El Gastromusical aplega Rafael Amargo, Dani Garcia, Ismael Serrano i Carles Tejedor

Enguany s'avança en el calendari i s'amplia el GastroKids

El Gastromusical del Molí de l'Escala (Alt Empordà) arriba a la novena edició empentat per les bones vibracions de l'any passat després de decidir reformular-se i concentrar tots els concerts en una sola setmana. Enguany han decidit repetir-ho però avançant les dates i celebrant-ho entre el 22 i el 26 de juliol.

La combinació de música i gastronomia retorna per mostrar "una combinació exquisida de plaers intensos" en paraules del xef i propietari del Molí de l'Escala, Jordi Jacas. El xef convidat proposa un menú exclusivament pensat i adaptat al perfil del músic que actuarà a continuació. La intimitat de l'espai i la proximitat amb els creadors esdevenen els ingredients bàsics per a les nits de música i gastronomia i un dels "valors afegits" respecte a propostes similars que es programen a l'estiu.

Enguany, i degut a l'èxit de l'edició anterior, que va superar el 80% d'ocupació, el certamen es tornarà a celebrar en cinc dies consecutius. En aquest cas, però, i per evitar que es pugui "solapar" amb altres propostes culturals de l'Escala com el festival Portalblau, el Gastromusical s'ha avançat respecte l'any passat i, amb un dia menys de programació, se celebrarà entre el 22 i el 26 de juliol. Jordi Jacas ha assegurat que "se senten còmodes" amb les noves dates perquè no coincideixen amb el pic de la temporada d'estiu.

Més enllà dels 'Sopars farcits de música', la proposta tradicional del festival, la vuitena edició apostarà per noves fórmules, com el Gastroflamenc, que vol "reinventar" les "mítiques nits de flamenc" de la Costa Brava dels anys 60. Així, l'edició d'enguany del festival la clourà, el dia 26 de juliol, el 'bailaor' Rafael Amargo que actuarà després que el cuiner Jordi Jacas, propietari del Molí de l'Escala i impulsor del certamen, prepari un sopar inspirat en les tapes andaluses. Jacas ha explicat que amb les nits de flamenc volen obrir el festival al públic estranger ja que fins ara s'havien dirigit gairebé en exclusiva al local.

Tot i que Jacas evita parlar de "caps de cartell", ha reconegut que la vuitena edició en té dos de clars: el cuiner Dani Garcia, amb dues estrelles Michelin, i el cantautor madrileny Ismael Serrano, que presentarà el seu darrer treball discogràfic 'La Llamada'. Jacas ha assegurat que és "un luxe i un privilegi" comptar amb dues figures que són referents en les seves respectives disciplines i que gràcies a l'amistat que els uneix han accedit a participar en el Gastromusical. De fet, Jacas ha explicat que quan van contactar amb García per exposar-li la possibilitat de cuinar al Gastromusical, ràpidament va proposar Serrano per acompanyar-lo.

El segon sopar-concert serà el que oferiran el 23 de juliol el cuiner Carles Tejedor, ex xef del Via Veneto de Barcelona i responsable del projecte Oilmotion, i la cantautora catalana Maria Rodés, que presentarà el seu treball 'Maria Canta Copla".

El dijous 24 de juliol serà el dia més mediàtic del festival. I és que els cuiners encarregats de preparar el sopar que acompanyarà l'actuació de l'orquestra Always Drinking Marching Band, seran els semifinalistes del concurs de cuina Top Chef: el figuerenc Marc Joli i Fran Vicente. En un format "més informal", els dos cuiners prepararan un sopar que serà l'avantsala d'una nit de festa que vol recordar els tradicional envelats d'estiu.

En vista de l'èxit de l'any passat, el Gastrokids, que té els més menuts com a grans protagonistes, repetirà enguany en doble sessió. Així, el matí i la tarda del dissabte 25 de juliol, es reservarà per a diverses activitats i tallers dirigides als més petits amb l'objectiu d'ensenyar-los a menjar bé d'una manera divertida i amena. Així, s'ha programat un taller d'anxoves, un dels productes emblemàtics de l'Escala, un de cuina organitzat conjuntament amb el Maram, el Centre d'Interpretació del Peix de l'Escala i un darrer taller de cuina i música.

Per últim, la solidaritat també tornarà a ser protagonista al Gastromusical. Aquest any, el certamen col·laborarà amb l'associació Un petit pas de l'Escala, que dona suport a la problemàtica dels nens talibés que viuen de la mendicitat als carrers del Senegal.