La normalitat absoluta marca l'inici de la jornada electoral del 24-M

"Estic convençuda que serà la tònica que presidirà tota la jornada", ha assenyalat Joana Ortega

El tret de sortida de la jornada electoral del 24-M ha començat amb "absoluta normalitat", segons ha assegurat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en una atenció als mitjans al Palau de la Generalitat.

En principi no s'han registrat incidències que sí s'havien produït en anteriors comicis, com panys siliconats a les portes dels col·legis electorals o problemes per constituir les meses. La també titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals confia que aquesta tranquil·litat marcarà aquestes eleccions municipals 2015.

"Estic convençuda que serà la tònica que presidirà tota la jornada", ha afegit.

En la roda de premsa que s'ha celebrat poc després de les deu del matí, Ortega ha recordat que 5.545 agents policials vetllen per la seguretat en aquest dia d'eleccions municipals. D'aquests, 3.786 són Mossos d'Esquadra i 1.759 pertanyen a les policies locals dels diversos municipis catalans.

Està previst que Joana Ortega compareixerà en quatre ocasions més: per parlar de participació, ho farà a tres quarts de tres de la tarda per oferir les primeres dades recollides fins a les dues del migdia, i a tres quarts de set de la tarda, per comentar la participació fins a les sis de la tarda. Amb el col·legis electorals ja tancats, Ortega comentarà a partir de dos quarts d'onze de la nit els primers resultats amb el vot escrutat, mentre que una hora més tard, a dos quarts de dotze, oferirà per darrera vegada una atenció als mitjans de comunicació amb l'escrutini més avançat.

Per aquesta cita electoral, 5.376.160 persones estan cridades a les urnes, gairebé 70.000 més que ara fa quatre anys. Un total de 229.625 electors voten aquest diumenge per primera vegada en unes municipals.
Per demarcacions, a Barcelona tenen dret a vot 3.969.881 persones; a Girona 495.602; a Lleida, 300.188, i a Tarragona, 547.791. Pel que fa al vot per correu, l'han sol·licitat a Catalunya 51.609 persones, un increment de 4.517 peticions respecte el 2011, segons dades de l'Institut Nacional de Estadística.

Consell General d'Aran i novetats als Consells Comarcals

En aquest 24-M, 6.967 persones poden exercir el seu dret a vot en les eleccions al Consell General d'Aran, gairebé 300 més respecte el 2011. Al territori de l'Aran s'elegeixen 13 generals d'Aran. Ortega ha assenyalat que també la "normalitat" ha marcat el tret de sortida de la jornada.

Una novetat s'introdueix als consells comarcals, òrgans indirecta donat que la seva composició va en base de dels resultats de les eleccions municipals. S'elegiran enguany 1.067 conselleres, 27 més que al 2011. El motiu és la recent creació de la comarca del Moianès que va ser votada en referèndum el passat mes de març i que incorpora 19 membres al nou consell comarcal. Per la seva banda, augmenten en 8 el nombre de consellers al Baix Penedès.