Preveuen fer la consulta sobre l'ampliació de la C-32 a finals d'any

Un centenar de persones han participat en una caminada de protesta aquest matí

Un centenar de persones han participat aquest diumenge en una caminada i un dinar popular en contra la prolongació de l'autopista C-32 fins a Lloret de Mar.

L'acció, organitzada per la plataforma Aturem la C-32, ha servit per mostrar paratges naturals com Sant Pere del Bosc o el santuari del Vilar per on està previst que passi la carretera.

Durant aquest estiu, i gràcies a les campanyes de micromecenatge, l'entitat ha pogut encarregar un estudi de mobilitat que volen contraposar amb les dades que lliurarà l'Ajuntament de Lloret de Mar.

A més, ja han avançat que esperen poder fer una consulta popular abans de finals d'any per conèixer si els ciutadans estan a favor o en contra l'ampliació de la C-32.

En concret, unes 50 persones han participat en la caminada que ha transcorregut per alguns dels paratges d'alt valor natural i històric per on està previst que passi la prolongació de l'autopista C-32 fins a Lloret de Mar. Posteriorment, un centenar de persones s'han sumat al dinar popular que s'ha fet al Santuari del Vilar. L'acció, organitzada per la plataforma Aturem la C-32, és una més de les activitats i reivindicacions que l'associació realitza habitualment per mostrar el rebuig de la ciutadania davant aquest projecte d'ampliació.

Un dels portaveus de la plataforma, Joan Mora, ha detallat que aquest estiu, gràcies a les campanyes de micromecenatge que han realitzat, l'entitat ha pogut encarregar un estudi de mobilitat que ha analitzat el trànsit que circula per les carreteres GI-682, la C-63 o la GI-600 que connecten Vidreres, Blanes i Lloret de Mar. Un estudi, que s'ha fet aquest agost, i que volen contraposar amb les dades que també ha encarregat l'Ajuntament de Lloret de Mar. 

El consistori de Lloret va encarregar a una empresa privada que fes un estudi de mobilitat durant el mes d'agost per tenir dades "objectives" sobre el trànsit que hi ha en aquestes tres carreteres existents. Un estudi que arriba després de la gran polèmica que s'ha generat al voltant de l'ampliació de l'autopista i que el projecte s'hagi aturat, tal i com va anunciar la Generalitat, fins al proper mes de gener. El consistori va considerar convenient fer aquest estudi perquè l'actual projecte d'ampliació només consta d'un document similar que fa referència al mes de març, quan no hi ha el màxim flux de vehicles. "No és el mateix intentar convèncer de la necessitat de l'autopista amb unes dades que amb unes altres, volem tenir les dades més objectives possibles", va dir en el seu moment l'alcalde, Jaume Dulsat.

Tan l'anterior equip de govern de Lloret de Mar com l'actual govern municipal aposten per l'ampliació de l'autopista. No obstant això, el ple del consistori va aprovar fer una consulta popular al municpi per conèixer l'opinió de la ciutadania. "A Blanes es va tombar una primera moció per fer la consulta però amb el nou equip de govern hem aconseguit forçar que en el proper ple es torni a tractar aquest tema i, de moment, comptem amb els suports necessaris perquè pugui tirar endavant", ha explicat Mora. Tal i com ha detallat, des de l'entitat continuaran informant a la ciutadania sobre els perjudicis de la prolongació d'aquesta carretera però tenen clar quin és el seu màxim objectiu: aconseguir que els dos consistoris de la Selva es comprometin a fer la consulta. A més, si tot va sobre el previst, la consulta s'hauria de fer abans de finals d'any.

"Nosaltres apostem perquè s'estudiïn les alternatives, que s'ampliïn les carreteres existents i així no caldria fer aquesta ampliació", ha comentat el portaveu. Segons Mora, el projecte actual preveu una inversió de 70 MEUR per construir un tram d'autopista de 7,6 quilòmetres de llargada. "La nostra opció és molt més econòmica i no arriba a la meitat d'aquest pressupost", ha conclòs Mora. En principi, l'entitat espera rebre els resultats del seu estudi aquesta setmana i poder-ho comparar amb les dades lliurades pel consistori a mitjans de setembre.