El 'boom immobiliari' a Girona va construir pisos en llocs on la gent no vol viure

Aquest any es vendrà la meitat de pisos que el 2014

Els promotors i constructors de les comarques gironines asseguren que hi ha un estoc d'habitatges construïts durant el 'boom immobiliari' que no es vendran perquè estan en llocs on la gent no vol viure.

"Hem d'assumir que hi ha estoc que no vendrem ", ha afirmat el president dels promotors, Josep M. Coll. El 31è estudi de preus de mercat elaborat pels API i el Gremi de Promotors i Constructors reflexa una reactivació del mercat.

Tot i els brots verds, no poden cobrir la demanda d'immobles d'obra nova perquè és en municipis –com Girona o a la costa- on no hi ha l'estoc de qualitat necessari. Això provoca que prevegin tancar el 2015 amb uns 500 habitatges nous venuts, la meitat que el 2014.

Després que els preus dels immobles s'enfilessin pels núvols durant els anys del 'boom' immobiliari i caiguessin en picat amb la crisi econòmica, els preus dels habitatges a les comarques gironines s'han estabilitzat. "Portem quatre semestres d'estabilitat", ha afirmat Miquel Bosch, l'autor dels estudis que semestralment analitzen la situació el mercat immobiliari de les comarques gironines. Segons Coll, el 31è informe recull que fins i tot les poblacions d'interior, on la remuntada ha estat més lenta, ja acumulen 18 mesos d'estabilització.

L'escenari en general és que s'han deixat endarrere els anys de caigudes i davallades i han donat pas a un procés d'estabilització encaminada a desenvolupar un sector més sostenible. "Ens trobem davant la confirmació d'un escenari d'estabilització, però no podem oblidar que encara cal ser prudents i valorar en la seva just mesura les condicions macroeconòmiques que afavoreixen la recuperació de l'economia del país", recull l'estudi.

Segons l'estudi, el canvi de tendència anunciat a l'informe de l'abril del 2014 "avui ja és una realitat" i es pot parlar "sense cap mena de dubte" d'estabilització i inici de la normalització del sector. Així, van pujant els preus dels immobles, el nombre d'hipoteques concedides i la demanda d'habitatges. El problema, però, és que aquesta recuperació és desigual en unes poblacions que en altres i, també, que no hi ha estoc per respondre a la nova demanda.

El president del Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis a Girona, Josep Maria Coll, ha explicat que hi ha pisos en estoc que es van construir durant el 'boom immobiliari' que estan en zones on no hi ha demanda actualment i que, fins i tot, no s'arribaran a vendre. "En els propers mesos ens trobarem en aquesta contradicció: tindrem pisos en estoc que no ens traurem de sobre i no podrem atendre la demanda perquè no hi ha pisos nous", ha exposat Coll.

Les poblacions on hi ha més demanda, ha relatat, són Girona i les de la costa. A més, els compradors busquen immobles de qualitat i, sovint, d'entre 100 i 120 metres quadrats. "No tenim pisos nous d'aquestes característiques, la segona mà està tirant del carro actualment", explica el president. La manca de noves promocions i en els llocs més cobejats provoca que prevegin tancar el 2015 amb només 500 pisos d'obra nova venuts, la meitat que el 2014 quan en van ser 973. De segona mà, se n'hauran transaccionat uns 8.000, una xifra estable els dos anys.

Pel que fa lloguer, també s'han estabilitzat els preus. El president dels API gironins, Ramon Corominas, ha ressaltat que a tendència a la demarcació és, quan hi ha possibilitat econòmica, comprar en comptes de llogar. A més, també ha concretat que depèn de quines èpoques de l'any, com ara a l'estiu, costa trobar pisos de qualitat per llogar. El mercat de lloguer també s'ha omplert amb pisos nous o de segona mà que estaven destinats a compra però que no estan trobant sortida al mercat.

35% a estrangers

Tal com revela l'informe, els API i els promotors gironins asseguren que existeix una "demanda latent". Segons ha explicat Coll, cada cop hi ha més ciutadans que busquen pisos més grans, en barris més ben situats i que comptin amb bons equipaments. Una situació que s'ha notat tant a Girona i en municipis costaners com a Palamós, Roses o Blanes.

Un 35% de les vendes d'immobles és a estrangers. "Aquesta és la nostra exportació", ha explicat Coll. Hi ha hagut, però, també un petit canvi en aquest tipus de vendes. El comprador rus "ha desaparegut" i deixa pas als estrangers que habitualment compraven a la demarcació, com els francesos i els belgues. A més, no tot és per a segona residència, sinó que també hi ha jubilats que decideixin venir a viure a les comarques gironines. La majoria compren habitatge a la costa.