Puigdemont referma el compromís amb el procés en la presa de possessió d'alcalde

CiU governa en minoria i busca acords d'estabilitat amb altres grups municipals

Carles Puigdemont enfila el segon mandat com a alcalde de Girona. En el seu discurs d'investidura ja ha concretat que és la segona vegada que jura el càrrec i serà l'última perquè no tornarà a encapçalar la candidatura. CiU consolida així els resultats de fa quatre anys, quan van acabar amb 32 anys d'alcaldia socialista

El ple ha començat a les dotze del migdia amb la presència de nombroses autoritats polítiques, representants dels cossos de seguretat i de l'església. A primera fila s'hi ha assegut exregidors de l'Ajuntament de Girona que no repeteixen i han vist des del públic com els nous càrrecs electes han pes possessió del càrrec, tal com ells mateixos van fer fa quatre anys.

Després de constituir la mesa d'edat, els 25 regidors han promès o jurat el càrrec.
La gran majoria, 18 dels regidors, han jurat "per imperatiu legal" i, un cop llegida la fórmula exigida que promet fidelitat al rei i a la Constitució, han explicitat que treballaran per la independència de Catalunya. Han estat els representants de CiU, ERC i la CUP.

Bona part dels regidors han fet ús de la fórmula proposada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). "Anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar l'estat català, lliure i sobirà", han llegit. Els únics que no s'han posicionat a favor de la independència han estat els regidors del PSC, Ciutadans i el PPC.

Els deu vots de CiU

Un cop els 25 regidors han promès o jurat el càrrec, s'ha passat a fer la votació per escollir l'alcalde. En aquest cas, cada regidor havia d'escriure a mà el nom del candidat que volia fer alcalde i aixecar-se per dipositar la papereta en una urna.

No hi ha hagut sorpreses i cada partit s'ha votat a sí mateix. Per això, Carles Puigdemont ha aconseguit deu vots, la candidatura de Maria Mercè Roca (ERC) quatre, els mateixos que la de Laia Pèlach (CUP), quatre més per a Sílvia Paneque (PSC), dos vots per al candidat de Ciutadans, Jean Marie Castel, i un per a Concepció Veray (PP).

Un cop proclamat oficialment alcalde de Girona, Carles Puigdemont ha promès el càrrec després d'un llarg aplaudiment i ha tornat a reiterar que està a disposició del Parlament sorgint en les properes eleccions autonòmiques per aconseguir una Catalunya independent.

Resposta aclaparadora

En les seves primeres paraules com a alcalde, Carles Puigdemont ha explicat que ha estat escollit per segona vegada però que el d'aquest dissabte serà el seu últim discurs d'investidura, refermant així que, un cop hagi governat vuit anys, no tornarà a encapçalar la candidatura.

"Assumeixo l'alcaldia amb la mateixa barreja d'il·lusió i responsabilitat de fa quatre anys", ha explicat Puigdemont que afegeix que el que canvia és que ara tenen més experiència de govern i coneixen amb més profunditat la ciutat. CiU governa en minoria, com ja ha fet aquests últims quatre anys. per això, l'alcalde ha assegurat que en els propers dies els dedicarà a "la recerca d'aquells acords d'estabilitat amb els grups municipals amb els quals coincidim en la diagnosi dels problemes i dels reptes que tenim a la ciutat".

Puigdemont ha tancat el discurs en clau catalana i ha recordat que aquest mandat coincideix "amb l'etapa que el país iniciarà a partir de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre". "Això ens obliga a no estar indiferents ni passius. Ben al contrari, i tal com ja han interpretat els ciutadans de Girona amb els seus vots, ens empeny a empènyer per fer possible el que decideixin el nou Parlament i el nou Govern de Catalunya, amb el seu president al capdavant", ha exposat Puigdemont.

L'alcalde augura que "vindran temps il·lusionants i apassionants" però que, alhora, seran "complexos i problemàtics". "Hi haurà qui no voldrà que tinguem aquesta oportunitat, i ens buscarà per terra, mar i BOE", ha dit. Per aquest motiu, assegura que quan arribi "el moment oportú, aquest Ajuntament ha de respondre de manera aclaparadora a la crida que es faci des del Parlament democràticament escollit pels catalans i catalanes". "No és un capteniment personal de cap alcalde, ni de cap partit: és el d'un poble al qual ens vam presentar per servir-lo amb la màxima dignitat i fidelitat", ha assegurat.

A banda de Puigdemont, els líders de cada grup també han fet discursos al ple d'investidura d'aquest dissabte, per ordre de menys a més representació. La primera ha estat Concepció Veray (PPC), que ha instat Puigdemont a "complir i fer complir les lleis". Veray entén que és legítim voler canviar les lleis però assegura que, mentrestant, no es pot "donar mal exemple" a la ciutadania i que sigui el mateix ajuntament qui no segueixi les normes.

El portaveu de Ciutadans, Jean Marie Castel, ha criticat que s'usi l'ajuntament per a finalitats "partidistes" relacionades amb temes que no són competència municipal. "Assegurarem que no es malgasti el temps al plenari amb temes no competencials ni vinculats al plenari", ha exposat.

Després de Castel, ha estat el torn de Sílvia Paneque (PSC). "Sense ser nacionalistes ni independentistes, somniem una república catalana, una Catalunya estat, amb tota la capacitat de govern i de decisió, amb pactes d'igual a igual amb els estats federals d'Europa i amb els pobles d'Espanya", ha exposat.

Laia Pèlach, la cap de llista de la CUP, ha recordat que el seu compromís independentista va més enllà de Catalunya i engloba tots els Països Catalans. "A diferència d'altres ho farem amb convenciment i sense vacil·lacions perquè no tenim Durans ni Herreras que ens posin pals a les rodes, que el procés de construcció nacional es fa amb un procés constituent des de baix", ha assenyalat.

Finalment, la portaveu de la segona força més votada, Maria Mercè Roca (ERC). "Aquesta legislatura serà decisiva pel procés cap a la independència, el nou país es construirà des dels municipis i cal que siguem capaços assumir amb totes les conseqüències el procés que ens ha de portar a la nova Catalunya i Girona serà punta de llança en aquest camí. Nosaltres estem molt satisfets perquè les forces independentistes són majoria a l'ajuntament", ha conclòs.

El ple extraordinari s'ha acabat amb les tradicionals fotos de Puigdemont amb la vara d'alcalde i una de grup amb els 25 regidors.