350 aspirants, 90 ofertes de feina i entrevistes de 5 minuts

El primer Fòrum Connecta trasllada l'speed dating al món laboral

Trobades llampec de cinc minuts amb desconeguts per intentar trobar parella. I si va bé la cosa, quedar per a una segona cita. La fórmula americana de l'speed dating és coneguda arreu, però a Girona s'ha traslladat del pla amorós al món laboral durant la primera edició del Fòrum Connecta.

En una banda de la taula, més d'una trentena d'empreses que ofereixen prop d'un centenar de llocs de treball (la majoria, perfils de qualificació mitjana-alta). I a l'altra banda de la taula, 350 aspirants a ocupar la plaça.

Deixar el currículum apart i saber vendre les qualitats de cadascú en el poc temps de què es disposa és clau perquè l'entrevista acabi convertint-se en un contracte a primera vista.

Un dels objectius del Fòrum Connecta, organitzat per la Cambra de Comerç de Girona, és el d'acostar el talent a les empreses. Per això, al costat de les ponències i els tallers, els organitzadors han volgut apostar també per al tu a tu. I ho han fet traslladant al món de la recerca de feina la fórmula americana de l'amor a primera vista (el que es coneix com a 'speed dating').

La mecànica és simple però efectiva. En total, 34 empreses de la demarcació han ofert prop d'un centenar de llocs de treball. La majoria de les places responien a perfils de qualificació mitjana-alta (és a dir, per a graduats en FP o llicenciats).

Entre d'altres, eren per cobrir vacants en empreses com Frit Ravich, Dibosch, Roberlo, Puignau, Comexi, Casademont, Bellsolà, Sant Dalmai, Sistemes CAT o Tecalum. En total, fins a 26 firmes, a les quals s'hi han d'afegir dues empreses d'economia social (Ecosol i Oscove) i sis de selecció de personal.

Tots els aspirants interessats a optar a un o més contractes s'havien d'inscriure prèviament i se'ls ha assignat una hora per a l'entrevista. A partir d'aquí, un cop es troben davant l'entrevistador, han tingut només cinc minuts per vendre's.

L'objectiu d'aquestes entrevistes llampec és el de causar una bona impressió a l'empresa, sabent condensar en molt poc temps les qualitats i aptituds de cadascú. Si la cosa surt bé, aleshores l'aspirant rebrà una trucada per concertar una altra trobada. I aquí, l'entrevista ja durarà més i es farà amb profunditat.

"Deixar-lo parlar"

Per part dels entrevistadors, es té clar que en aquests cinc minuts el currículum queda de banda. "Bàsicament, el candidat ha d'intentar resumir molt i destacar allò d'ell que és important; ha de provar de diferenciar-se de la resta i explicar per què pensa que encaixa en el lloc de treball", concreta la tècnica de Recursos Humans de Frit Ravich Ingar Lützow.

"Has d'exposar què busques molt ràpidament i deixar que, durant la resta del temps, parli el candidat; i aleshores, amb l'expressió tant verbal com no verbal, és quan t'adones de si reuneix les capacitats", hi afegeix el director de Recursos Humans de Massegur, José Herrero. "Sobretot, ens agrada veure que s'han preparat l'entrevista, i que en cinc minuts ha sabut traslladar l'interès per l'empresa i el lloc de treball", precisa la responsable de Recursos Humans de Roberlo, Montse Amils.

"Ells s'ho perden"

I per part dels aspirants, les impressions són diverses. "Trobo que les entrevistes són curtes, però és una bona manera d'enfocar-les; t'obliga a ser tal com ets", explica la Mònica Valentí, de 43 anys. Ella està actualment a l'atur i avui, durant el Fòrum Connecta, farà quatre entrevistes amb diferents empreses.

"Jo he estat molt sincera i he explicat allò que considero què puc fer; els he dit que les meves possibilitats són moltes, i que si no em proven, no ho sabran i s'ho perdran", concreta una altra aspirant, la Susi Pineda, de 49 anys, que porta un any sense treballar i que s'ha presentat per cobrir una plaça de logística. "La veritat és que no m'ho havia preparat, però com que sóc comercial me'n puc sortir bé; tinc experiència en aquest tema", explica l'Alberto Delgado, un autònom de 33 anys que aspira a tenir contracte de comercial o administratiu. Avui, en total, farà dues entrevistes.

En total, durant el Fòrum Connecta, i mitjançant aquesta fórmula, s'han fet més de 350 entrevistes de feina. "La veritat és que ha estat tot un èxit", explica el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. El vicepresident també admet que les més de 90 ofertes són "un bon termòmetre que permet veure com l'economia millora, perquè és el reflex que les empreses engeguen projectes nous i necessiten personal".

El Fòrum Connecta s'ha celebrat entre ahir i avui a l'Auditori de Girona. A més de la Cambra de Comerç, la iniciativa ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona i el suport del Fòrum Carlemany i de la UdG.