Ca la Maria del municipi. Fonts d'ERC han assegurat que han tingut constància dels fets avui mateix i li han obert un expedient per recopilar més informació, al mateix temps que han reivindicat la seva presumpció d'innocència. En l'operació, s'han detingut nou persones en total a Barcelona i Madrid.

La Guàrdia Civil atribueix un presumpte delicte de tràfic d'éssers humans amb la finalitat d'explotació laboral per contractar la dona sense permís de residència després d'introduir-la a l'Estat de manera il·legal i donar-li feina a la seva casa rural. Actualment, Gassó es troba a l'oposició, tot i desenvolupar alguna tasca al govern municipal. L'alcalde de Toses, Joan Bernades (CiU), ha declinat fer cap declaració a l'espera d'aclarir aquest assumpte.

L'operació, anomenada 'Tahures, ha comportat la detenció de nou persones en total –Gassó i una altra dona de nacionalitat espanyola, un home nigerià, cinc persones de nacionalitat colombiana i una darrera d'origen serbi- i la intervenció de 5,2 quilos de cocaïna, petites quantitats d'haixix, marihuana, productes anabolitzants, 3.670 euros en metàl·lic, una premsa casolana i productes per a l'adulteració de drogues.

La investigació, encapçalada pel jutjat d'Instrucció número 4 de l'Hospitalet de Llobregat, es va iniciar l'any 2015 en col·laboració amb les autoritats suïsses després que aquestes tinguessin coneixement que un grup de persones de nacionalitat espanyola i nigeriana es dedicaven al tràfic de drogues des de l'Hospitalet de Llobregat i que haurien organitzat un transport mitjançant una 'mula', detinguda a Suïssa amb mig quilo de cocaïna amagada al seu cos.

A principis d'aquest any, els agents van tenir constància d'un transport de droga amagada al doble fons d'un vehicle de Madrid a Barcelona, on van detenir dues persones i van intervenir-los 800 grams de cocaïna. A partir d'aquí, es va fer el registre en un domicili de Madrid dels dos detinguts, on hi van trobar 200 grams més de cocaïna i un laboratori complet per tallar-la i adulterar-la.

Segons la Guàrdia Civil, el grup va seguir obtenint droga a través de dues persones més, de nacionalitat espanyola i nigeriana, que també van quedar detingudes, a més d'un comprador de nacionalitat sèrbia. En aquest cas, al domicili del ciutadà nigerià, d'on hauria sortit la 'mula' detinguda a Suïssa, els agents hi van trobar 300 grams de cocaïna.

Finalment, van detenir dues persones més a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i una més a l'Hospitalet de Llobregat, on es va incautar més droga i diners. A Sant Joan Despí, hi van trobar 11 grams de cocaïna, 24 grams de substàncies adulterants, 52 grams de marihuana i 400 euros i a l'Hospitalet de Llobregat 760 euros més.

La darrera detenció va ser a la Barceloneta, concretament una dona a qui es va registrar el seu domicili, un punt de venda conegut de substàncies estupefaents on es van trobar 11,5 grams de cocaïna, 37 grams d'haixix, marihuana i 570 euros.