Una empresa de Valladolid compra la maquinària i els telers de la Grober de Bescanó

L'import total puja a 1,7 milions

Una empresa de Valladolid ha comprat la maquinària de l'antiga tèxtil Grober de Bescanó (Gironès) per 1,7 MEUR. L'operació es troba pendent de validar al Jutjat Mercantil. Quan s'autoritzi, part dels diners es destinaran a cobrir les indemnitzacions que es deuen als 87 treballadors. Grober va tancar portes ara fa un any i es troba en liquidació. Apart de la maquinària, cap inversor s'ha interessat per adquirir les naus i la central elèctrica, que ara hauran d'anar a subhasta.

L'advocat de la plantilla, Joan Xifra, diu que és "una pena" que no s'hagi trobat ningú per reflotar l'empresa. En paral·lel, Xifra també ha demanat ampliar la querella contra l'antic propietari per haver dut una comptabilitat paral·lela.
 
L'antiga tèxtil Grober va entrar en liquidació a principis d'aquest any. Aleshores, acumulava uns deutes que pujaven a 7 MEUR. El pla de liquidació, que es va aprovar abans de l'estiu, incloïa una relació de tots els béns que sortien a la venda, i que s'han de destinar a cobrir passiu. Hi constaven, entre d'altres, les diferents naus, la central hidroelèctrica, la maquinària, l'estoc de matèria primera i el producte acabat que hi havia al magatzem.

De tot això, només se n'ha pogut vendre la maquinària i els telers. Qui ho ha adquirit ha estat una empresa del ram, situada a Valladolid, que n'ha ofert 1,7 MEUR. L'operació està pràcticament tancada; de fet, només falta que el Jutjat Mercantil hi estampi el seu segell perquè sigui un fet. "Un tràmit que es pot fer aquesta mateixa setmana", concreta l'advocat de la plantilla.

Un cop es rebin els diners, part d'ells aniran destinats a cobrir les indemnitzacions que encara es deuen a la plantilla. "Segons estableix la Llei Concursal, els crèdits dels treballadors tenen privilegi general; a la pràctica, això vol dir que, quan es rebin aquests diners, ells tindran preferència per cobrar per damunt d'altres creditors", ha explicat Joan Xifra.

Quan va tancar portes, la Grober tenia 87 treballadors. De fet, van ser ells mateixos els qui van anar als jutjats a reclamar l'extinció dels contractes, farts de veure com la situació era cada cop més precària. I durant mesos, els empleats van fer guàrdies de 24 hores a les portes de la Grober per evitar que ningú se n'endugués la maquinària.

Tot i que ara poden cobrar de l'atur, perquè se'ls va concedir l'extinció, encara els queda pendent rebre el gruix de les indemnitzacions. De moment, com ha concretat Xifra, només n'han percebut una petita part del Fons de Garantia Salarial (Fogasa).

"Indignació i decepció"

L'advocat de la plantilla admet que la venda de la maquinària suposa, de facto, perdre tota esperança que un nou inversor pugui reflotar la Grober. Una sortida que s'havia intentat per diferents bandes, també per part del Departament d'Empresa i Ocupació (que estava disposat a finançar, mitjançant un préstec, el 45% de la inversió necessària).

"La venda dels telers vol dir que ara la nova empresa desmantellarà les instal·lacions per endur-s'ho tot a Valladolid; en realitat, és una pena que en tot el procés cap empresa hagi pogut fer una oferta per adjudicar-se les instal·lacions i reprendre l'activitat", concreta l'advocat.

Xifra explica que els antics treballadors de la Grober es mouen entre "la indignació i la decepció", per la manera com van viure el tancament i per veure que ha estat impossible que algú altre reprengués l'activitat. "Si l'empresa de Valladolid s'emporta la maquinària i el fons de comerç, vol dir que s'ha perdut aquesta oportunitat", lamenta Xifra.

Dins el procés de liquidació, quedaran pendents encara les naus i la central hidroelèctrica de l'antiga Grober, que hauran de sortir a subhasta. Segons considera Xifra, el més probable és que, per cobrir deute, acabin en mans de les entitats bancàries que figuren com a creditores al procés.

Ampliar la querella

En paral·lel a la liquidació, el tancament de la Grober també ha derivat en un altre procés als jutjats. En aquest cas, penal. La plantilla va presentar una querella contra l'antic propietari i administrador de la tèxtil per apropiació indeguda, administració deslleial i delicte societari.

Els treballadors sostenen que, entre els anys 2010 i 2013, l'administrador hauria dut una comptabilitat paral·lela, i no hauria declarat part dels ingressos de la Grober, situada a Bescanó (Gironès). En total, la plantilla calcula que s'estaria parlant d'1 MEUR.

A més de l'administrador, que ja va declarar com a imputat, durant aquests darrers mesos el jutjat també ha pres declaració a diversos testimonis. Segons explica Xifra, al seu parer, les declaracions han permès "posar de manifest que es desviaven quantitats molt importants de diners en B, que van ser decisius perquè la Grober quedés descapitalitzada".

Per això, l'advocat també ha demanat ampliar la querella i que el jutjat imputi també la dona, la filla i el gendre de l'administrador "com a corresponsables d'haver participat també en aquesta mecànica". De moment, aquest cas segueix instruint-se al jutjat penal.