La cuina de Dani García i la música d’Ismael Serrano obriran aquest dimecres 22 de juliol, la 9a edició del festival GastroMusical, que organitza el restaurant Molí de l’Escala. García portarà a l’Escala els seus plats inspirats en les arrels de la cuina tradicional andalusa que combina amb tècniques culinàries de darrera generació, mentre que Serrano presentarà el seu últim treball ‘La Llamada’ en un concert íntim. Els propers dies també passaran pels fogons del restaurant Carles Tejedor (El Nacional), els semifinalistes del concurs televisiu Top Chef Marc Joli i Fran Vicente, i Jordi Jacas (Molí de l’Escala). Els artistes Maria Rodés, Always Drinking Marching Band, Hop’s Trio, Rafael Amargo i Txarly Brown seran els encarregats de posar els acords de cada vetllada.
García és un dels cuiners més interessants del panorama europeu i, després de dirigir diversos establiments, actualment està al capdavant del Restaurant Dani García, ubicat a l’hotel Puente Romano Beach Ressort de Marbella, amb dues estrelles Michelin. La cuina de García, que va ser pioner a utilitzar el nitrogen líquid, compta amb sabors intensos i elegants, a més de jocs i sorpreses als plats.
La primera nit del festival s’encetarà amb els aperitius Empòrium a càrrec del Molí de l’Escala. Ja a taula, García oferirà, entre altres plats, un gaspatxo de cireres, formatge fresc, pistatxos i anxoves de l’Escala; una tonyina carbonitzada, patata i api en textures; i una vedella estofada, embolcallada amb ravioli de patata cremosa i amanida de bolets d’estiu.
Després del sopar, García passarà el relleu a un amic personal: Ismael Serrano qui, segons el propi cuiner, és la font d’inspiració d’alguns dels seus plats i la banda sonora de la seva cuina. Serrano estrenarà el seu darrer treball discogràfic a la Costa Brava en un concert de petit format, amb la seva veu i guitarra, a través de cançons amb aires populars que conviden a la lluita social. En l’actuació també hi haurà temps per escoltar els èxits de sempre del cantautor madrileny.
Una experiència única
El festival GastroMusical, que organitza el restaurant Molí de l’Escala, arriba aquest estiu a la 9a edició estrenant noves dates amb l’objectiu d’arribar a nous públics. El festival se celebra per primera vegada íntegrament el mes de juliol amb cinc dies consecutius que tornaran a concentrar una programació ambiciosa i de qualitat que unirà la música i la gastronomia. Rafael Amargo, Maria Rodés i Always Drinking Marching Band completaran la banda sonora d’aquesta 9a edició, mentre que Carles Tejedor, Marc Joli, Fran Vicente i Jordi Jacas, compartiran el seu talent als fogons del festival, on s’estrenaran noves propostes, com el Gastroflamenc, i se n’ampliaran d’altres, com el Gastrokids.
La nit de dijous 23 de juliol unirà la cuina de Carles Tejedor amb la música de Maria Rodés. Carles Tejedor és assessor gastronòmic d’espais emblemàtics com El Nacional de Barcelona, col·laborador de la Bullipèdia i responsable del projecte Oilmotion, laboratori a través del qual investiga l’oli d’oliva, amb seus a la Xina i a Barcelona. Per la seva banda, Maria Rodés presentarà a l’Escala el seu darrer treball Maria canta copla, on es llença al repte de reinterpretar algunes de les coples més populars de la cançó espanyola. Al GastroMusical, la cantautora catalana farà també un repàs a alguns dels temes de la seva curta, però intensa, discografia.
El divendres 24 de juliol el GastroMusical celebrarà la segona edició de la Nit de les Estrelles, una de les noves propostes de l’any passat que vol portar al festival l’ambient de les revetlles populars, de les festes majors amb ball inclòs. En aquesta ocasió, la gastronomia de la Nit de les Estrelles serà per a dos dels cuiners més mediàtics del moment, el figuerenc i propietari de la Taverna del Músic Marc Joli i el salmantí Fran Vicente. Cuiners de llarga trajectòria, amb nombrosos reconeixements internacionals, han estat concursants i semifinalistes de la darrera edició del famós concurs de cuina televisiu Top Chef.
La Always Drinking Marching Band posarà l’ambient més festiu de la Nit de les Estrelles amb un show de fanfàrria itinerant caracteritzat per la bona música i el bon humor. Al GastroMusical presentaran un espectacle fet a mida per al festival.
Activitats per a tots els públics
En aquesta novena edició, el GastroMusical vol consolidar també el Gastrokids, que es farà el dissabte 25 de juliol i que portarà tallers interactius relacionats amb la música i la gastronomia per als més petits. El Gastrokids s’amplia aquest any i es farà en dues sessions, una al matí i l’altra a la tarda. Els nens i nenes, a partir de 5 anys, podran conèixer la tècnica d’empotar anxoves, amb la col·laboració d’Anxoves de l’Escala; s’acostaran a la cuina del mar, amb el Maram, el Centre d’Interpretació del Peix de l’Escala; aprendran a fer música amb qualsevol estri de cuina amb el taller Cuina que sonaràs., i descobriran com sona la percussió arreu del món amb el Taller de percussió contada.
El GastroMusical es tancarà el diumenge 26 de juliol amb dues noves propostes. Al migdia serà l’hora del Gastrovermut, un nou espai diürn del festival que vol recuperar la tradició del vermut amb un espai singular i amb la música de Hop’s Trio. Boogie Woogie, Rag Time i Swing és la proposta musical d’aquest jove trio de Girona, que ha recorregut els escenaris més importants de Catalunya.
A la nit, el GastroMusical desplegarà el taló per al Gastroflamenc, la principal nova proposta d’aquesta edició que vol reivindicar una nit única al voltant de la música flamenca de qualitat i la cuina andalusa de les tapes. Jordi Jacas i l’equip del Molí de l’Escala s’encarregaran de la proposta gastronòmica d’aquesta nit “per posar en valor alguns tòpics de la cuina espanyola de les tapes”, en paraules del propi Jacas.
La proposta gastronòmica del Molí serà el preludi a l’espectacle de Rafael Amargo, un dels bailaores espanyols més internacionals. Amargo portarà a L’Escala el seu flamenc, del que en reivindica el concepte teatral i escènic, i presentarà l’espectacle Íntimo, amb la música com a fil conductor. A Íntimo, Amargo mostra l’essència més pura del seu ball, amb la proximitat d’un tablao i amb una successió de pals flamencs.
La darrera nit del GastroMusical es tancarà amb els sons jamaicans, del soul, el funk i la rumba catalana que portarà el Dj Txarly Brown.
Art i solidaritat
Durant el GastroMusical també es podrà veure una exposició de l’artista John Martin. Aquesta mostra traça un vincle entre el món de l’art i el menjar, a través de diferents escultures de peixos elaborades amb materials trobats a la Costa Brava. Es tracta d’un conjunt d’obres que es basen en tradicions com ‘art povera’, ‘objet trouvé’ i ‘folk art’. Martin, que va emigrar a l’Empordà fa 12 anys, ha utilitzat eines artesanals per crear aquests treballs. L’artista considera que les peces mantenen un símil amb el plat típic català ‘Mar i muntanya’.
Un any més, el GastroMusical potencia el seu caràcter solidari i en aquesta 9a edició destinarà els diners que es recaptin durant el sorteig de regals del final de cada nit a l’associació ‘Un petit pas de l’Escala’. Aquesta entitat dóna suport a la problemàtica dels nens talibés, que viuen de la mendicitat als carrers del Senegal. Creada el 2006, ‘Un petit pas de l’Escala’ dóna suport al projecte de l’ONG senegalesa ‘Maison de la Gare’, que treballa per millorar les condicions de vida dels nens talibés amb l’objectiu d’eradicar la pobresa d’aquests nens. El centre creat per la ‘Maison de la Gare’, amb el suport de l’associació escalenca, és un refugi on els nens talibés poden acudir i sentir-se segurs, rebre atenció mèdica, jugar i tenir accés a una educació i una alfabetització necessàries per integrar-se a l’escola oficial.