Constituïda la comissió gestora de Medinyà

Més de 150 persones, entre veïns de la vila i autoritats, han participat a l'acte

Medinyà (Gironès) ja compta des d'avui amb una comissió gestora que actuarà com un ajuntament. Es tracta d'un pas més en el camí iniciat amb l'objectiu que el poble pugui ser un nou municipi en tota regla, un procés que va arrencar quan el Parlament va aprovar la seva segregació de Sant Julià de Ramis. En concret, 118 vots a favor i vuit en contra, aquest és el resultat de la votació que es va fer el 4 de juny de l'any passat al Parlament de Catalunya i que va permetre que Medinyà iniciés oficialment el inicés per convertir-se en el 947è municipi de tot Catalunya, el 222è de la demarcació de Girona després de 43 anys d'annexió a Sant Julià de Ramis.

Medinyà es va integrar a Sant Julià de Ramis el 1972 seguint una normativa franquista. Compta amb 890 veïns. Aquest dissabte, més de 150 persones s'han reunit al local social de Medinyà per veure amb els seus propis ulls la constitució de la comissió gestora del municipi que gestionarà la vila fins el proper 2019 quan els veïns pugin escollir un consistori propi, amb tota normalitat.

L'acte, que s'ha allargat durant una hora, ha comptat amb la presència de regidors, alcaldes i autoritats de les comarques gironines tals com la regidora d'ERC de Girona, Maria Mercè Roca, l'exregidor gironí Joan Olòriz, l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, l'alcalde de Banyoles i vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i l'alcalde i president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets. També hi ha assistit el que va ser durant 12 anys batlle de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, el diputat d'ICV-EUiA, Marc Vidal, el delegat del Govern de la Generalitat a les comarques gironines, Eudald Cassadesús, o la mateixa consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. En concret, la consellera ha assenyalat que li feia "molta il·lusió" i estava "molt contenta" perquè un dels seus primers actes com a consellera fos la presentació d'aquesta comissió gestora.

L'acte ha arrencat amb les paraules de record a la feina feta que ha realitzat l'actual alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, i ha seguit amb el discurs del regidor del consistori , Sixte Galià. Posteriorment s'ha constituït la mesa d'edat, s'ha fet el jurament de tots els vocals gestors i s'ha portat a terme l'elecció de la presidenta de la comissió gestora de l'entitat municipal descentralitzada de Medinyà. Una elecció que s'ha fet per votació secreta, davant del públic. Amb quatre vots a favor i un en blanc, el grup ha escollit a Montserrat García com a nova presidenta entremig dels aplaudiments dels assistents.

Un pas més

Posteriorment s'ha dissolt la mesa d'edat i la presidenta de la gestora de Medinyà, l'exalcade de Sant Julià de Ramis entre el 2003 i el 2015, el president del Consell Comarcal del Gironès, el vicepresident de la Diputació de Girona i la consellera Borràs han fet uns breus parlaments on han subratllat la importància d'aquest dia "històric" pel futur de Medinyà i han posat en valor tot l'esforç de la ciutadania i els veïns que s'han implicat perquè el poble fos reconegut oficialment com un municipi.

A partir d'ara, Maria Aguacil, Josep Colom, Guillem Trias i Josep Frigolé seran els nous vocals d'aquesta comissió gestora presidida per Montserrat Garcia. Aguacil, Colom i Trias com també la presidenta del nou òrgan formen part de la coalició Medinyà 1972 –Entesa tot i que Colom va concórrer a les darreres eleccions com a independent mentre que Frigolé representa les sigles de CiU. Tots ells van ser escollits a partir dels resultats dels passats comicis municipals.

Els vocals disposaran de les mateixes atribucions que un regidor però sense ser-ho exactament. La comissió gestionarà el 25% del pressupost de Sant Julià de Ramis que aquest 2016 puja a 2.600.000 euros i funcionarà com una entitat municipal descentralitzada (EMD). Tot i que gestionaran el dia a dia del municipi, tots els acords de la comissió els haurà de ratificar el ple de Sant Julià fins que no es pugui escollir el nou consistori. Un element però, que tal i com ha assegurat Puigtió, no suposarà cap problema perquè des de Sant Julià de Ramis posaran tot l'empeny i ajudaran a la comissió en tot el que faci falta. Al mateix temps, els dos regidors de la coalició de Medinyà que hi ha al consistori gironí també faran de connectors entre les dues bandes.

Tot i aquest nou pas, encara ara la Generalitat continua amb negociacions en la comissió bilateral que van arrencar amb el govern espanyol i, d'altra banda, l'Estat encara no ha assignat un NIF al municipi. Uns elements claus perquè Medinyà pugui tenir un consistori oficial com a tal. Tot i això, aquest dissabte s'ha donat a conèixer que en principi la comissió bilateral ha de finalitzar en breu i que d'aquí a dos o tres mesos ja es crearà la comissió paritària que servirà per distribuir i separar els béns i deutes entre Medinyà i Sant Julià de Ramis, un esglaó important per al municipi. "Aquesta comissió servirà per assignar el personal del consistori de Medinyà entre d'altres coses però depèn de Governació i es farà un cop hagi finalitzat al comissió bilateral", ha apuntat Puigtió.

L'alcalde ha remarcat que segurament la separació i segregació de tots aquests aspectes es farà en funció de la població. "El proper dilluns aprovem el pressupost en el ple. Aquests comptes ja estan separats per territori dels quilòmetres i població", ha afegit.

Tot i el camí que encara queda per recórrer – traspàs de tots els documents, instal·lació de mobiliari al local social de la vila o el nou personal del consistori- la presidenta de la comissió gestora s'ha mostrat esperançada i amb molta força per "treballar per Medinyà". "La comissió funcionarà com un ajuntament però no serà un consistori propi fins les properes eleccions", ha assenyalat García. "Estem molt contents, ens toca treballar i tenim molta feina a fer. Esperem fer-la bé", ha assegurat.

"És un dia històric per Medinyà que va perdre el fet de ser un municipi per decret en l'època franquista", ha recordat la consellera tot ressaltant que abans del 1972, el poble tenia la consideració de municipi. Borràs ha destacat que durant més de quatre dècades, la gent de la vila ha s'ha esforçat i ha treballat per tornar a ser un poble propi. "La gent es sentia de Medinyà i es tracta d'un fet de justícia, hem pogut tornar la realitat d'un municipi", ha conclòs.

Crida a la calma

La consellera ha aprofitat aquest acte per fer una crida a la calma davant el fet que l'Estat vol analitzar les competències de la conselleria d'Exterior, dirigida per Raúl Romeva, per si cal impugnar-la. Borràs ha assegurat que el Govern té competències pròpies en el marc de l'acció exterior i que, per tant, la conselleria podrà fer la feina que li correspon. "Tota la tranquil·litat, farem la feina que correspon a la conselleria i la farem ben feta", ha subratllat.