Rècord de particpació als Premis Literaris de Girona amb 157 treballs

La cerimònica retrà homenatge a Ricard Masó

Els Premis Literaris de Girona han "batut tots els rècords de participació". Aquest és l'any en què més originals opten a algun dels guardons de les categories de novel·la, poesia, assaig i literatura infantil.

En total, 157 originals arribats d'arreu del Països Catalans i també d'Itàlia, França o Anglaterra aspiren a premi. El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, creu que es pot explicar per diversos motius, com que són uns premis "molt llaminers" i amb una bona dotació econòmica, que tenen prestigi dins el món literari i que les lletres catalanes viuen un moment dolç d'autoreivindicació.

Com ja és habitual, el guardó que té més pretendents és el Prudenci Bertrana de novel·la.

Després d'una edició, la del 2014, amb menys participació, enguany s'ha disparat el nombre d'originals que s'han presentat a alguna de les categories dels Premis Literaris de Girona. "Estem molt satisfets, hem batut tots els rècords", ha afirmat el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, que afegeix que ara només falta que aquesta quantitat d'obres tinguin la qualitat necessària per endur-se algun dels guardons.

De les 157 obres que s'han presentat en total, 74 opten al 48è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (32 al 2014), 46 al 38è Premi Miquel de Palol de poesia (11 al 2014), 19 al 36è Premi Carles Rahola d'assaig (7 al 2014) i 18 al 30è Premi Ramon Muntaner de literatura infantil (7 al 2014). Dins el recompte no hi ha el Premi Lletra a la millor web de literatura catalans, perquè es poden entregar treballs fins el 5 de setembre, ni tampoc el premi per votació popular a lletres de cançó, el Cerverí de Girona.

Joan Domènech considera que aquesta participació elevada als premis pot tenir múltiples factors. "No és perquè coincideixi amb algun aniversari o algun increment de la dotació econòmica, no te res a veure amb això", ha exposat Domènech que apunta que els Premis Literaris de Girona són "molt llaminers" perquè estan recolzats pel prestigi d'anys i són guardons amb força entitat econòmica. A més, també apunta que les lletres catalanes viuen un moment d'autoreivindicació que ha pogut portar més persones a escriure i animar-se a presentar-se als premis.

Tot i que el 2013 l'organització va haver de reduir la quantia del principal premi, el Prudenci Bertrana de novel·la, de 42.000 a 30.000 euros per garantir la continuïtat dels guardons, enguany es manté la dotació per al premi principal. El premi de poesia són 2.400 euros, el d'assaig 6.000, el de literatura juvenil 6.000, el e webs 2.000 i el Cerverí és honorífic, no econòmic.

L'organització ja té la mirada posada en organitzar el 50è aniversari dels premis d'aquí a dos anys. Per donar més incidència als Premis Literaris de Girona, estan tancant acords amb la UdG i el Museu d'Art de Girona per poder influir més en la joventut i per organitzar activitats paral·leles que donin més rellevància a l'entrega de premis, que es farà en una cerimònia presentada per la periodista Mercè Sibina el 17 de setembre.

Un record a Ricard Masó

L'abril d'aquest any moria Ricard Masó, un dels impulsors del premi Prudenci Bertrana. Per això, durant l'entrega de premis es retrà un homenatge a la seva figura, tal com l'any passat van fer amb Modest Prats.

Joan Domènech també ha volgut dedicar unes paraules a la mort de l'escriptora i gestora cultural Natàlia Molero, que havia estat vinculada a la Fundació i era membre del jurat del premi de literatura juvenil.