La Diputació col·labora en la divulgació patrimoni natural i cultural entre alumnes gironins

Estudiants de primària i secundària poden aprendre a fer foc com al neolític o conèixer els volcans per dins

Els programes pedagògics i divulgatius de la Diputació de Girona arribaran, aquest curs 2015-2016, a 40.000 alumnes d'infantil, primària i secundària de la demarcació. La corporació subvenciona entre el 50 i el 70% de les activitats i elabora un catàleg perquè les escoles coneguin les propostes que hi ha per aprofundir en el patrimoni natural i cultural. Els conjunt de les activitats estan repartides arreu del territori gironí i estan organitzades per entitats especialitzades en aquest tipus de servei. 

Aquest curs, han programat fins a 529 activitats, de les quals 329 són de patrimoni cultural i 200 de patrimoni natural. Totes les activitats incloses en els programes pedagògics de la Diputació incorporen els valors de sensibilització i responsabilitat envers el patrimoni. Aquest curs es preveu repetir les mateixes xifres que el passat, que es va tancar amb la participació de 43.394 alumnes de 271 escoles de les comarques de Girona, una xifra que el curs passat gairebé es va doblar, ja que algunes de les activitats es van repetir a diferents escoles fins a dues i tres vegades.

La proposta que fa més anys que existeix és l'anomenat programa Indika, que apropa les escoles i els alumes als centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni cultural. Així, segons ha explicat Piñeira, els estudiants poden posar-se en la pell d'ibers o fenicis i establir enllaços comercials, treballar en un scriptorium medieval, moldre el blat i fer pa com a principis del segle XX o aprendre a fer foc i eines com al neolític.

Piñeira ha explicat que l'objectiu és difondre el patrimoni a través de l'experiència. "Que sigui un coneixement vivencial i allunyat del format clàssic d'un professor explicant a un grup d'alumnes", ha detallat.

Un altre dels programes és 'Del mar als cims'. Centrat en educació ambiental, ofereix activitats d'educació en la natura i coneixement dels espais naturals de les comarques gironines. L'oferta d'activitats va des de sortides al medi natural a visites a museus o centres d'interpretació dels espais naturals i cinlou els principals àmbits biogeogràfics de la demarcació.

També en l'apartament mediambiental, hi ha els tallers ambientes. Són activitats d'educació per a la sostenibilitat de mitja jornada o jornada sencera. L'oferta abasta tallers que es fan a les mateixes escoles o al seu entorn. "La majoria dels pobles de la demarcació tenen un entorn interessant i que no necessita de grans desplaçaments per conèixer-los", ha detallat Piñeira. Aquests tallers de proximitat també estan dissenyats per professionals de l'educació ambiental.

Finalment, també hi ha un programa pedagògic que consisteix en fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada. 'La Sardana a l'escola' promociona la dansa tradicional i ensenya els estudiants a ballar-la a la mateixa escola amb l'ajuda de monitors i material pedagògic. "En definitiva, l'objectiu principal és sensibilitzar els alumnes, que coneguin el nostre patrimoni, el llegat cultural i és, a més, una forma de defensar la nostra identitat", ha ressaltat Piñeira.