El jurat popular absol Hamlet d'assassinat

La Casa Pastors ha acollit el muntatge 'Please Continue' en el marc del Temporada Alta

El 1990 el teatre Victòria de Barcelona va acollir una de les representacions teatrals televisades més populars de la dècada sota el títol "Qui?". Emès per TV3, les representacions barrejaven teatre, misteri i participació del públic. En cada una d'elles es presentava una situació que sempre acabava en assassinat, seguidament, un investigador privat arribava al lloc dels fets per estudiar el cas i, finalment, el públic votava qui creia havia estat l'autor del crim.

Aquesta nit a la Casa Pastors de Girona, on antigament s'hi trobava l'Audiència Provincial, s'ha pogut veure 'Please Continue', una proposta de Roger Bernat i Yan Duyvendak que presenta certes similituds. Allí es jutjava a un jove acusat de matar el pare de la seva xicota. Per preservar l'anonimat del cas, l'encausat s'anomena Hamlet; la víctima, Poloni, i la seva filla, Ofèlia.

L'obra ha condensat en dues hores el que habitualment es desenvolupa en una setmana per a un judici d'aquestes característiques. El públic ha pogut copsar de primera mà (i també a través d'Internet mitjançant streaming), com funciona un procés judicial. Facultatius com el president de l'Audiència, Fernando Lacaba, el fiscal Víctor Pillado, el forense Narcís Bardalet, el psiquiatra Leopoldo Ortega-Monasterio i l'advocat Carles Monguilod, acompanyats per l'auxiliar judicial Remei Rivas, hi han participat aquesta nit. La seva actuació no ha tingut res de teatral, mostrant-se molt segurs en totes les seves intervencions i dotant el judici d'un gran realisme. Més còmodes a mesura que avançava la representació, fiscal i advocat de la defensa s'han "agradat" en el tram final de les conclusions i esplaiat sense timidesa.


L'experiència, feixuga en alguns moments però apassionant per hom que no està habituat a veure quin és el funcionament i desenvolupament d'un judici, es complementa amb l'elecció d'un jurat popular escollit d'entre el públic de forma aleatòria. La seva deliberació, que es porta a terme en una sala annexa i que es pot "espiar" a través d'un circuit tancat de televisió, posa punt i final a la representació.

Quinze minuts més tard han tornat a escena per a donar el seu veredicte. Aquesta nit Hamlet ha resultat absolt (tres vots culpable amb atenuant i sis de no culpable) però, en la representació d'aquest diumenge a les sis de la tarda, qui sap si acabarà a la presó?